Maanantaina 26. elokuuta Helsingin, Hämeenlinnan ja Lahden ortodoksiset seurakunnat tekivät historiallisen päätöksen yhdistymisestä. Kolme valtuustoa kokoontui Helsingissä ja hyväksyi yksimielisesti sopimuksen, jonka perusteella uusi seurakunta syntyy 1.1.2020. Uuden seurakunnan nimeksi tulee Helsingin ortodoksinen seurakunta.
“Vaikka vastaanottavan seurakunnan – Helsingin ortodoksisen seurakunnan – nimi säilyy yhteisenä nimenä, on hyvä muistaa että 1. tammikuuta alkaen on kyse uudesta seurakunnasta. Odotan jo innolla syksyn aikana tehtävää yhteistä suunnittelua ja kevään yhdessä tekemistä. Pelkkien hallintorakenteiden muutoksella ei tavoitteet toteudu, vaan tarvitaan myös toimintakulttuurin muutosta. Verkostonut toimintatapa, osaamisen esiintuominen ja kehittäminen sekä seurakuntalaisten palveminen ovat keskiössä”, kertoo Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen.
Lahden ja Hämeenlinnan seurakunnat tulevat muodostamaan pohjoisen toiminta-alueen, jolla on oma esimies. Uuteen seurakuntaan ei synny kappeliseurakuntia, koska Helsingissä oli jo entuudestaan kokemusta toimintakeskusmallista. Toimintakeskusmallin todettiin sopivan myös tähän tilanteeseen.
Yhdistymisellä parempaa palvelua seurakuntalaisille
Nykyisisissä Helsingin, Hämeenlinnan ja Lahden seurakunnissa ymmärretään, että paljon työtä on edessä. Tehty yhdistymissopimus luo kuitenkin hyvät edellytykset onnistua prosessissa, jonka tavoitteena on seurakuntalaisten palvelujen parantaminen.
“Työtä on paljon, mutta se on hyvää työtä seurakuntalaisten ja Kirkon hyväksi. Olemme aktiivisina ja innokkaina mukana rakentamassa uutta. Jumalan johdatukseen luottaen voimme turvallisin mielin katsoa tulevaan”, kommentoi Hämeenlinnan ja Lahden seurakuntien kirkkoherra Jonas Bergenstad.
Yhdistymisillä halutaan karsia hallintoa ja taloudenhoitoa keskittämällä ne suurempaan seurakuntaan.
”Hämeenlinnan ja Lahden seurakunnat näkevät yhdistymisessä erinomaisen mahdollisuuden uudelle alulle. Toimintaympäristön muuttuessa jatkuvasti monimutkaisemmaksi ei hallinnon ja talouden hoitaminen pienissä yksiköissä ole mielekästä eikä järkevää”, toteaa Bergenstad.
Uudistus vapauttaa muun muassa yhdistyvien seurakuntien papit tekemään hengellistä työtä aiempaa enemmän. Tavoitteena on, että resurssit – sekä käytettävissä olevat varat että henkilöstön työaika – voitaisiin käyttää entistä paremmin kirkon ydintoimintaan: jumalanpalveluselämään, opetukseen ja diakoniaan. Yhdistymisillä ei tavoitella henkilöstövähennyksiä. Pysyvässä työsuhteessa olevat työntekijät siirtyvät uuteen seurakuntaan vanhoina työntekijöinä.
Edessä yhteinen tulevaisuus
Yhdistymisneuvottelut käytiin hyvässä hengessä heinä-elokuun aikana osana Suomen ortodoksisessa kirkossa meneillään olevaa hallinnonuudistusta. Vuoden 2017 kirkolliskokous päätti, että seurakuntarajat ja -rakenteet arvioidaan ja muutetaan tarvittaessa koko kirkon tasolla vuoteen 2020 mennessä.
”Neuvottelut olivat lämminhenkiset ja avoimet. Tämä antaa hyvän pohjan yhdistymisprosessin seuraaviin vaiheisiin, kun lähdemme työstämään sopimusta konkretiaan ja viemään asioita käytäntöön”, summaa Bergenstad.
“Seurakuntien yhdistäminen noudattaa kirkolliskokousten strategisia linjauksia ja sillä on hiippakunnan piispan tuki. Yksimielisinä tehdyt päätökset merkitsevät myös keskinäistä luottamusta, jonka varaan rakennamme yhteistä tulevaisuutta Kirkon perinteelle uskollisina”, lisää Salminen.
Lisätietoja:
Markku Salminen
kirkkoherra
Helsingin ortodoksinen seurakunta
markku.salminen@ort.fi
+358 40 501 6190
Jonas Bergenstad
kirkkoherra
Lahden ortodoksinen seurakunta
Hämeenlinnan ortodoksinen seurakunta
jonas.bergenstad@ort.fi
+358 40 033 0484
Lue lisää seurakuntajaosta
Valtuusto antoi lausuntonsa seurakuntauudistuksista
Seurakunnat aloittivat yhdistymisneuvottelut
Yhdistymisneuvottelut jatkuvat