4.10.2023

Kansainvälisen ortodoksisen parlamenttien välisen yhteistyöelimen (Interparliamentary Assembly on Orthodoxy) julkaisema teos Hagia Sophia, The churces of the Wisdom of God aound the world esittelee kaikkiaan 37 Jumalan Pyhälle Viisaudelle Sofialle pyhitettyä kirkkoa ympäri maailmaa kaikkiaan 12 maassa aina Bulgariasta Iso-Britanniaan ja Kreikasta Kiinaan saakka.

Metropoliitta Ambrosius avasi tilaisuuden. Puheessaan hän korosti Hagia Sofian merkitystä koko kristikunnalle.

”Hagia Sofia tulee aina pysymään osana kristillistä perintöä, eikä mikään voi muuttaa tätä tosiasiaa”. ”Tarvitsemme erityisesti näinä aikoina solidaarisuutta ja yhteistyötä.”

Teoksen taustoja ja 30-vuotisjuhlaansa viettävän ortodoksisen parlamenttienvälisen yhteistyöelimen taustoja avattiin videoesittelyssä. Viesti oli selvä: Hagia Sofian muuttaminen moskeijaksi on poliittinen teko, joka on väärin kummankin uskonnon, niin kristittyjen kuin muslimienkin näkökulmasta. Eikä alun perin kirkoksi rakennettua pyhäkköä saisi muuttaa, vaan sen historia ja vaikutus ulottuu kaikkialle ortodoksisiin maihin. Ja juuri tämän yhteisen muistin ja perinnön vaalimiseksi myös tämä Hagia Sofiasta ympäri maailmaa kertova teos on luotu.

Tilaisuudessa kuultiin myös merkittäviä asiantuntijoiden puheenvuoroja.

Bysanttiin erikoistunut tutkija ja professori Paavo Hohti viittasi puheessaan suomalaiseen kirjailija Mika Waltariin ja tämän kuvaukseen Hagia Sofiasta.

Professori kirkkoarkkitehtuurin asiantuntija Renja Suominen-Kokkonen toi puheenvuorossaan esille, kuin Hagia Sofia on vaikuttanut suomalaiseen ortodoksiseen kirkkoarkkitehtuuriin.

Tilaisuuden päätöspuheenvuoron piti I.A.O.:n pääsihteeri Maximos Charakopoulos. Hän korosti selkeästi, että I.A.O tuomitsee yksimielisesti Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan, ja seisoo Ukrainan tukena. Tämä oli olennainen viesti, sillä kirjassa esitellään myös lukuisia Venäjän Pyhän Sofian kirkkoja.

Tilaisuuteen oli saapunut useita parlamenttienvälisen yhteistyöelimen maiden edustajia muun muassa Kreikasta, Georgiasta, Montenegrosta ja Makedoniasta. Paikalla oli myös diplomaatteja ja Kreikan suurlähettiläs Natalia Karageorgou.

Kirja on ostettavissa Kulttuurikeskus Sofiassa hintaan 40 euroa.

Teos on tarkoitus kääntää 12 kielelle. Tällä hetkellä kirja on saatavilla maassamme ainoastaan englanninkielisenä.

Myös kirjan Pyhän Sofian kirkkojen valokuvataulut ovat vielä esillä Sofiassa toistaiseksi. Valokuvateokset tullaan laittamaan esille Kulttuurikeskus Sofian kappeliin johtavalle käytävälle.

 

Kulttuurikeskus Sofiassa on nyt nähtävillä valokuvanäyttely Pyhän Sofian pyhäköistä ympäri maailman.

 

Teksti ja kuvat: Vlada Wahlsten

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset