Pyhittäjä Aleksanteri (k. 30.8.1533) kilvoitteli 1400–1500 luvun taitteessa ensin Valamon luostarissa ja sittemmin Syvärijoen varrelle perustamassaan Pyhän Kolminaisuuden luostarissa. Vanha Valamo on toiminut ikään kuin ensimmäisenä kilvoittelupaikkana lukuisille luostareiden perustajille. Tällaisena voidaan nähdä myös Aleksanteri Syväriläinen, joka vuosikaudet Valamossa kilvoiteltuaan sai jumalallisen näyn perustaa oma luostari. Hän aloitti Syvärin luostarin perustamisen tyhjästä. Hämmästyttävällä tavalla itse pääluostari nousi keskelle korpea.
Monet pienten luostarien perustajat pyhittivät ensin Syvärin luostarissa ja saatuaan igumeninsa siunauksen, siirtyivät syvemmälle asumattomia erämaita ja vetivät luokseen aina uusia luostarikilvoittelijoita. Näiden luostareiden vaikutus ulottui erittäin laajoille alueille. Pyhiinvaeltajien ilona ja lähistöllä asuvien hengellisenä turvapaikkana voidaan näitä kaikkia hyvällä syyllä pitää. Vuosisatojen kuluessa sodat runtelivat ja raunioittivat rajaseutua, mutta aina uudelleen luostarit nousivat entisille paikoilleen.
Pyhittäjä Aleksanterille ilmestyi Pyhä Kolminaisuus, jolle myös luostari pyhitettiin. Tuolla ilmestyspaikalla on pieni kappeli, josta pyhiinvaeltajat voivat vapaasti ottaa mukaansa hiekkaa. Monet hankkivat matkalta myös pyhitettyä öljyä, jolla on erityinen siunaus parantaa sairauksia. On mahdollista sekoittaa pyhää öljyä ilmestyspaikan hiekkaan ja pyhittäjä Aleksanterin esirukouksia pyytäen, laastaroida tuo seos kipeän ruumiinosan päälle. Näin laupiaalle Jumalalle kannetaan anomus ihmeidentekijän armeliaisuuteen vedoten. Luostarin suurin kirkollinen aarre on pääkirkon sivukappeliin sijoitettu pyhittäjä Aleksanterin maatumaton, kokonainen reliikki.
Seurakunnan Itä-Helsingin alueen toimintakeskus ja pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen muistolle pyhitetty kappeli sijaitsee Myllypurossa liikuntakeskuksen yhteydessä. Alueen yhteisö on tehnyt vuosien saatossa useita pyhiinvaellusmatkoja Luoteis-Venäjällä sijaitsevaan Syvärin luostariin.
Pyhiinvaelluksella on toimitettu rukoushetkiä Aleksanterin reliikin äärellä, osallistuttu luostarin jumalanpalveluksiin ja hankittu hurskauselämässä tarvittavia esineitä, esimerkiksi pyhittäjä Aleksanterista maalatut tai painetut ikonit. Luostarin johto ja veljestö ovat aina ottaneet vastaan pyhiinvaeltajat vieraanvaraisesti ja aitoa veljeyttä osoittaen. Venäläiset ortodoksit tekevät pyhiinvaelluksia luostariin satojenkin kilometrien päästä.
Myllypuron kappelissa on pyhittäjä Aleksanterin ikoni, jolle kansa on tuonut joitakin votiivilahjoja. Myös suurikokoinen maalaus Pyhä Kolminaisuus ilmestyy Pyhittäjä Aleksanterille sijaitsee kappelin sisäänkäynnin läheisyydessä, toivottaen kaikki tulijat tervetulleiksi. Kyseinen teos on Syvärin luostarin igumenin lahja Aleksanterin kappelin kirkkokansalle.
Karjalanvalistajien joukossa pyhittäjä Aleksanterin yhteys on siis erittäin voimakas Suomen ortodoksiseen kirkkoon. Hän ei ole pelkästään merkittävä osa kirkkohistoriaamme tai hengellinen suurmies, vaan elävä pyhä, joka rukoilee häneltä esirukouksia pyytävien puolesta ja varjelee erityisellä tavalla häntä kunnioittavia.
Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläinen, rukoile Jumalaa meidän puolestamme!
Pastori Jyrki Penttonen
29.8.2017
Myllypuron Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen muistolle pyhitetyn kappelin praasniekkaa vietetään keskiviikkona 30. elokuuta. Praasniekkajuhlan ehtoopalveluksen lopussa pyhitetään ikonostaasiin sijoitettu kappelin nimikkoikoni 29. elokuuta. Ikonin on maalannut taiteilija Liisa Louhio.
Tarkista praasniekkapalvelukset jumalanpalveluskalenterista. Voit myös tutustua tarkemmin Myllypuron kappeliin verkkosivujen kirkot-osiossa.