Kuva: Kuvakaappaus Katarine Lehtomäen videosta/Ortodoksisto

15.11.2024

Joulun odotus konkretisoituu joulupaastokalenterin avulla. 15. marraskuuta alkanut joulupaasto on jouluun valmistautumisen ja joulun odotuksen aikaa.

 

Opetuspuhe ja jumalanpalvelus jokaiselle joulupaaston päivälle

Tänä vuonna voit aloittaa paaston jokaisen aamun kello 6 kuuntelemalla isä Rauno Pietarisen lyhyen opetuspuheen ja puoliyöpalveluksen isä Raunon YouTube -kanavalta. Asiasta kerrotaan Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla. Joulukalenteriksi muodostuvat jaksot jäävät kanavalle myös tallenteina. Isä Raunon kanavan löydät täältä. 

 

Virtuaalinen joulupaastokalenteri

Seurakuntamme aikuiskasvatuksesta vastaava kasvatustyöntekijä Maura Ihatsu on julkaissut viime vuonna uskonnonopettajana Hämeenlinnassa  toimiessaan ortodoksisen joulukalenterin, Rastavanpyhäkalenterin, YouTube-kanavallaan.

Rastavanpyhäkalenterin, jota voi seurata UO-ope Maura-nimisellä YouTube-kanavalla.  Kalenteri sisältää ”luukun” eli lyhyen opetusvideon jokaiselle joulupaaston päivälle. Videot julkaistaan yksitellen 15. marraskuuta alkaen.

Ihatsun mukaan videot on tehty opetusmielessä kaikkien iloksi. Videoita voi hyödyntää myös katekumeeni ja -aikuisopetuksessa. Lähes vuoden pituinen projekti vei Ihatsun mukanaan.

”Minulla on ollut hauskaa joulupaastokalenteria tehdessä. Toivon tietenkin, että mahdollisimman moni saisi kalenterista iloa.”

 

Ekologinen kalenteri kierrätysmateriaaleista

Aamun Koiton sivuilla kerrotaan myös ekologisesta kierräyskalenterista: Koska kirkkomme haluaa huomioida luonnon suojelemisen myös ja erityisesti paaston aikaan joulun lähestyessä, kierrätysmateriaaleista valmistettu joulukalenteri on oiva ratkaisu yhdistää sekä joulun odotus että ekologia.

Yhdessä perheen pienimpien kanssa – ja miksei vähän isompienkin – voi askarrella ortodoksisen joulunodotuskalenterin kierrätysmateriaaleista kanttori Katarine Lehtomäen opastuksen mukaan hänen tekemänsä YouTube-videon avulla.

Kalenterin taustalta löytyy myös tarina, jonka Lehtomäki kertoo videolla: 

”Esikoiseni Stavros tuli riemuiten kotiin eskarista eräänä marraskuisena päivänä, ja kertoi, että oli saanut eskarissa omalla vuorollaan vetää päiväkalenterista lapun pois. Ja minä mietin, että mitä ihmettä minä keksisin että tuo riemu jatkuisi pidempään. Että hän saisi aina vetää jonkun lapun pois. Samaan aikaan kysyttiin ”Montako yötä on jouluun?”, ”Montako yötä on jouluun?” Niinpä minä kehittelin ortodoksisen joulunodotuskalenterin.”

 

Ortoboxin sivuilla askarteluvinkkejä

Joulukalenterien askarteluvinkkejä löytyy moneen lähtöön. Kannattaa käydä tutustumassa Ortoboxin sivuilla löytyvään osioon, jossa löytyy lukuisia ideoita ortodoksisen neljäkymmentäpäiväisen kalenterin toteutukseen. Tässä esimerkiksi Ortoboxin joulukalenteri Jouluaamu kirkonmäellä.

Teksti: Vlada Wahlstén ja Susanna Somppi/Aamun Koitto

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset