Ruotsinkieliset ortodoksit viettävät pyhän neitsytmarttyyri Lucian päivänä nimikkojuhlaansa, sillä ruotsinkielisten yhdistys, den Heliga Lucias Gemenskap, on nimetty pyhän Lucian mukaan. Suomen ortodoksinen kirkko muistaa pyhää neitsytmarttyyri Luciaa 13. joulukuuta, samaan aikaan kuin muuallakin Suomessa ja Ruotsissa.
Lucian juhlan viettäminen on tärkeä osa suomenruotsalaista perinnettä, joka elää hyvin vahvana myös ruotsinkielisten ortodoksien keskuudessa. Pyhän Lucian valitseminen ruotsinkielisen yhdistyksen nimikkopyhäksi yhdistää kaikkia ruotsinkielisiä jäseniä, ovat he sitten liittyneet kirkkoon aikuisiällä tai kuuluneet kirkkoon jo lapsesta saakka.
– Pyhä Lucia on meille kaikille rakas ja ollut tärkeä jo lapsuudesta saakka. Hän on todella tunnettu juuri Pohjoismaissa. Olemme myös antaneet sen verran periksi länsimaiselle luciaperinteelle, että ehtoopalveluksen jäkeen olemme kruunanneet luciamme. Hän on saanut kannettavaksi ritisaatossa pyhän neitsytmarttyyri Lucian ikonin ja lukenut pyhän elämänkerran. Näin tämä kuitenkin nivoutuu tiiviisti meidän ortodoksiseen perinteeseen, kertoo Suomen ruotsinkielisten ortodoksisen yhdityksen puheenjohtaja Marie-Louise Litonius kertoo.
Kotikirkossa Helsingissä Liisankatu 29 A) toimitetaan juhlan aattona 12.12. kello 17 ehtoopalvelus ruotsin kielellä. Palveluksen päätteeksi nuori nainen kuvainnollisesti kruunataan luciaksi eli pappi asettaa päähän marttyyrin seppeleen, jossa palavat rukouksen kynttilät, ja yhdessä kuljetaan ristisaatossa kirkon ympäri. Jumalanpalveluksen jälkeen vietetään yhteistä lucia-juhlaa, jossa myös tarjotaan perinteisiä lucia-pullia glögin kera sekä lauletaan joululauluja. Keskiviikkona 13.12. Kotikirkossa toimitetaan kello 8 alkaen Lucian päivän liturgia.
Pyhää Luciaa muistetaan myös monilla muilla seurakuntamme alueilla. Tapiolan kirkossa vietettiin juhlaa jo sunnuntaina 11.12. liturgian yhteydessä. Tiistaina 13.12. lucia-juhlaa vietetään Järvenpään kirkolla kello 17 alkavassa Lucia-kulkueessa. Kello 17:30 kirkossa toimitetaan ehtoopalvelus.
Helsingin ortodoksisen seurakunnan jäsenistä hieman yli 3 prosenttia eli reilu 600 jäsentä on ilmoittanut äidinkielekseen ruotsin. Suomen ruotsinkielisten ortodoksien yhdistyksen toiminta keskittyy pääkaupunkiseudulle.
Pyhän Lucian elämästä voi lukea Synaksarionista Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla.
Tervetuloa mukaan! Välkommen!
Teksti ja kuvat: Vlada Wahlstén
Teksti julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2022 ja päivitetty vuoden 2023 osalta.