Kirkkoon liittymistä harkitsevan ensimmäinen askel on tutustua oman alueensa kirkkoon ja keskustella asiasta papin kanssa. Lähimmän kirkon ja siellä toimitettavien jumalanpalvelusten tiedot löytyvät seurakuntamme jumalanpalveluskalenterista

Seurakuntamme papistoon voi ottaa yhteyttä  kirkkoon liittymistä koskevissa kysymyksissä. Papin kanssa voitte pohtia yhdessä, miten kirkkoon liittyminen etenisi kohdallasi. Seurakunnassa järjestetään vuosittain useita katekumeenikursseja, jotka alkavat syksyllä ja kestävät aina pääsiäiseen saakka.

Voit myös olla yhteydessä seurakunnan päivystävään pappiin. Päivystävä pappi auttaa ja vastaa myös kaikissa kirkkoon ja ortodoksisuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Katekumeenikurssit

Kirkkoon liittymistä harkitseville tarkoitetut katekumeenikurssit käynnistyvät vuosittain yhteisellä infotilaisuudella syys–lokakuussa.

Katekumeenikursseja järjestetään tulevalla kaudella Helsingin keskustassa, Myllypuron toimintakeskuksessa, Espoossa sekä Vantaalla.

Katekumeeniryhmien syksyn 2017 aloitustilaisuus pidetään seurakuntasalilla (Unioninkatu 39, sisäpiha) 6.9. kello 18. Lisäksi kirkkoon liittymistä harkitseville järjestetään Tutustu ortodoksisuuteen -päivä lauantaina 16.9. kello 9–16.

Ilmoittaudu sähköisesti syksyllä 2017 alkavaan katekumeeniryhmään

Mitä katekumeenikurssi sisältää?

Ortodoksiseen kirkkoon liittämistä edeltää niin kutsuttu katekumeeniaika. Silloin jäsenyyttä harkitseva tutustuu kirkkoon, perehtyy sen oppiin ja liturgiseen elämään ja tekee lopulta päätöksen liittymisestä. Aikaisemmin kasteen saaneet liitetään kirkkoon mirhavoitelun kautta. Muutoin kirkkoon liittyminen tapahtuu kasteen ja mirhavoitelun sakramenttien välityksellä.

Kurssin käyminen ei ole pakollista, mutta opetus tarjoaa katekumeeneille sekä tiedolliset että kokemukselliset valmiudet liittymispäätöksen tekemiseen. Opetuksessa tutustutaan aktiivisesti ortodoksiseen jumalanpalveluselämään ja perehdytään esimerkiksi ortodoksiseen ihmiskuvaan, sakramenttiopetukseen ja dogmatiikkaan.

Katekumeenivaiheen tukena ovat opetusryhmän pappi, opettaja ja muut ryhmän jäsenet.

Tutustu valikoimaan ortodoksista kirjallisuutta

Lisätietoja: kasvatustyöntekijä Kaarina Lyhykäinen, 040 512 5825, kaarina.lyhykainen@ort.fi

Käytännön toimenpiteitä ortodoksiseen kirkkoon liittymisestä

Sinun ei tarvitse erota aikaisemmasta rekisteristä erikseen, vaan koko oikeudellinen muutos tapahtuu yhdellä lomakkeella. Jos olet ollut yksityisen uskonnollisen yhteisön jäsen, on sinun itse ilmoitettava erosta kyseiseen yhteisöön.

Mikäli sinut on jo kastettu aiemmin jossain kristillisessä kirkossa, uutta kastetta ei tarvita, vaan suoritetaan mirhavoitelun sakramentti, joka vastaa läntisen kirkon konfirmaatiota. Sen jälkeen voit osallistua kaikkeen kirkon toimintaan täysivaltaisena jäsenenä.

Jos sinua ei ole kastettu aiemmin, kaste ja mirhavoitelu suoritetaan kirkkoon liittämisen yhteydessä. Kirkkoon liittämiseksi tarvitset ortodoksisen kummin. Yksi kummi riittää ja hänen tulisi mieluiten olla kanssasi samaa sukupuolta. Kummi toimii jatkossa oppaanasi kirkon elämään. Mikäli et tiedä ketään sopivaa kummia, pappi voi auttaa kummin löytämisessä.

Ennen kirkkoon liittämistä voit vapaasti osallistua jumalanpalveluksiin ja muuhun toimintaan, ainoastaan sakramentit, kuten ehtoollinen on tarkoitettu vain kirkon jäsenille.

Tärkeintä kirkkoon liittämiseen valmistautumisessa on täysipainoinen jumalanpalveluksiin osallistuminen. Jumalanpalveluksissa ortodoksisen kirkon yhteisöllisyys tulee elävänä esiin.

Tervetuloa kirkkoon!

Katekumenundervisning på svenska

Förutsatt att ett tillräckligt antal intresserade anmäler sig är församlingen beredd att ordna en svensk katekumengrupp för dem som överväger att gå med i den ortodoxa kyrkan. Gruppen skulle samlas i Helsingfors.

Om du är intresserad kan du meddela detta till kaarina.lyhykainen@ort.fi

Välkommen!


Jaa sivu