Johannes, jonka muistoa kirkko viettää syyskuun 26. päivänä, oli yksi Kristuksen kahdestatoista opetuslapsesta. Evankeliumeissa häneen viitataan useasti nimellä ”rakas opetuslapsi”.
Johannes oli yksi Vapahtajan kolmesta lähimmästä seuraajasta. He saivat nousta Taborin vuorelle ja nähdä Kristuksen kirkastumisen. Ensimmäisellä ehtoollisella hän istui Kristuksen vieressä ja nojasi hänen rintaansa vasten (Joh. 13:25). Opetuslapsista ainoana hän seurasi Kristusta Golgatalle ja seisoi Vapahtajansa ristin juurella yhdessä Jumalansynnyttäjän kanssa (Joh. 19:26–27).
Johanneksen kerrotaan huolehtineen Jumalan Äidistä Kristuksen antamien sanojen mukaisesti aina tämän kuolonuneen nukkumiseen saakka. Kun mirhatuojanaiset toivat ilosanoman Kristuksen ylösnousemisesta, Johannes juoksi ensimmäisenä opetuslapsista Kristuksen tyhjälle haudalle ja uskoi (Joh. 20: 2–8). Johannes oli läsnä myös Kristuksen taivaaseenastumisessa ja Pyhän Hengen vuodattamisessa maan päälle.
Evankeliumin kaikkien merkittävien tapahtumien todistajana Johannes kirjoitti Uuden testamentin neljännen evankeliumin. Sitä pidetään Matteuksen, Markuksen tai Luukkaan evankeliumeihin verrattuna mystisenä ja teologisia tulkintoja avaavana. Tämän vuoksi kirkko antoi apostoli Johannekselle lisänimen Teologi. Hänen lisäkseen teologiksi kirkko kutsuu 300-luvulla elänyttä Gregorios Teologia sekä 900–1000 -lukujen taitteessa vaikuttanutta Simeon Uusiteologia.
Johanneksen evankeliumi liitetään vahvasti ortodoksisen Kirkon tärkeimpään juhlaan, Kristuksen ylösnousemiseen. Pääsiäisyön jumalanpalveluksessa luetaan aina Johanneksen evankeliumin ensimmäisestä luvusta (Joh. 1:1–17). Tämän jälkeen Johanneksen evankeliumin lukua jatketaan toisena pääsiäispäivänä sekä kaikkina arkipäivinä pääsiäisen ja helluntain välillä.
Johanneksen evankeliumi on vaikuttanut erityisesti pääsiäiskauden hymneihin, sillä se oli juhlakauden hymnikirjan eli pentekostarionin kirjoittajien työn lähtökohtana. Evankeliumin kertomukset halvaantuneen parantamisesta, samarialaisesta naisesta kaivolla, Jeesuksen osallistumisesta lehtimajajuhlaan ja sokeana syntyneen parantaminen inspiroivat pentekostarionin luojia kirjoittamaan mittavan määrän hymnejä ylösnousemusihmeestä.
Apostoli ja evankelista Johannes liitetään myös Uuden testamentin kolmeen kirjeeseen sekä Ilmestyskirjaan.
Johannes Teologia on perinteisesti pidetty teologisten koulujen suojelijana. Myös Ortodoksisen seminaarin kirkko Joensuussa on pyhitetty hänen muistolleen.
”Oi apostoli, Kristuksen, Jumalan, rakastama, kiiruhda pelastamaan turvaton kansa. Hän, jonka eteen sinä heittäydyit, suosiollisesti kuulee sinua, niin kuin Hän kuuli sinua silloin, kun sinä Hänen rintaansa vasten nojasit. Rukoile, oi Teologi, että Hän hajottaisi pakanallisen pimeyden, ja meille ano rauhaa ja suurta armoa.”
(Tropari, 2. sävelmä)
Lähde: ort.fi