Lääketieteen opiskelija Jefim Brodkinille aktiivinen jumalanpalveluselämä on tärkeää. Hän toimii jumalanpalveluksissa ponomarina ja lukijana.

29.11.2019

Jefim Brodkin, 21, on tiettävästi historian nuorin seurakunnanvaltuutettu. Hän tuli valituksi 11. marraskuuta päättyneissä vaaleissa 177 äänellä Helsingin ortodoksisen seurakunnan valtuustoon.

Brodkin arvelee suurimmaksi vaalivaltikseen nuoren ikänsä ohella myös sitä, että hän haluaa muuttaa nykyistä hallintotapaa huomattavasti avoimemmaksi.

”Kun on tiiviisti mukana kirkon elämässä, tulee väkisinkin huomanneeksi myös epäkohtia. Sitten syntyy tarve vaikuttaa niihin. Ongelmana on tällä hetkellä, että seurakunnassa vaikuttaa vain pieni, ja pitkälti sama valtaapitävien porukka. Nyt on näköjään havahduttu siihen, että nuoria täytyy saada mukaan päätöksentekoon – näin ainakin tulkitsen vaalitulosta omalta osaltani.”

Vieläkin suuremmaksi epäkohdaksi Brodkin kokee päätöksenteon ”salamyhkäisyyden”.

”Tällä hetkellä päätöksenteko ei ole tarpeeksi läpinäkyvää. Monet seurakuntalaiset kokevat, että he eivät saa tarpeeksi tietoa valmisteilla olevista asioista. Sitten, kun tietoa tulee, ollaan jo aika pitkällä. Tämä aiheuttaa tunteen, että hallinnollisia päätöksiä valmistellaan ikään kuin salassa eikä seurakuntalaisilla ole mahdollisuutta vaikuttaa päätöksentekoon”, Brodkin sanoo.

Brodkin itse lähti mukaan seurakuntapolitiikkaan, koska haluaa muuttaa hallintotapaa, myös siksi, että aktiivinen jumalanpalveluselämä on hänelle tärkeää – niin henkilökohtaisesti kuin seurakunnan ja koko kirkon tasolla.

”Kirkkoihin on löydyttävä rahaa”

Brodkinin lapsuuden kotikirkko sijaitsee Järvenpäässä, mutta sittemmin myös Uspenskin katedraali on tullut tärkeäksi. Brodkin toimii jumalanpalveluksissa ponomarina ja lukijana.

”Kirkkoja on pakko ylläpitää, ne rahat on löydyttävä jostakin. Kiinteistösijoittaminen ei ole seurakunnan ydintoimintaa, runsaan jumalanpalveluselämän järjestäminen sen sijaan on. Kaikilla halukkailla tulisi olla mahdollisuus käydä kirkossa järjellisen matkan päässä.”

Brodkinia kauhistuttaa myös ortodoksisen uskonnonopetuksen heikko ajallinen ja maantieteellinen saatavuus. Siitä on omia kokemuksia lukioajoilta, kun ressulaisen piti hankkiutua Puistolaan kello 16-18 saadakseen uskonnonopetusta.

Brodkin muutti syksyllä 2018 Helsinkiin opiskelemaan lääketiedettä, mikä on merkinnyt käytännössä kahta uutta kotikirkkoa: Uspenskin ohella myös Helena-kodin kirkko on tullut läheiseksi – ihan konkreettisestikin.

”Asun Helena-kodilla ihan kirkon vieressä, ehkä viiden metrin päässä.”

Marraskuisissa seurakunnanvaltuuston vaaleissa käytti äänioikeuttaan kaikkiaan 707 henkilöä, ja heidän joukossaan myös historian ensimmäinen 16-vuotias. Vaalit olivat ensimmäiset, joissa 16 vuotta täyttäneet saivat äänestää. Kuitenkin äänestysprosentti jäi 4,39 prosenttiin, vaikka hienoista nousua edellisiin vaaleihin verrattuna olikin tapahtunut.

Kategoriat Uutiset