Pyhän Kolminaisuuden ikoni temppelijuhlaansa viettävässä Pyhän Kolminaisuuden kirkossa.

29.5.2020

Pyhän Kolminaisuuden kirkko viettää praasniekkaa eli temppelijuhlaa helluntaina, jota tänä vuonna vietetään 31.5. Tänä vuonna juhlaa vietetään poikkeuksellisin järjestelyin; Pyhäköstä on julkaistu esittelyvideo, jumalanpalveluksia voi seurata pyhäkön YouTube-kanavalla, kuoro lähettää helluntaina etäkonsertin Uspenskin katedraalista ja Pyhän Hengen päivänä jumalanpalvelukseen voi osallistua pyhäkön puutarhassa.

Helluntai on samalla seurakuntamme ja kirkkomme syntymäpäivä. Seurakuntamme syntyi vuonna 1827 Pyhän Kolminaisuuden kirkon valmistumisen myötä. Koska kirkko pyhitettiin Pyhälle Kolmnaisuudelle, osuu pyhäkön temppelijuhla samalla koko kirkon syntymäpäivään. Kristuksen kirkko syntyi Pyhän Hengen laskeutumisen myötä ensimmäisenä helluntaina. Juhlan merkityksestä ja Pyhän Kolminaisuuden päivästä voi lukea tarkemmin aiemmin sivuillamme julkaistusta isä Sergei Petsalon kirjoituksesta.

 

Seurakunnan vanhimmasta pyhäköstä esittelyvideo

Kun ihmiset eivät voi tulla sisälle kirkkoon, voi kirkko kuitenkin tulla heidän luoksensa. Temppelijuhlan kunniaksi pyhäköstä on julkaistu esittelyvideo,  jossa kirkon kanttori Irina Tchervinskij-Matsi sekä monikulttuurisesta työstä vastaava pappi Heikki Huttunen kertovat pyhäkön historiasta ja arvoesineistä. Videolla kuullaan myös Uspenie-kvartetin esittämänä pyhäkön temppelijuhlan eli helluntain tropari ja kontakki. Pyhän Kolminaisuuden kirkosta on tarkoitus julkaista tämän lisäksi vielä erikseen täysipitkä esittely, jonka tekemiseen ovat osallistuneet kaikki pyhäkön työntekijät.

Videoesittely on osa Suomen ortodoksisen kirkon YouTube-kanavalla julkaistavaa videosarjaa, jossa julkaistaan videoesittelyt Helsingin hiippakunnan temppelijuhlaansa viettävistä pyhäköistä. Sarjan kuvaamisesta ja editoinnista vastaa ylidiakoni Andreas Salminen.

 

Helluntaina jumalanpalvelukset suorina verkkolähetyksinä

Toukokuussa kirkossamme ja yhteiskunnassa on vielä voimassa koronaviruspandemiasta johtuvat kymmenen hengen kokoontumisrajoitukset, ja helluntain jumalanpalvelukset toimitetaan suljetuin ovin. Pyhän Kolminaisuuden kirkon jumalanpalvelukset lähetetään suorina verkkolähetyksinä pyhäkön YouTube-kanavalla.

Vigilia lähetetään lauantaina 30.5. kello 17, vedenpyhitys ja liturgia sunnuntaina 31.5. kello 9:30 ja polvirukoukset kello 12.  Jumalanpalvelukset toimitetaan kirkkoslaaviksi ja evankeliumi luetaan venäjän kielellä.

 

Helluntain etäkonsertti Uspenskin katedraalista 31.5. kello 14:30

Pyhän Kolminaisuuden kirkon lauluryhmä konsertti lähetetään helluntaina 31.5. kello 14:30 Uspenskin katedraalista, ja sitä voi seurata seurakunnan YouTube-kanavalla:

 

Konsertista jää kanavalle tallenne, jonka voi katsoa myös myöhemmin.

Konsertissa kuullaan helluntaijuhlan veisuja Pyhän Kolminaisuuden kirkon kanttori Irina Tchervinskij-Matsin johdolla. Kahdeksanhenkinen kuoro esittää veisut kirkkoslaaviksi. Kanttori kuitenkin alustaa ja kertoo jokaisesta veisusta suomen kielellä.

Konsertissa kuulee myös seurakunnan vanhimman pyhäkön historiasta. Pyhän Kolminaisuuden kirkon kuorolla on pitkät perinteet, ja kuoro on aloittanut toimintansa elokuussa 1827 samaan aikaan pyhäkkönsä valmistumisen kanssa. Kuoro laulaa kirkkoslaaviksi, ja vaalii toiminnassaan aiempien sukupolvien ohjelmistoa ja perinteitä. Lauluryhmä aloittaa tämänkin konserttinsa samalla veisulla, jolla se aloitti konserttinsa Feodor Mironovin johdolla vuonna 1935.

Pyhän Kolminaisuuden kirkon praasniekka on samalla Helsinginin ortodoksisen seurakunnan syntymäpäivä. Konsertin lopussa onnitellaankin koko seurakuntaa.

 

Pyhän Hengen päivänä liturgia pyhäkön puutarhassa

Pyhän Kolminaisuuden juhlaa vietetään kolmena päivänä, ja maanantaina 1.6. on Pyhän Hengen päivänä. Siitä päivästä lähtien koronaviruspandemian rajoitukset muuttuvat ja seurakunnassamme on mahdollista toimittaa jumalanpalveluksia ulkona.

Pyhän Kolminaisuuden kirkon aidatussa puutarhassa toimitetaan poikkeusolojen ensimmäisiä yhteisiä jumalanpalveluksia. Yhteinen liturgia alkaa kello 10, ja siihen pääsee osallistumaan enimmillään 50 henkeä. Jumalanpalvelukseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua.

Pyhän Kolminaisuuden kirkon sivut ja yhteystiedot

Kuuntele juhlan tropari ja kontakki

 


Praasniekka eli temppelijuhla tarkoittaa pyhäkön nimikkojuhlaa. Jokainen kirkko tai kappeli on pyhitetty tietylle kirkolliselle juhlalle tai pyhälle.  Temppelijuhla on pyhäkölle vuoden suurin juhla pääsiäisen, Kristuksen ylösnousemusjuhlan, jälkeen. Merkittävä osa seurakunnan pyhäkköjen temppelijuhlista osuu kesäkaudelle. Seurakunnassamme kesä onkin perinteisesti praasniekkojen juhla-aikaa. Tänä vuonna praasniekkoja vietetään koronaviruspandemian vuoksi poikkeusjärjestelyin. Tulevista temppelijuhlista tiedotetaan seurakunnan sivuilla ennakkoon.

Kategoriat Uutiset