MUNKKI FOMA DIAKONIKSI POKROVAN VELJESYHTEISÖÖN JA EPIGONAATIO ROVASTI HEIKKI HUTTUSELLE

Munkki Foma vastavihittynä diakonina. Vasemmalla puolella Helsingin metropoliitta Ambrosius

Helsingin metropoliitta Ambrosius vihki Uspenskin katedraalissa liturgiassa 19.3. munkki Foman diakoniksi Pokrovan veljesyhteisöön ja siunasi rovasti Heikki Huttuselle epigonaation eli polvivaatteen kanto-oikeuden kiitoksena ansioituneesta papin työstä.

Pokrovan veljesyhteisö toimii Helsingin ortodoksisen seurakunnan alueella Kirkkonummella. Jumalansynnyttäjän suojelukselle, pokrovalle pyhitetyssä kirkossa Kirkkonummella toimitetaan säännöllisesti jumalanpalveluksia. Seurakunta tekee yhteistyöstä Pokrovan veljesyhteisön kanssa.

Metropoliitta Ambrosius siunasi rovasti Heikki Huttuselle epigonaation kanto-oikeuden.Rovasti Heikki Huttunen​ toimii tällä hetkellä Euroopan kirkkojen konferenssin (EKK) pääsihteerinä. Rovasti Heikki valittiin syksyllä 2014 Helsingin ortodoksisen seurakunnan monikulttuurisen papin tehtävään, mutta EKK:n tehtävä vei hänet töihin ulkomaille. (Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla julkaistu uutinen rovasti Heikki Huttusen valinnasta EKK:n pääsihteeriksi.) Sitä ennen isä Heikki toimi vuosia Suomen Ekumeenisen neuvoston pääsihteerinä.

Rovasti Heikki on työnsä ohella palvellut säännöllisesti seurakuntaa englannin- ja kreikankielisten palvelusten toimittavana pappina ja tehnyt vapaaehtoistyötä monikulttuurisessa Trapesa -toimintakeskuksessa ja sen kappelissa Espoossa. 18 vuoden ajan hän toimi ensin seurakunnan nuorisotoimen esimiehenä ja myöhemmin Espoon alueen pappina. Papiksi hänet on vihitty vuonna 1985 ja hän on saanut rovastin arvon vuonna 2011.

Jumalanpalveluksen lopuksi myös kirkotettiin seurakuntamme jäseneksi lapsukainen Lyydia.

Diakonin työhön rakkaudesta

Jumalanpalveluksen aluksi metropoliitta Ambrosius vihki munkki Foman alidiakoniksi. Ennen diakoniksi vihkimistään alidiakoni Foma piti perinteen mukaisesti puheen. Hän korosti puheessaan rakkauden merkitystä. Foma haluaa palvella rakkaudesta Jumalaan ja lähimmäisiin.

- Rakkaus on kuin takkatuli. Se kaipaa ilmaa, jotta ei savuttaisi, kuivia polttopuita, jotta se roihuaisi ja tuottaisi lämpöä. Se kaipaa myös säännöllistä kohentamista.

- Halu palvella on rakkautta. Tänään sille Tuomaalle, joka aina niin epäilevänä on ajelehtinut Elämän virrassa, on suotu yllin kyllin rakkautta saamani palvelutehtävän muodossa. Risti on rakkauden esikuva.

Syyskuussa olevan Ristin Ylentämisen juhlan ikonissa kaksi diakonia kannattelee piispan kyynärpäitä hänen ylentäessään ristiä. Tänään, Ristin Kumartamisen sunnuntaina toivon, että minäkin voisin omalla esimerkilläni auttaa ristin kannattelussa sekä meidän yhteisössämme että seurakunnassa ja viedä ristin ilosanomaa eteenpäin.

Foma viittasi puheessaan suojelupyhäänsä apostoli Tuomakseen. Foma on venäjänkielinen versio Tuomas-nimestä. Diakoni Foma puhui myös ristinkumartamisen sunnuntain ja ristin merkityksestä kaikille uskoville.

- Tulkoon tämän ristin kautta minulle ja meille kaikille mahdollisuus iloon matkallamme kohti Taivaan valtakuntaa.

Ristinkumartamisen sunnuntaina analogilla on Kristuksen risti.

Diakoni Foman pitämän puheen voi lukea kokonaisuudessaan Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla.

Kuvia Uspenskin katedraalin liturgiasta ja diakoniksi vihkimisestä on julkaistu myös Helsingin ortodoksisen seurakunnan Facebook-sivuilla.


Epigonaatio on vinoneliön muotoinen tekstiilinen arvomerkki, joka puetaan riippumaan oikealle kyljelle ja sen keskellä on risti. Yleensä epigonaatio on vain piispoilla, mutta viime aikoina sellaisia on myönnetty myös hyvin ansioituneille papeille.

20.3.2017

Viimeksi muutettuperjantai, 24 maaliskuu 2017 18:53

seurakunta palvelee myös Facebookissa