4.9.2020

Seurakuntavaalit järjestetään joka neljäs vuosi. Vuoden 2021 alusta alkaen Hämeenlinnan ja Lahden seurakunnat liittyvät seurakuntaamme, ja yhdessä muodostavat uuden Helsingin ortodoksisen seurakunnan.

Tämän yhdistymisen vuoksi valtuustovaalit järjestetään poikkeuksellisesti jo tänä syksynä, vasta vuoden päästä edellisistä seurakuntavaaleista.

Tässä päivitetty pikaopas vaaleihin:

Mitä valtuusto tekee?

Seurakunnassa ylintä päätäntävaltaa käyttää vaaleilla valittu seurakunnanvaltuusto. Sen tehtäviin kuuluvat esimerkiksi seurakunnan talous- ja toimintasuunnitelman vahvistaminen, tilinpäätöksen hyväksyminen sekä tuloveroprosentista päättäminen. Valtuustolla on vuosittain kaksi sääntömääräistä kokousta. Kevään kokous on tilinpäätöskokous ja syksyllä valtuusto kokoontuu käsittelemään talousarviota. Näiden lisäksi seurakunnanvaltuusto voi kokoontua tarvittaessa puheenjohtajan kutsusta.

Ketkä ovat valtuuston jäseniä?

Valtuuston jäseniä ovat kirkkoherra ja neljäksi kalenterivuodeksi vaaleilla valitut jäsenet.  Jäsenten lukumäärä määräytyy seurakunnan jäsenmäärän mukaan. Uudessa 2021 toimintansa aloittavassa Helsingin seurakunnassa valtuutettuja tulee olemaan edelleen sama 21 jäsentä.

Valtuuston jäsenet muodostuvat 7 eri vaalialueelta:

  1. Vaalialue = Helsinki 7 (seitsemän)
  2. Vaalialue = Vantaa 3 (kolme)
  3. Vaalialue = Keski- ja Itä-Uusimaa 2 (kaksi) (Askola, Järvenpää, Kerava, Pornainen, Pukkila, Porvoo, Nurmijärvi, Sipoo, Tuusula)
  4. Vaalialue = Espoo, Kauniainen 3 (kolme)
  5. Vaalialue = Länsi-Uusimaa ja Kirkkonummi 2 (kaksi) (Hanko, Inkoo, Karkkila, Kirkkonummi, Lohja, Raasepori, Siuntio, Vihti)
  6. Vaalialue = Lahti 2 (kaksi) (Asikkala, Hämeenkoski, Hausjärvi, Heinola, Hollola, Hyvinkää, Iitti, Kärkölä, Lahti, Mäntsälä, Nastola, Orimattila, Padasjoki, Riihimäki)
  7. Vaalialue = Hämeenlinna 2 (kaksi) (Forssa, Hämeenlinna, Hattula, Humppila, Janakkala, Jokioinen, Loppi, Somero, Tammela, Urjala, Ypäjä)

Kuka voi asettua ehdolle valtuustovaaleissa?

Ehdokkaaksi asettuvan tulee olla 18 vuotta täyttänyt seurakunnan jäsen. Kirkkolain mukaan seurakunnan luottamustoimiin on vaalikelpoinen ”ortodoksisesta kristillisestä vakaumuksesta tunnettu äänioikeutettu seurakunnan jäsen, joka ei ole vajaavaltainen”. Seurakuntien päätoimiset työntekijät eivät voi asettua ehdolle.

Kuinka ehdokkaita asetetaan?

Kaksi 18 vuotta täyttänyttä  seurakunnan jäsentä voi asettaa ehdokkaita vaaliin omalta vaalialueeltaan. Katso tarkemmin edeltä, ketkä voivat asettua ehdolle. Ehdokkailta täytyy kysyä suostumus ehdokkaaksi asettamiseen. Ehdokkaita asetetaan kirjallisella lomakkeella joka palautetaan kirkkoherranvirastoon viimeistään 17. syyskuuta. Samalla kertaa voi ehdottaa useampia ehdokkaita.

Tänä vuonna ehdokkaat voi asettaa myös sähköisellä lomakkeella ilman erillistä asiointia asiakaspalvelussamme.

Lue tästä tarkemmin ehdokkaiden asettamisesta ja tulosta tai täytä ja lähetä lomakkeet suoraan seurakunnan verkkosivuilta. 

Ketkä voivat äänestää?

Seurakunnanvaltuustovaalissa voivat äänestää ne seurakunnan jäsenet, jotka ovat täyttäneet 16 vuotta viimeistään ensimmäisenä vaalipäivänä eli 1.11.2020. Seurakunnan jäsenellä on äänioikeus siinä seurakunnassa, jonka jäseneksi hänet on merkitty viimeistään 31. elokuuta. Helsingin seurakunta on jaettu useaan vaalialueeseen. Äänioikeutta käytetään sillä vaalialueella, jonka alueella oma kotikunta sijaitsee. Esimerkiksi Helsingissä asuva äänestää 1. vaalialueen ehdokkaita ja Espoossa asuva 2. vaalialueen ehdokkaita. Tarkista oma vaalialueesi vaali-kuulutuksesta.

Kuinka äänestys tapahtuu?

Seurakuntavaltuustovaaleissa voi äänestää ainoastaan käymällä henkilökohtaisesti äänestyspaikalla sen ollessa auki. Ennakkoäänestys tai koti- ja postiäänestys eivät ole mahdollisia. Lista äänestyspaikoista ja -ajoista julkaistaan lokakuussa seurakunnan viestintäkanavissa. Äänestää voi millä vaalipaikalla tahansa kotikunnasta riippumatta. Äänestäjän tulee varautua todistamaan henkilöllisyytensä. Valtuustovaaleissa voi äänestää useaa ehdokasta. Jokainen äänioikeutettu voi äänestää enintään niin montaa vaalialueensa ehdokasta kuin kyseiseltä vaalialueelta valitaan valtuuston jäseniä. Esimerkiksi Helsingin 1. vaalialueelta valitaan kymmenen valtuutettua, joten tällä vaalialueella asuva voi äänestää 0 – 7 ehdokasta. Vaalipaikalla neuvotaan tarkemmin äänestystapahtumasta.

Kuva: Laura Karlin

Korjaus: Uutisessa luki aiemmin virheellisesti, että Helsingin vaalialueella voi äänestää yhdestä kymmeneen ehdokasta. Helsingin vaalialueella voi kuitenkin äänestää korkeintaan seitsemää ehdokasta. 


Seuraa vaalien kulkua nettisivujen seurakuntavaalit -osiossa.

Kategoriat Seurakuntavaalit