Patriarkaalisen liturgian striimauksen tuotantotiimi ulkoskriinin edessä Vasemmalta oikealle: Bella Meer, Åsa Wörlin, Sofia Konopliv, Matvei Nurmela, Matvei Palola, Petrus Palola, Felix Nesterinen, Elias Keltanen ja Mikko-Juhani Kuittinen. Kuva: Niina-Maarit Rautamäki

3.10.2023

 

Uspenskin katedraalissa pitkään ponomarina palvellut Petrus Palola taltioi videolle patriarkan vierailun vuonna 2013. Haave katedraalissa tehtävistä monikameratuotannoista syntyi jo tuolloin.

– Päivätyöni on tv- ja radioalalla, joten sen ja itselleni tärkeiden ortodoksisuuden ja erityisesti nuorisotyön yhdistäminen pyöri vuosien varrella usein mielessä, kertoo Palola.

Sopiva hetki osui kohdalle koronakeväänä 2020.

– Työmatkani peruuntuivat pandemian vuoksi ja ehdotin heti katedraalin papistolle, että voisin ruveta striimaamaan yleisöltä suljettuja palveluksia. Näin sovittiin, ja laitteistona toimi hyvin kotikutoinen kokoelma erilaisia kameroita, joita sain myös lainaksi eri paikoista. Muutaman tunnin rakentamisen jälkeen ensimmäinen palvelus striimattiin 18.3. ja se onnistuikin suhteellisen hyvin. Sovimme että lähetyksiä jatketaan toistaiseksi. Tuossa vaiheessa en tiennyt ollenkaan minkälainen seikkailu tästä vielä syntyisi.

 

Ensimmäinen striimausasema Uspenskin katedraalissa
Ensimmäisen striimauksen kotikutoinen järjestelmä keskellä kirkkoa juuri ennen lähetystä. Kuva: Petrus Palola

 

Ensimmäisen kuukauden aikana Palola huomasi viettävänsä Uspenskissa kaiken vapaa-aikani – striimasin 20 palvelusta. Pääsiäinenkin vietettiin suljetuin ovin, ja kesään mennessä oli takana jo 42 striimausta.

– Omien päivätöiden vilkastuessa kesäkuussa pyysin seurakunnan toista ”aktiivinuorta” Mitja Ritvasta mukaan. Hän teki lähetyksiä tunnollisesti aina armeijaan lähtöönsä asti, jonka jälkeen seurakunnan leireillä tapaamani Felix Nesterinen otti hänen paikkansa. Felixin oli tarkoitus tehdä noin neljä palvelusta kuussa, mutta pandemian iskiessä täydellä voimalla uudestaan keväällä 2021 hän päätyi tekemään yli 40 lähetystä ensimmäisen kahden kuukauden aikana.

Pandemian jatkuessa palvelu vakiintui ja löysi uskolliset katsojansa.

– Investoin pikkuhiljaa uuteen laitteistoon. Sen myötä saimme striimauspisteen siirrettyä katedraalin kylmästä takanurkasta kirkon kryptaan.

Syksyllä 2022 Yleisradio vieraili Uspenskissa pääsiäisyön tv-tuotannon suunnittelua varten.

– Olin mukana esittelemässä kirkon tietoliikennekaapelointia, jota Yle mahdollisesti voisi hyödyntää. Vierailun aikana kävi selväksi, että striimauskalusto on riittävän laadukas myös Ylelle, ja he olivatkin jo katselleet Uspenskin striimattuja palveluksia YouTubesta. Muutaman viikon suunnittelun jälkeen allekirjoitin tuotantosopimuksen Ylen kanssa. Live-tuotanto toteutettiin 100% ortodoksinuorten voimin, avaimet käteen -palveluna ilman Ylen henkilöstöä.

Tämän kokemuksen jälkeen oli luontevaa aloittaa keväällä 2023 keskustelu patriarkaalisen rukouspalveluksen tallennetuotannosta Ylelle. Tätä kokonaisuutta oli lopulta tekemässä yhdeksän ortodoksinuoren joukko.

– Tapamme tuottaa näitä striimauksia on muista alan toimijoista poikkeava. Olen kouluttanut kaikki tekijät seurakuntamme nuorista jäsenistä, joihin olen tutustunut seurakunnan leireillä tai matkoilla. He ovat oppineet striimaamaan nimenomaan ortodoksisia jumalanpalveluksia, joten he todella tietävät mitä palveluksessa milloinkin tapahtuu ja miksi ja osaavat siksi miksata oikeaan aikaan oikean kameran ulos ja seurata esimerkiksi suitsutusta ja saattoja ongelmitta.

