Jumalanäidin suojeluksen juhlaa, toiselta nimeltään pokrovaa, vietetään lokakuun 1. päivä. Juhlan viettäminen on peräisin Konstantinopolissa tapahtuneesta ihmeestä. Tuolloin Blahernan kirkossa itse Jumalanäiti ilmestyi enkeleiden, profeettojen ja apostolien ympäröimänä pyhälle Kristuksen tähden houkka Andreakselle ja hänen oppilaalleen Epifaniokselle jumalanpalveluksen aikana. Näyssä Jumalanäiti levitti viittansa rukoilevan kansan ylle merkkinä siitä, että hän suojelisi kaupungin tuhoisalta muukalaisten hyökkäykseltä.
Konstantinopoli säästyi hyökkäykseltä, minkä johdosta Jumalanäidin kunniaksi sepitettiin kaunis veisu:
”Sinulle, oi Jumalansynnyttäjä, voitolliselle sotajoukkojen johtajalle, me sinun palvelijasi vaaroista päästyämme kiitokseksi veisaamme voittovirren. Pelasta meidät kaikista vaaroista, sillä sinulla on valta voittamaton, että huutaisimme sinulle: iloitse morsian, aviota tuntematon!”
Ortodoksisessa kirkossa Neitsyt Mariaa on aina kunnioitettu Jumalansynnyttäjän arvonimellä. Ekumeeninen kirkolliskokous vuonna 431 vahvisti virallisella päätöksellään, että Neitsyttä Mariaa on kutsuttava Jumalansynnyttäjäksi (kr. Θεοτόκος), sillä hän oli totisesti synnyttänyt Jumalan, Jeesuksen Kristuksen.
Kirkon jokaisen jumalanpalveluksen lopuksi ennen loppusiunausta lausutaan rukouspyyntö: ”Kaikkeinpyhin Jumalansynnyttäjä pelasta meidät!”. Pyydämme Jumalanäitiä pelastamaan meidät esirukouksillaan kaikista vaaroista ja hädästä sekä rukoilemaan Jumalan, hänen Poikansa edessä, että Herra pelastaisi meidän sielumme. Jumalanäidin suojeluksen juhla muistuttaakin siitä, ettei ihmiskunta ole yksin, vaan sillä on suuri puolustaja Jumalan edessä.
Juhlan ikonissa on kuvattu Jumalansynnyttäjä, joka kädet levitettyinä verhoaa viitallaan uskovaa kansaa sitä suojellen. Neitsyt Maria on taivasten valtakunnassa suurin esirukoilija meidän ihmisten puolesta, ja samalla tavoin kuin hän pelasti Konstantinopolin yli tuhat vuotta sitten, hän pelastaa rukouksillaan myös meidät kaikista vaaroistamme, kun me vain rohkeasti pyydämme hänet avuksemme. Hänen äidillinen rakkautensa, lämpönsä ja kiintymyksensä meitä ihmisiä kohtaan on taivaita avarampaa. Hänen rakkautensa ulottuu yli maailman äärien. Tämä päivä muistuttaa meitä Jumalansynnyttäjän rakkaudesta kaikkia meitä ihmisiä kohtaan. Hän on väsymätön esirukoilijamme Luojamme edessä.
Ylistäen Jumalansynnyttäjää mekin nyt laulamme:
”Tänä päivänä me, uskova kansa vietämme Sinun tulosi valaisemina kirkasta juhlaa, oi Jumalanäiti, ja katsoen pyhää kuvaasi hartaasti lausumme Sinulle: Suojaa meitä pyhällä peitteelläsi ja päästä kaikesta pahuudesta rukoillen Poikaasi Kristusta, meidän Jumalaamme, pelastamaan meidän sielumme.” (Juhlan tropari, 4.sävelmä)
”Neitsyt seisoo nyt kirkossa ja yhdessä pyhien kanssa näkymättömästi rukoilee meidän puolestamme Jumalaa. Enkelit ja esipaimenet kumartavat ja apostolit profeettain kanssa riemuitsevat, sillä Jumalansynnyttäjä rukoilee meidän puolestamme ikiaikaista Jumalaa.” (Juhlan kontakki, 3. sävelmä)
Pastori Sergei Petsalo
Seurakunnan alueella Kirkkonummella toimiva Pokrovan kirkko on omistettu Jumalanäidin suojeluksen juhlalle. Juhlapäivän praasniekkapalvelukset toimittaa Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo.
Voit tarkistaa kaikki seurakunnan eri alueilla toimitettavat juhlapalvelukset seurakunnan verkkosivujen jumalanpalveluskalenterista.