PÄÄSIÄINEN JATKUU: Kirkkaalla viikolla päivittäin jumalanpalveluksia ja alttarin ovet avoinna

Kristuksen ylösnousemuksen ikoniPääsiäinen on juhlien juhla. Kristuksen ylösnousemisen juhla ei suinkaan pääty toiseen pääsiäispäivään, vaan jatkuu 40 päivän ajan aina helatorstaihin, Herran taivaaseenastumiseen (25.5.) saakka.

Pääsiäistä seuraavaa viikkoa kutsutaan kirkkaaksi viikoksi. Nimi kuvastaa pääsiäissanoman iloa ja valoa: Kristus on voittanut kuoleman ja avannut ihmiskunnalle taivaan portit. Tämän merkkinä alttarin ovet ovat yhtäjaksoisesti avoinna koko kirkkaan viikon ajan.

Kirkkaalla viikolla seurakunnassamme toimitetaan jokaisena päivänä riemukas pääsiäisajan liturgiajumalanpalvelus. Tällä viikolla myös tuhannet ortodoksikoululaiset käyvät seurakunnan jumalanpalveluksissa. Liturgiassa lauletaan pääsiäisajan juhlaveisuja, palveluksen lopuksi on ristisaatto ja papisto tervehtii seurakuntalaisia kesken jumalanpalveluksenkin pääsiäistervehdyksellä mitä moninaisimmilla kielillä: ”Kristus nousi kuolleista!”, mihin kirkkokansa vastaa ”Totisesti nousi!”.

Seurakunta muistaa myös niitä, ketkä eivät sairauden, vanhuuden tai muun syyn takia pääse osallistumaan yhteiseen juhlaan. Papit käyvät sairaaloissa ja laitoksissa.

Vainajia muistetaan vasta kirkkaan viikon jälkeen Tuomaan tiistaina (25.4.), jolloin on tapana toimittaa lyhyitä rukouspalveluksia haudoilla. Tuomaan tiistaita kutsutaan myös vainajien pääsiäiseksi, sillä näin ylösnousemuksen ilosanomaa viedään myös edesmenneille.

40 päivää kestävän pääsiäisen juhlakauden jokaisella sunnuntailla on oma nimensä ja merkityksensä. Esimerkiksi pääsiäisen ilosanoman ensimmäisiä kuulijoita, mirhantuojanaisia muistetaan toisena pääsiäisen sunnuntaina yhdessä Herran haudanneen, vanhurskaan Joosefin kanssa (30.4.). Myös pääsiäisen keskijuhla (10.5.) on tärkeä päivä, jolloin ikään kuin kirkko muistuttaa Herran ylösnousemuksen merkityksestä.

Lue myös pastori Mikko Leistolan pääsiäisestä ja kirkkaasta viikosta kirjoittama teksti vuodelta 2016.

18.4.2017

seurakunta palvelee myös Facebookissa