Tunnelma Profeetta Elian kirkossa juuri ennen praasniekkaliturgian alkua on lämmin niin kuin pyhäköissä yleensäkin. Tutut tapaavat toisiaan, halaavat, vaihtavat poskisuudelmia ja toivottavat hyvää juhlaa.
Hautausmaan kirkossa myös edesmenneet ovat voimakkaasti läsnä. Monen praasniekkavieraan perheenjäseniä, ystäviä ja tuttavia lepää kirkon ympärillä, mikä tekee paikan erityisen rakkaaksi. Edellisillan vigilian yhteydessä haudoilla onkin pidetty useita panihidoja ja litanioita.
Kirkko kokoaa myös oman, vahvan yhteisönsä.
– Täällä on rukouksellinen henki. Ja hautausmaa muistuttaa oman ajan rajallisuudesta, yli 20 vuotta Profeetta Elian kirkossa käynyt Anne Rosenius kiteyttää.
Liturgia on tänään erityisen juhlava, sillä sen toimittaa Haminan piispa Sergei yhdessä seurakunnan papiston kanssa. Ennen liturgiaa piispa otetaan asiaankuuluvasti vastaan ja toimitetaan pieni vedenpyhitys. Papisto on pukeutunut punaisiin jumalanpalvelusvaatteisiin, sillä punainen on profeettojen juhliin kuuluva liturginen väri.
”Elämäntapamme on muututtava”
Opetuspuheessaan piispa Sergei puhuu päivän pyhien, profeetta Elian ja pyhittäjämarttyyri Maria Pariisilaisen merkityksestä.
Profeetta Elia eli noin 3000 vuotta sitten. Hänen aikanaan kuningas Ahab alkoi palvella epäjumalia, jolloin Jumala Ensimmäisen kuninkaiden kirjan mukaan lähetti israelilaisten vitsaukseksi vuosia jatkuneen kuivuuden.
Israelilaiset eivät kuitenkaan ymmärtäneet vitsauksen sanomaa eivätkä luopuneet epäjumalista. Sadetta saatiin vasta, kun Elia oli surmannut epäjumalien palvelijat.
Piispa Sergei rinnastaa profeetta Elian ajan meidän aikaamme. Mitä Jumala haluaa kertoa meille tämän päivän luonnonkatastrofeilla?
– Viesti on hyvin selvä. Elämäntapamme on muututtava. Patriarkkamme Bartholomeos on todennut, että ilmastonmuutos on oire ihmiskunnan moraalisesta ja hengellisestä häiriötilasta.
– Meistä jokaista kutsutaan kantamaan kortemme kekoon ja pohtimaan vakavasti, mitä voimme tehdä maapallon ja ihmiskunnan tulevaisuuden hyväksi. Pienilläkin valinnoilla voimme vaikuttaa myönteisesti tulevaisuuteen.
Päivän pyhät esimerkkejä kristillisen rakkauden voimasta
Piispa korostaa, että muutos edellyttää meiltä uutta asennetta, keskinäistä rakkautta ja toinen toisemme kunnioittamista Jumalan kuvana, rotuun tai uskontoon katsomatta.
Pyhittäjämarttyyri Maria Pariisilainen eli todeksi Kristuksen evankeliumin ja rakkauden käskyn. Hän oli maailmassa elänyt nunna, joka omisti elämänsä köyhien ja hädänalaisten auttamiseen toisen maailmansodan aikana.
Maria työskenteli itseään säästämättä voidakseen auttaa tarvitsevia niin aineellisesti kuin hengellisestikin. Hän suojeli juutalaisia ja joutui sen vuoksi saksalaisten keskitysleirille.
Siellä hän osoitti suurinta lähimmäisenrakkautta astumalla kaasukammioon määrätyn vangin tilalle.
– Pyhät ovat meillekin hyvinä esimerkkeinä kristillisen rakkauden voimasta. Siitä, kuinka voimallisia tekoja rakkaus Jumalaa kohtaan saa aikaan, piispa Sergei toteaa.
Näkyvä ja näkymätön maailma kohtaavat
Liturgian jälkeen kirkkokansa lähtee ristisaattoon. Nyt ei pelkästään kierretä kirkkoa vaan suunnataan hautausmaan käytäviä pitkin vanhalle kappelille, jonka luona luetaan Luukkaan evankeliumia. Papisto siunaa osallistujat pyhitetyllä vedellä.
Kuten Profeetta Elian kirkon pappi isä Juha Hirvonen sanoo, edesmenneet ovat mukana. Näkyvä ja näkymätön maailma kohtaavat. Syntyy hengellisesti äärettömän arvokas kokemus.
Pitkä ristisaatto kuuluu myös hautausmaan kirkon pääsiäisyön perinteisiin. Haudoilla palaa tuhansia kynttilöitä ja ylösnousemuksen ihme on voimakkaasti läsnä.
Seuraavaan pääsiäiseen on vielä aikaa, mutta sekin tulee aikanaan. Nyt vaelletaan kesän valossa ja juodaan kirkon 65-vuotisjuhlakahvit.
Teksti Hanna Lehto-Isokoski
Kuvat Kari Pekonen