Profeetta Elian kirkko Lapinlahden hautausmaalla täyttyi juhlakansasta perjantaina 20. heinäkuuta. Juhlapäivän liturgian toimitti Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo yhdessä seurakunnan papiston kanssa.
Kuusikymmentä vuotta täyttävä kirkko on seurakunnalle erityisen merkityksellinen.
– Vietämme hyvin ainutlaatuista juhlaa, sillä hautausmaa on kantanut jatkuvaa rukousta pidempään kuin meidän seurakunta on ollut olemassa tässä kaupungissa. Ja viimeiset kuusikymmentä vuotta tuon rukouksen ytimenä ja keskuksena on ollut tämä kirkko, isä Mikko Leistola kuvasi Profeetta Elian kirkon merkitystä juhlaliturgian jälkeen pitämässään puheessa.
Hautausmaan kirkossa seurakunnalla on myös erityinen mahdollisuus kohdata jäseniään.
– Tässä kirkossa meillä on kaikkein laajin kosketuspinta seurakuntalaisiimme, sillä hautajaisiin kokoontuvat isommalla joukolla myös ne, jotka eivät ole kirkon elämässä päivittäin mukana. Nämä kohtaamiset ovat äärettömän tärkeitä, Leistola jatkoi.
Profeetta Elian kirkkoon on vuosikymmenten saatossa muodostunut tiivis pyhäkköyhteisö, joka on pääasiassa vapaaehtoisvoimin huolehtinut säännöllisistä jumalanpalveluksista hautaustoimitusten rinnalla. Kiitokseksi pyyteettömästä työstä kirkon hyväksi seurakunta luovutti yhteisölle pyhittäjä Serafim Sarovilaisen ikonin.
Myös henkilöstöä muistettiin kirkon merkkivuoden juhlassa. Hautausmaan työyhteisölle luovutettiin Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon myöntämä piispallinen siunauskirja.
Jumalanpalvelusten jälkeen päivä jatkui yhteisellä lounaalla ja kirkon yhteisön valmistamalla monipuolisella musiikkipainoitteisella praasniekkajuhlalla kirkon pihamaalla.
Profeetta Elian kirkon historia Lapinlahden hautausmaalla Helsingissä ulottuu yli sadan vuoden päähän. Kirkko vihittiin monivaiheisen rakennushankkeen jälkeen kuitenkin vasta kuusikymmentä vuotta sitten korvaamaan, runsas sata vuotta aiemmin valmistunutta, seurakunnan tarpeisiin pieneksi jäänyttä kappelia.
Ennen uuden kirkon valmistumista hautaansiunauksia toimitettiin Pyhän Kolminaisuuden kirkossa ja Uspenskin katedraalissa. Kirkon valmistuttua toimitukset siirrettiin jälleen Lapinlahteen.
Lue lisää Lapinlahden hautausmaan ja kirkon vaiheista
Teksti ja kuvat: Miro Järnefelt
Lähde lyhyelle juhlapäivän kuvamatkalle vedenpyhityksestä ja juhlaliturgiasta praasniekkajuhlaan.
Isä Juha Hirvonen toimitti vedenpyhityksen ennen juhlapäivän liturgiaa.
Juhlaliturgian toimitti Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo.
Kirkko täyttyi juhlakansasta.
Praasniekkapalvelusten kuoroa johti Tatjana Wilenius.
Isä Juha Hirvonen kutsui ehtoolliselle ensin seurakunnan pienimmät.
Praasniekkapalvelusten jälkeen muistettiin niin pyhäkkö- kuin työyhteisöä.
Juhlallisuudet jatkuivat palvelusten jälkeen pihajuhlassa.
Kirkon oma Elias-kuoro viihdytti telttojen suojiin kokoontunutta juhlakansaa.