Helsingin ortodoksinen seurakunta muisti 31.5. järjestetyssä uusien ylioppilaiden juhlassa ortodoksista uskontoa opiskelleita kevään ylioppilaita ruusuin ja stipendein. Myös ortodoksisen uskonnon opettajia odottivat ruusut ja kiitokset. Kesällä eläkkeelle jäävä, yli kolme vuosikymmentä muun muassa Karkkilan ja Lohjan alueilla uskontoa opettanut Päivi Kasala sai kasvatustoimelta kukat ja lahjat koko seurakunnan puolesta.
Seurakuntamme kasvatuksen pappi Sergei Petsalo piti juhlassa ylioppilaille puheen, jossa muistutti uskon ja kirkon merkityksestä sekä siitä, kuinka poikkeuksellisissa olosuhteissa ylioppilaat joutuivat suorittamaan lukion opintonsa.
”Ylioppilaaksi valmistuminen on suuri etappi ihmisen elämässä. Te jouduitte ponnistelemaan läpi hankalan korona-ajan. Se ei varmasti ole ollut helppoa, mutta nyt se on onneksi ohi. Maailma on muuttunut kriisin jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että ennakkoluulottomille ajatuksille on tarvetta. Teillä nuorilla on mahdollista vaikuttaa millä tavalla maailma muuttuu. On myös asioita, jotka eivät muutu. Jumalan armo ja rakkaus meitä kohtaan, ajattomat arvot, jotka vievät meidät elämässä oikeaan suuntaan… Minne ikinä menettekään opiskelemaan tai mitä ikinä teettekään, niin muistakaa että Kirkko on teitä varten olemassa ja ottaa jokaisen aina avosylin vastaan.”
”Tuli muistettu olo. Sellainen, että meillä nuorilla on väliä. Seurakunta muistaa ja on tukena elämän eri vaiheissa.”
Myös seurakunnan nuorisokuoro esiintyi juhlassa kanttori Elia Pietarisen johdolla ja kutsui kaikkia laulutaitoisia mukaan kuoron toimintaan. Kasvatuksen nuorisotyöstä vastaava Vasili Venkula avasi juhlan rohkaisevalla puheella, jossa hän kannusti ylioppilaita tekemään rohkeasti päätöksiä tulevaisuutensa liittyen, ja että seurakunta pysyy tukena.
Ylioppilas Natalia Sorokina tuli juhlaan äitinsä Tatjanan kanssa. Natalia on muuttanut perheineen seurakuntamme alueelle Vaasasta kolmisen vuotta sitten.
”Kuten isä Sergei sanoi, on tärkeää, että tunnemme juuremme, sillä ne ovat Kirkossa. On hienoa, että tällainen juhla järjestetään. Täällä näkee, että ortodoksista uskontoa opiskelleita on oikeasti aika paljon”, kiittää Natalia.
Moni juhlaan osallistuneista ylioppilaista toistaa saman kiitoksen. Osa on saattanut opiskella ortodoksista uskontoa yksin tai todella pienessä ryhmässä, Opiskeleminen on myös vaatinut vaivannäköä, sillä on saattanut joutua siirtymään toiseen kouluun tunteja varten. Moni koki, että juhla oli todellinen kiitos ja sen osoitus, että nuoret ovat seurakunnalle tärkeitä.