Herran temppeliintuomisen juhla on vanha jerusalemilainen juhla, jota on vietetty jo 300-luvulla. Jumalansynnyttäjä toi 40-päivän ikäisen Jeesus-lapsen temppeliin, jossa vanhurskas Simeon sai ottaa vastaan Hänet, lihaksitulleen Jumalan.
”Ketä Sinä iloiten sylissäsi kannat…?”
Näin kirkko tänä päivänä laulaen kysyy pyhältä vanhurskas Simeonilta, joka sai nähdä Kristuksen ennen kuolemaansa, ja Herransa kohtaamisen jälkeen oli valmis lähtemään tästä maailmasta ja viemään ilosanomaa Jumalan lihaksitulosta tuonelaan Aadamille ja Eevalle.
Kenet sinä haluaisit kantaa kirkkoon? Voimme konkreettisesti kantaa esimerkiksi lapsemme tai pienet kummilapsemme kirkon ulko-oven kynnyksen yli, mutta voimme ymmärtää tämän myös hengellisesti. Rukouksellamme voimme kantaa rakkaitamme kirkkoon, kuten esimerkiksi oman rakkaan teinin, isovanhempamme tai vaikka uupuneen ystävän. Rukous toisen ihmisen puolesta on suuri rakkauden osoitus. Se on toisen ihmisen hengellistä hoivaamista, hengellistä hyväilyä.
Herran temppeliintuomisen juhlaa kutsutaan englannin kielellä myös nimellä ”The Meeting of the Lord” eli ”Herran kohtaaminen”. Iäkäs Simeon kohtasi vanhaikäisen lapsen, Jumalan kuolevaisessa ruumiissa. Luukkaan evankeliumissa sanotaan, että Pyhä Henki oli Simeonin päällä, Pyhä Henki auttoi Simeonia tunnistamaan Kristus-vauvan maailman Pelastajaksi ja Jumalaksi.
Pyhä Henki auttaa myös meitä kohdatessamme toisemme, näkemään toisen ihmisen mutta myös avaamaan oman sisimpämme toiselle. Persoonien kohdatessa pääsemme ihmisyyden ytimeen. Persoonien kohdatessa Jumala on läsnä. Tarvitsemme välillemme siltoja: läsnäoloa ja kohtaamista, näkemistä ja nähdyksi tulemista, toisen kuuntelemista ja kuulluksi tulemista.
Tänään 2.2 vietetään myös kansainvälistä ortodoksisten lasten ja nuorten päivää, joka on saanut alkunsa Syndesmoksen eli ortodoksisten nuorten maailmanliiton ehdotuksesta. Sana syndesmos merkitsee yhdyssidettä.
Meistä jokainen voi olla rakkauden yhdysside. Ja erityisesti lapset ja nuoret tarvitsevat elämässään useamman siteen: siteen turvalliseen aikuiseen, siteen hyvään elämään, siteen kirkkoon. Meidän tehtävämme on pitää heistä kiinni, varmistaa, ettei kukaan tipahtaisi ulkopuolelle. Me voimme olla linkki kirkkoon, linkki rakkauteen. Tämä on erityisesti meidän kirkon työntekijöiden tehtävä. Lieventyneet rajoitukset auttavat konkreettisemmin meitä tehtävässämme tarttua toisiimme jumalanpalveluksissa, kerhoissa, leireillä ja muussa toiminnassa. Me siis suuntaamme paitsi Kristuksen luo myös toistemme luo.
”Tulkaa kaikki Kristusta vastaan…”
Tulkaamme kirkkoon Kristusta vastaan! Tuodaan lapset ja nuoret kirkkoon. He ovat meidän yhteinen tehtävämme. Iloitkaamme heistä, Jumalan lahjoista, jokaisesta pienestä suuresta Jumalan kuvasta, kuten vanhus Simeon iloitsi Kristus-lapsesta. Kohdatkaamme heidät omina ainutlaatuisina persoonina, sellaisina, joiksi Jumala on heidät luoneet.
Jumalan siunausta ja monia armorikkaita vuosia jokaiselle lapselle ja entiselle lapselle!
Kasvatuksen pappi, isä Sergei