Helsingin ortodoksisen seurakunnan seurakunnanvaltuusto kokoontui toiseen sääntömääräiseen kokoukseen Helsingissä 14. marraskuuta.
Kokouksessa valtuusto päätti vuoden 2025 talousarviosta ja linjasi talouden osalta seurakunnan toiminnan päälinjat.
Vuonna 2025 perustetaan monikulttuurisen seurakuntatyön kanttorin toimi sekä palkataan vahtimestari Hämeenlinnan
Valtuusto hyväksyi yksimielisesti seurakunnan talousarvion vuodelle 2025.
Talousarviossa olivat mukana esitykset kahden toimen perustamisesta.
Valtuusto hyväksyi esityksen monikulttuurisen kanttorin toimen perustamisesta.
Valtuusto hyväksyi kokouksessaan niin ikään seurakunnan toiminnan ja talouden suunnitelman (TTS) vuosille 2025-2027.
Valtuusto hyväksyi myös vuoden 2025 tekemisen suunnitelman yhdellä lisäyksellä: valtuusto edellytti, että seurakunta selvittää avoimella kyselyllä seurakuntalaisten osallistumismahdollisuuksia ja kehittämisideoita seurakunnan toimintaan ja vapaaehtoistoimintaan liittyen.
Uspenskin katedraaliin pääsymaksu – ei koske jumalanpalveluksia
Valtuusto hyväksyi seurakunnanneuvoston 17.10.2024 esityksen Uspenskin katedraalin pääsymaksun muuttamisesta pakolliseksi vuoden 2025 kevään aikana. Pääsymaksu ei tule koskemaan jumalanpalveluksiin osallistujia eikä tule olemaan voimassa jumalanpalveluksien, pyhien toimituksien tai seurakunnan järjestämien tapahtumien aikana.
Hautamaksuihin kolmen prosentin korotus
Valtuusto päätti korottaa hautojen hintoihin, hoitomaksuihin ja hautauskustannuksiin liittyviä kuluja kolmella prosentilla nykyisestä vuoden 2024 tasosta.
Veroprosentti säilyy samana
Valtuusto päätti säilyttää veroprosentti nykyisellä vuoden 2024 tasolla. Kirkollisveroprosentti on 1,8% vuonna 2025.
Järvenpään kirkon kuluvalvontaan lisäbudjetti
Kokouksen alkajaisiksi valtuusto käsitteli vielä tätä vuotta koskevan esityksen. Valtuusto hyväksyi Järvenpään kirkon kulunvalvonnan uusimisen 15 000 euron lisäbudjetin.
Aloite seurakunnan jakamisesta viritti keskustelua
Valtuuston kokouksessa käsiteltiin valtuuston jäsen Elise Tammisen 31.12.2023 tekemä aloite seurakunnan jakamisesta ja uuden seurakunnan perustamisesta.
Valtuustossa käytiin vilkasta keskustelua aiheesta ja päätettiin, että aloite tulisi palauttaa neuvostolle valmisteluun niin, että yhteisöllisyyden kokemuksia ja erilaisia jatkotoimenpiteitä selvitetään.
Seurakunnanvaltuusto huomautti, että kirkossa tehty selvitys seurakuntarakenteen uudistuksen vaikutuksista ei kata riittävästi Helsingin seurakuntaa, ja siltä osin selvitystä esitetään täydennettäväksi. Asia saatetaan kirkollishallituksen tietoon.
Valtuuston puheenjohtajana jatkaa Jefim Brodkin
Valtuusto päätti jatkaa samalla puheenjohtajiston kokoonpanolla. Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti Jefim Brodkin ja 1. varapuheenjohtajaksi Ritva Bly ja 2. varapuheenjohtajaksi Anatoli Lappalainen.
Valtuuston sihteeriksi valittiin johdon sihteeri isä Lasarus Jalonen.
Kokous taltioitiin seurakunnan YouTube-kanavalle ja taltiointi on vielä nähtävissä tämän linkin takaa:
Valtuuston kokouksen esityslista
Seurakunnassa ylintä päätäntävaltaa käyttää vaaleilla valittu seurakunnanvaltuusto.
Seurakunnan nykyisen valtuuston toimikauden on ollut määrä päättyä vuoden 2023 loppuun mennessä ja uuden valtuuston aloittaa nelivuotiskauden vuoden 2024 alusta lukien. 20.9. Kirkollishallitus kuitenkin kumosi valtuuston vaalialueita koskevan päätöksen, palautti vaalit valmisteluun ja keskeytti näin vaalit Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa. Valtuustovaalien uusi ajankohta ei ole vielä tiedossa. Asiassa on menossa kahden valtuutetun kantelu hallinto-oikeuteen kirkollishallituksen päätöksestä.
Valtuustolla on vuosittain kaksi sääntömääräistä kokousta; Kevään kokous on tilinpäätöskokous ja syksyllä valtuusto kokoontuu käsittelemään talousarviota. Näiden lisäksi seurakunnanvaltuusto voi kokoontua tarvittaessa puheenjohtajan koollekutsumana. Myös hiippakunnan piispa tai kirkollishallitus voivat kutsua kokouksen koolle.
Lakisääteisiä lautakuntia seurakunnassa ovat kiinteistölautakunta sekä vaalilautakunta. Lautakunnat toimivat valtuuston alaisuudessa. Lisäksi seurakunnassa toimii seurakunnanneuvoston asettamat toimikunnat, joiden työjärjestykset valtuusto hyväksyy.
Valtuuston kokouksen tarkastettu pöytäkirja on nähtävänä seurakunnan ilmoitustaululla noin viikko kokouksen jälkeen. Pöytäkirja julkaistaan tarkastuksen jälkeen myös seurakunnan verkkosivuilla.