Tuohuksia Ukrainan lipun edessä. Tuohukset merkitsevät palavaa rukousta. Kirkoissamme ja laajemmin Suomessa ja Euroopassa on palavasti rukoiltu Ukrainan kansan ja rauhan puolesta. Kuva: Liudmila Chernetska

21.8.2023

Uutinen ukrainan ja venäjän kielillä:
 У День Незалежності України відбудеться молебень за мир
В Свято-Троицкой церкви в Хельсинки 24-го августа в День независимости Украины будет совершён молебен о мире


24. elokuuta vietetään Ukrainan kansallispäivää. Tuona päivänä tulee myös kuluneeksi tasan 18 kuukautta Venäjän 24.2.2022 aloittamasta hyökkäyssodasta.

Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa muistetaan tuona päivänä Ukrainaa ja ukrainalaisia erityisesti palavin rukouksin, liputtamalla sekä tukemalla kriisiavun kautta. Konkreettisen avun voi lähettää lahjoittamalla rahaa esimerkiksi Filantropian kriisiavun kautta.

Pyhän Kolminaisuuden kirkossa Helsingissä (Unioninkatu 31) toimitetaan 24.8. kello 17 rukouspalvelus rauhan puolesta Ukrainassa. Jumalanpalvelusta voi seurata myös suoratoistona, sillä palvelus lähetetään Pyhän Kolminaisuuden kirkon YouTube-kanavalle.

Rukouspalveluksen toimittaa seurakuntamme venäjänkielisestä seurakuntatyöstä vastaava pappi rovasti Heikki Huttunen. Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo osallistuu jumalanpalvelukseen. Jumalanpalveluksessa on myös paikalla Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova.

Tilaisuuden päätteeksi on tarjolla seurakuntamme vapaaehtoisten valmistamaa ukrainalaista borsch-keittoa.

Kirkkomme jokaisessa jumalanpalveluksessa on jo puolentoista vuoden ajan  rukoiltu rauhaa ja ”Ukrainassa käytävästä sodasta kärsivien puolesta, että Herra pelastaisi heidät”.

 

Jyrkkä tuomio sodalle

Suomen ortodoksinen kirkko on yksimielisesti tuominnut Venäjän hyökkäyssodan heti sodan alettua. Kirkkomme piispat ovat kutsuneet rukoilemaan rauhaa Ukrainaan ja tukemaan ukrainalaisia pakolaisia. Arkkipiispa Leo kutsui myös ukrainalaisia sotapakolaisia vieraikseen huhtikuussa 2022. Arkkipiispa Leo on myös useaan otteeseen kovasanaisesti tuominnut Moskovan patriarkka Kirillin sotaa myötäilevät puheet sekä vedonnut patriarkka Kirilliin, että tämä tuomitsisi sodan.

Suomen ortodoksinen kirkko on kuulunut tasan sadan vuoden ajan Konstantinopolin patriarkkaattiin, ja tätä juhlistetaan syyskuussa, kun Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos vierailee seurakuntamme alueella 9.-12.9.2023. Patriarkka Bartolomeos on osoittanut vankkumatonta tukea Ukrainan kansalle ja myös Suomi-vierailunsa aikana hän tapaa ukrainalaisia pakolaisia sekä Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrovan. Katso tarkempi autonomian 100-vuotisjuhlan ohjelma tästä.

Aamun Koitossa luettavaa juhlapäivän kunniaksi

Ukrainan merkkipäivän kunniaksi kirkkomme valtakunnallisessa Aamun Koitto lehdessä ja myös seurakuntamme sivuilla voi lukea vaikkapa kiovalaisen isä Sergiy Berezhnoyn koskettavan haastattelun sodan alkupäivistä sekä siitä, mistä Ukrainan kansa saa toivoa ja voimaa. Seurakuntamme sivuilla isä Sergiy rohkaisee rukoilemaan vastaisuudessakin rauhaa Ukrainaan: ”Odotamme hetkeä, kun sota on ohi”.

Venäjänkielisestä seurakuntatyöstä vastaava pappi Heikki Huttunen kuvailee Ukrainan sodan vuosipäivän haastattelussa, kuinka sota muutti maailmaa ja myös kirkkoamme. 

Eritoten käsityöihmisiä kiinnostanee Aamun Koitossa julkaistu juttu käspaikoista, jotka seuraavat Ukrainassa ihmistä kehdosta hautaan saakka.

Lisäksi voit lukea yhteisestä aarteestamme, ihmeitätekevästä Kozelštšanin Jumalanäidin ihmeitätekevästä ikonista. Seurakuntamme pääkirkossa Uspenskin katedraalissa sijaitseva ikoni on kopio samannimisestä ikonista, joka on saanut nimensä ukrainalaisen Kozelštšinan kylän mukaan. Jumalanäidin kozelštšanilainen ikoni on tuttu ja rakas ukrainalaisille, ja siksi se painettiin kirkkomme julkaisemaan ukrainankieliseen esitteeseen.

Niin ikään on mahdollista muistella kertaalleen arkkipiispa Leon ja ukrainalaispakolaisten lämmintä kohtaamista Kuopiossa pian sodan alettua.

Seurakunnassamme järjestettävästä ukrainalaisten pakolaisten suomen kielen kerhosta voi lukea niin Aamun Koiton kuin seurakuntammekin sivuilla: Kuin yhtä suurta perhettä – Anneli Härkänen tekee vapaaehtoistyötä ukrainalaisten pakolaisten parissa

 

Hyvää itsenäisyyspäivää, Ukraina! З днем незалежності, Україно!

 


Teksti: Vlada Wahlstén ja Susanna Somppi/Aamun Koitto

Korjattu 23.8.: Toisin kuin uutisessa aiemmin luki, ukrainalaisten pakolaisten parissa toimiva pappi Alexander Zanemonets ei toimita jumalanpalvelusta, sillä hän on samaan aikaan työmatkalla Lapissa ja viettää itsenäisyyspäivää Lapissa asuvien ukrainalaisten kanssa. 

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset