Lääkäri, apostoli ja evankelista Luukkaan ikoni Papplatalon Kotikirkon pyhässä portissa. Kuva: Vlada Wahlstén

11.10.2024

Kontantinopolin Ekumeenisen patriarkaatin pyhä ja suuri Synodi on vuonna 2021 päättänyt julistaa lokakuun 17. ja 18. päivät,  joina vietämme pyhien palkattajaparantajien sekä pyhä apostolin ja evankelistan, lääkäri Luukkaan muistopäivää,   lähimpänä olevan sunnuntain kaikkien pyhien parantajien muistopäiväksi kunnioittaakseen lääketieteen ja sen palvelijoiden elintärkeää panosta ihmiskunnalle.

Juhla- ja muistopäivä on asetettu koronaviruspandemian aikana ja näin muistopäivällä kiitetään ja tunnustetaan myös lääketieteen merkitys koronaviruspandemian nujertamisessa.

Ekumeeninen patriarkka Bartolomeoksen paimenrkijeessä vuonna 2021 kuvaillaan pyhien parantajien merkitystä:

”Aivan muinaisimmista ajoista tähän päivään asti ovat lääkärit, hoitajat ja parantajat toisten tavallisten ja vastuuntuntoisten uskollisten kristittyjen tapaan palvelleet Kristuksen kuvassa ja hänen esimerkkinsä mukaisesti niitä, jotka ovat sairaina tai kärsivät. Näin he ovat konkreettisesti ilmaisseet Jumalan rakkautta ihmiskuntaa kohtaan.

Eräät näistä ihmisistä kirkko on tunnustanut ja tunnistanut pyhiksi kanonisoimalla ja asettamalla heidän pyhien kalenteriin. Monet heistä olivat lääkäreitä, toiset taas perustivat sairaaloita tai hyväntekeväisyyslaitoksia. Yhdessä he palvelivat sairaita nöyrästi ja pyyteettömästi. Heillä ei ollut vain erinomaista lääketieteellistä tietämystä ja taitoa, vaan lisäksi heidät täytti ristiinnaulitun pelastajan uhrautuva rakkaus, ja he olivat syvällisesti kirkon ihmisiä. Näin heidän lääkkeensä ja hyväntekemisensä olivat linjassa oman aikansa lääketieteen kanssa, mutta samanaikaisesti ne sisältyivät johdonmukaisesti myös kirkollisuuteen.

Jumalallisen armon kantajina ja jumalihmisen, Kristuksen, joka uudisti koko luomakunnan tulemalla ihmiseksi, jäljittelijöinä noiden pyhien pyrkimyksenä oli tuoda langennut ihmisluonto yhteyteen uuden luomisen kanssa lääkitsemällä sekä ruumista että sielua. Näin he korostivat ihmisen arvokkuutta psykofyysisenä kokonaisuutena, mutta myös Jumalan ja ihmisen välistä keskinäistä yhteyttä. Totuuden julistajina nämä lääkärit ja filantroopit ymmärsivät, että jokainen ihminen voidaan parantaa vain siten, että koko luotu maailma yhdistyy ja eheytyy. Heidän ihmisrakkautensa koostui Isän jumalallisen vieraanvaraisuuden ilmauksesta, Jumalan, joka kerää lapsena helmoihinsa, Kirkkoon, armon ja ilon sairaalaan. Pyhät rukoilevat potilaiden hyvinvoinnin, lohdutuksen ja tuen puolesta suurta lääkäriä, rakastavaa Jumalaa meidän kaikkien sielujemme ja ruumiidemme edestä.”

Katso sunnuntaipäivän jumalanpalveluksien ajankohdat jumalanpalveluskalenterissamme:

Jumalanpalvelukset

Sunnuntain liturgiaa on mahdollista myös seurata etänä: liturgia lähetetään suoratoistona Uspenskin katedraalista 20.10. kello 9.55 alkaen Helsingin ortodoksisen seurakunnan YouTube-kanavalle.

Liturgia suoratoistona Uspenskin katedraalista

Lämpimästi tervetuloa yhteisiin jumalanpalveluksiin sekä kunnioittamaan pyien parantajien muistoa!

Kategoriat Ajankohtaista