Pandemian aikana tuotantoja tehtiin myös monille järjestöille ja yhdistyksille, joita olivat Filantropia ry, Trapesa ry, Troitsan Kuoro ry, Pokrovan Veljestö ry, Diakonissalaitos, Kirkon alat ry ja Linnanmäen Sirkuskoulu ry.

– Digital Palola Oy onkin työllistänyt keväästä 2020 lähtien osa-aikaisesti yli 20 Helsingin ortodoksisen seurakunnan nuorta, joille kaikille kuuluu kiitos hyvästä työstä!

Tähän mennessä striimaukset seurakunnan YouTube-kanavalla ovat keränneet noin puoli miljoonaa katselukertaa ja kanava on saanut 2400 uutta vakiseuraajaa. Myös kirkolliskokous näki Uspenskin striimit niin tärkeäksi palvelumuodoksi, että niiden toteuttamiseen varattiin vuoden 2022 kirkolliskokouksessa 10 000 euron määräraha.

– Onkin uskomattoman hienoa nähdä, miten pienestä vaikealla hetkellä syntyneestä ideastani on kasvanut vakavasti otettava palvelukonsepti, josta muutkin seurakunnan nuoret ovat vilpittömästi innostuneet. Hienointa striimien tekemisessä onkin lopulta ehdottomasti se, että olen pystynyt tarjoamaan innostuneille seurakuntanuorille töitä ja nähnyt heidän sitoutumisensa yhteiseen tekemiseen, toteaa Palola.

 

Pääsiäisen 2023 striimauksen tuotantojärjestelmä Uspenskin kryptassa
Pääsiäisyö 2023 -striimauksen tuotantojärjestelmä Uspenskin kryptassa. Kuva: Petrus Palola

 

Patriarkaalisen viikonlopun tuotantojärjestelyt olivat mittavat.

– Aloitimme konkreettiset valmistelut Uspenskissa jo keskiviikkona, ja torstaina katedraalin kryptaan rakennettiin yhden henkilön ohjaamasta järjestelmästä laajempi, neljän ihmisen työpiste. Perjantaina striimasimme jo kanttorikuoron upean konsertin. Lauantain kiitosrukouspalvelus striimattiin sekä YouTubeen että tallennettiin Ylelle monikameratallenteena.

Pasilassa palvelus leikattiin vielä Ylen editoijan kanssa siihen muotoon, jossa se nähdään Ylen TV 1 -kanavalla. Tallenteeseen lisättiin kuvituskuvaa sekä korjattiin myöhästyneitä mikrofoniaukaisuja. Tallenne myös lyhennettiin 58 minuutin pituiseksi, jotta se mahtuu Ylen ohjelmakarttaan.

– Patriarkaalisen viikonlopun sunnuntaina striimasimme vielä patriarkaalisen liturgian seurakunnan YouTubeen. Tähän lisähaastetta toi valtavan ihmismassan takia parkkipaikalle tuotu äänentoisto ja ulkoscreeni, joihin ajoimme ohjelmaäänen ja -kuvan.

Kaikkiaan viikonlopun tuotannossa oli mukana yhdeksän ortodoksinuorta.

– Ääniteknikko Mikko-Juhani Kuittinen oli lainassa Tampereen seurakunnan striimitiimistä, josta saimme myös lisämikrofoneja. Kiitos siis Tampereelle!

Petrus Palola on tottunut olemaan jumalanpalveluksissa lähes aina ponomarina tai kuorolaisena eli vahvasti mukana ja osallisena. Nyt rooli on useimmiten toinen.

– Vaikka striimatessa on fyysisesti erillään jumalanpalveluksesta, on todella hienoa ulottaa se ulos kirkkorakennuksesta kotikatsomoihin ympäri maailmaa, viimeisen kolmen vuoden aikana syntyneen virtuaalisen seurakunnan nautittavaksi. Kunnia Jumalalle!

 

Uspenskin katedraalissa 9.9. toimitettu patriarkaalinen kiitosrukoushetki on katsottavissa Yle TV 1 -kanavalla sunnuntaina 8.10. kello 10 alkaen.

Patriarkaalisen viikonlopun tuotantotiimi:
Ohjaus: Petrus Palola
Kamerat: Felix Nesterinen, Bella Meer ja Elias Keltanen
Ääni: Mikko-Juhani Kuittinen
Tuotantojärjestäjä: Matvei Palola
Avustajat: Matvei Nurmela, Åsa Wörlin, Sofia Konopliv

 

Teksti: Maria Hattunen | Kuva: Niina-Maarit Rautamäki, Petrus Palola