14.8.2024

Helsingin ortodoksisen seurakunta sai 14.8.2024 lahjoituksena suuren määrän valokuvaaja Mikko Nurmen ottamia valokuvia 1970-luvulta. 

Mittavan valokuvalahjoituksen luovutti edesmenneen valokuvaajan tytär Päivi Putkonen. Lahjoituksen otti vastaan Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen.

Lahjoitus sisältää useita kymmeniä isoja mustavalkoisia valokuvanäyttelyssä käytettyjä paperisia kuvia, diakuvia sekä negatiiveja.

Lahjoitus sisältää runsaasti 1970-luvulla otettujen kuvien negatiiveja.

 

Markku Salminen oli vaikuttunut kuvien laadusta ja määrästä: 

”Tämä oli kulttuuriteko 50 vuotta sitten ja sitä sen on nyt uudelleen. On tärkeää, että muistamme. Se on myös kirkollemme tyypillistä, että muistamme, elämme tässä ajassa ja katsomme myös tulevaisuuteen.”

”Valokuvaaja Mikko Nurmi on onnistunut taltioimaan olennaisia hetkiä ja hänen kuvissaan näkyy taiteilijan ote ja näkemys. Kuvat ovat seurakunnalle mittaamattoman arvokkaita ja olemme todella kiitollisia, että saamme kuvat käyttöömme.”

Valokuvista oli esillä juhlanäyttely Helsingin ortodoksisen seurakunnan 150-vuotisjuhlavuonna.

 

Vuonna 1977 Mikko Nurmi piti Uspenskin katedraalin kryptassa valokuvanäyttelyn Ortodoksista uskonelämää. Kaksi vuotta myöhemmin valokuvanäyttelyn pohjalta julkaistiin samanniminen kirja, joka esittelee ortodoksista uskoa ja pyhiä sakramentteja. Lahjoitus sisältää erityisesti näyttelyssä ja teoksessa käytettyjä kuvia sekä tämän lisäksi paljon historiallisia kuvia. Näiden lisäksi aineiston joukossa on myös piirroksia ja hahmotelmia niin esitteistä, kirjoista kuin näyttelystä.

Valokuvaaja Mikko Nurmi toimi Yleisradiolla televisiokuvaajana. Yhteys ortodoksiseen kirkkoon löytyi Uskonviestin toimituskunnan jäsenen, Yleisradiolla työskentelevän toimittaja Eila-Maija Mirolybovin kautta.  Sittemmin Mirolybov toimi  seurakunnan kustantaman Ortodoksiviestin päätoimittajana. 

Helsingin ortodoksinen seurakunta ei aio suinkaan kätkeä kuvia arkistoon, vaan kuvista on tarkoitus tehdä uusi valokuvanäyttely esimerkiksi seurakuntamme 200-vuotisjuhlan kynnyksellä. Vuonna 1977 seurakuntamme vietti 150-vuotisjuhlaa. Onkin palkitsevaa ja kiehtovaa nähdä, minkälainen näyttely pidettiin puoli vuosisataa sitten. 

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset