Isä esipaimen muisteli avauspuheessaan muun muassa säätiön alkuaikoja. Hän odottaa innolla uutuuskirjaa, joka käsittelee Karjalan kirkkoja.

13.11.2019

Helsingin Metropoliittakunnan Säätiö juhlisti 20-vuotista taivaltaan tiistaina 12. marraskuuta. Helsingin ortodoksisen seurakunnan seurakuntasalilla pidetyn juhlatilaisuuden avasi Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo. Avaussanoissaan arkkipiispa Leo muisteli muun muassa säätiön alkuaikoja. Tuolloin varainkeruu oli helpompaa kuin nykyään.

”Silloin sitä kahviteltiin yrityksen johtajan kanssa, ja sitten yritys päätti tukea säätiötä taloudellisesti. Nykyään ei tahdo enää niin isoa pomoa löytyäkään, joka tuosta vain lupaisi heti rahallista tukea”, isä esipaimen muisteli pilke silmäkulmassa.

Arkkipiispa Leo vaikutti muutenkin viihtyvän juhlassa, missä juhlakansaa hemmoteltiin Suomen ortodoksisen kirkon kanttoreiden, Varvara Merras-Häyrysen ja Heikki Hattusen esittämillä ooppera-aarioilla ja duetoilla.

Lisäksi illan aikana kirjailija Timo Lehtonen esitteli tekeillä olevaa uutuuskirjaansa, joka käsittelee Karjalan kirkkoja. Isä esipaimen ilmaisi olevansa hyvin kiinnostunut tulevasta teoksesta sekä olevansa hyvillään, että karjalaista kulttuuriperintöä vaalitaan myös tällä tavoin. Tarjontaa riitti myös ikonitaiteen ystäville Markku Hietalon ja Lilja Oeschin pienimuotoisen ikoninäyttelyn kautta.

Apurahoja ja palkintoja vuosittain

Arkkipiispa Leolla oli illan päätteeksi yllätys säätiön pitkäaikaisille työmyyrille: hallituksen jäsenet Mikko Ranta-Huitti ja Markku Suominen saivat piispalliset siunauskirjat. Kaksikko oli saamastaan huomionosoituksesta paitsi otettu, myös häkeltynyt.

”Emme tienneet, että mitään tällaista oli suunnitteilla”, miehet tuumivat.

Hallituksen jäsenet Mikko Ranta-Huitti ja Markku Suominen esittelivät ylpeinä piispallisia siunauskirjojaan.

Helsingin Metropoliittakunnan Säätiö on perustettu vuonna 1998, ja sen tavoite on edistää ortodoksista kulttuurityötä Helsingin hiippakunnan alueella. Sen varoista tuetaan ortodoksista taidetta ja tutkimusta, minkä lisäksi tuen erityiskohteina ovat maahanmuuttajien ja nuorten henkiset ja sosiaaliset tarpeet.

Säätiö on jakanut apurahoja ja tunnustuspalkintoja muun muassa ikonimaalaukseen, musiikin säveltämiseen ja esittämiseen, nuorten kansainvälisiin tapahtumiin, näyttelyihin ja erilaisiin kirjahankkeisiin. Historian tutkimus ja siitä raportointi on myös usein ollut apurahojen kohteena.

Säätiön pääoman tuotoista on jaettu vuosittain 7 000– 17 000 euroa apurahoja ja tunnustuspalkintoja. Säätiön tavoitteena on lisätä varallisuutta ja sen tuottoa, jotta apurahasummaa voitaisiin kasvattaa. Näin ollen se harjoittaa maltillisen riskin sijoitustoimintaa. Lisäksi säätiöllä on oikeus ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja sekä kartuttaa varallisuuttaan säätiölain mukaisesti.

Lähde: Suomen ortodoksinen kirkko

Kategoriat Uutiset