Uspenskin katedraalin praasniekka 15.8.

Alkaa 14.08.2017 17:30

Uspenskin praasniekka
Ensi vuonna vietetään Uspenskin katedraalin 150-vuotisjuhlaa.

Seurakunnan ja Helsingin hiippakunnan pääkirkon – Uspenskin katedraalin – praasniekkaa eli temppelijuhlaa vietetään Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen muistopäivänä 15.8.

Praasniekka tarkoittaa pyhäkön nimikkojuhlaa. Jokainen kirkko tai rukoushuone on pyhitetty tietylle kirkkovuodessa muistettavalle pyhälle tai kirkolliselle juhlalle. Uspenie tarkoittaa kirkkoslaaviksi Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumista. Uspenskin katedraali onkin suomenkieliseltä nimeltään Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen katedraali.

Kirkon temppelijuhlalle on ominaista liturgian yhteydessä toimitettava kiitosrukouspalvelus, jossa muistetaan kirkon rakentajia, työntekijöitä ja seurakuntalaisia, sekä ristisaatto ja vedenpyhitys. Palveluksen jälkeen järjestetään perinteisesti pieni juhla ja kirkkokahvit.


Uspenskin katedraalin praasniekan jumalanpalvelukset

Ma 14.8. klo 17.30 Ristisaatto, vedenpyhitys
Ma 14.8. klo 18 Vigilia
Ti 15.8. klo 10 Liturgia

Uspenskin katedraalin praasniekan jumalanpalvelukset toimittaa Helsingin metropoliitta Ambrosius. Praasniekkaliturgian yhteydessä metropoliitta Ambrosius vihkii diakoni Johannes Lahtelan papiksi.

Kuva: Laura Karlin

Tapahtumakalenterista löydät kerhot ja tapahtumat eri puolilla seurakuntaa. Sivun oikean reunan Kategoriat-valikosta voit valita tietyn alueen tai toimintamuodon.

Voit tutustua tarkemmin seurakunnan eri alueiden toimintaan tästä.