Tänä vuonna Suomen ortodoksisen kirkon kirkolliskokousta seurataan erityisen tarkasti valtakunnallisella ja kansainväliselläkin tasolla. Uusi arkkipiispa on määrä valita Valamon luostarissa 25.-28.11. pidettävän kirkolliskokouksen yhteydessä. Vaali toimitetaan 28. marraskuuta kello 10 alkavan liturgian jälkeen.
Arkkipiispanvaalissa äänioikeutettuja ovat kirkolliskokouksen 35 edustajaa. Vuoden 2024 kirkolliskokoukseen osallistuu kuitenkin vain 35 päättäjää 36:n sijaan,sillä Helsingin hiippakunnan toisen vaalialueen maallikkoedustaja Dmytro Lang vihittiin diakoniksi 14. syyskuuta, eikä hän näin ollen voi enää toimia mallikkoedustajana. Lue tarkemmin asiasta ja kirkolliskokouksen kokoonpanosta Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla julkaistussa uutisessa.
Kirkolliskokouksen jäseniä ovat kaikki kirkossamme toimessa olevat piispat ja yksitoista papiston edustajaa, kolme kanttorien edustajaa sekä kahdeksantoista maallikkojen edustajaa. Lue lisää kirkolliskokouksesta ja sen tehtävistä Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla: Kirkolliskokous
Joka kolmas kirkolliskokouksen jäsen tulee seurakunnastamme
Kirkolliskokouksen jäsenistä 12 tulee Helsingin ortodoksisen seurakuntamme alueelta. Papiston edustajina kirkolliskokoukseen lähtevät Vantaan alueen pappi Mikael Sundkvist, Uspenskin katedraalin papit Teo Merras ja Kimmo Kallinen sekä venäjänkielisestä seurakuntatyöstä vastaava pappi Heikki Huttunen. Kanttoreita kirkolliskokouksessa edustaa venäjänkielisen seurakuntatyön kanttori Irina Tchervinskij-Matsi.
Maallikkoja kirkolliskokouksessa seurakuntamme alueelta edustavat valtuutettu Elina Palola, valtuutettu ja valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Ritva Bly, seurakuntamme valtuuston puheenjohtaja Jefim Brodkin, valtuutettu Ulla Saarinen, seurakuntamme neuvoston jäsen Ludmila Niemi, valtuutettu Anja Lindström ja valtuutettu Kim Kilpinen. Anja Lindströmille on kuitenkin tullut este, minkä vuoksi kirkolliskokoukseen lähtee hänen henkilökohtainen varajäsenensä, seurakuntamme kasvatustyöntekijä Maura Ihatsu.
Kirkolliskokouksen kaikkien jäsenten nimet sekä lisätietoa kirkolliskokouksen tehtävistä Suomen ortodoksisen kirkon kirkolliskokouksen sivuilla.
Suomen ortodoksisessa kirkossa ylintä päätösvaltaa käyttävän kirkolliskokouksen valittujen kirkolliskokousedustajien eli kirkolliskokouksen jäsenten toimikausi kestää aina vuoden 2027 kesäkuuhun saakka.
Seuraa kirkolliskokousta
Yleisö ja median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan kokouksen täysistuntoja ja arkkipiispan vaalia yhtä vaalin ehdokasasetteluun liittyvää suljettua istuntoa lukuun ottamatta. Kokouksen täysistunnot järjestetään luostarin kulttuurikeskuksessa.
Täysistuntoja voi seurata myös suorina verkkolähetyksinä Suomen ortodoksisen kirkon YouTube -kanavalta ja tältä sivulta.
Kokous alkaa luostarin pääkirkossa maanantaina 25.11. kello 12 toimitettavalla rukoushetkellä ja valokuvauksella. Ensimmäinen täysistunto alkaa luostarin kulttuurikeskuksen suuressa salissa kello 13 ja siinä kuullaan Hänen Kaikkipyhyytensä Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen ja opetusministeri Anders Adlercreutzin tervehdykset ja arkkipiispa Leon avauspuhe. Ensimmäisessä täysistunnossa käydään myös kokouksen lähetekeskustelu.
Seuraavan täysistunnon alkamisaika ilmoitetaan aina kunkin täysistunnon päätteeksi.
Kirkolliskokous on Suomen ortodoksisen kirkon korkein päättävä elin. Kirkolliskokous hoitaa kirkon lainsäädäntöä, hallintoa ja taloutta koskevia asioita sekä kirkon hengellisiä asioita ortodoksisesta kirkosta annetun lain 1 §:ssä säädetyissä rajoissa.
Lähde: Suomen ortodoksinen kirkko