Järvenpään ortodoksinen kirkko syksyn ruskan aikaan. Kuva: Petteri Lalu

21.10.2024

 

Temppelijuhla eli pyhäkön nimikkojuhla, praasniekka,  on perinteisesti vuoden tärkein kirkollinen juhla pääsiäisen, Kristuksen ylösnousemusjuhlan jälkeen. Osassa seurakuntamme pyhäkköjä näitä praasniekkaa pääsee viettämään kahdesti vuodessa.

Järvenpäässä Jumalanäidin Kazanilaisen ikonin kirkossa vietetään vuosittain kesän temppelijuhlaa 8.7. ja syyspraasniekkaa 22.10., sillä pyhäkön nimikkoikonilla on kirkkokalenterissa kaksi juhlapäivää. 

Järvenpään Jumalanäidin Kazaniaisen ikonin kirkon temppelijuhla alkaa maanantaina 21.10. kello 17 toimitettavalla vigilialla ja jatkuu tiistaina 22.10., jolloin toimitetaan kello 9 vedenpyhitys ja liturgia. 

Temppelijuhla on perinteisesti koko seurakunnan yhteinen juhla, johon kuuluu yhteisten jumalanpalveluksien lisäksi juhlavat kirkkokahvit. 

Jumalanäidin Kazanilainen ikoni analogilla. Kuva: Miro Järnefelt/ Helsingin ortodoksinen seurakunta

Pyhäkön praasniekassa veisataan Kazanilaisen Jumalanäidin ikonin juhlaveisua eli troparia: 

”Oi harras Puolustaja, ylimmäisen Herran Äiti, Sinä rukoilet kaikkien puolesta Kristusta meidän Jumalaamme ja autat pelastumaan kaikkia niitä, jotka Sinun voimalliseen suojelukseesi turvautuvat. Puolusta meitä kaikkia, oi Neitsyt, Kuningatar ja Valtiatar, kun me hädässä ja murheissa ja taudeissa monien syntien raskauttamina seisomme edessäsi ja rukoilemme Sinua liikutetuin sieluin ja särjetyin sydämin puhtaimman kuvasi edessä, kyyneleitä vuodattaen ja kun me järkähtämättä toivomme, että Sinä päästät meidät kaikista murheistamme. Anna hyvyyttäsi kaikille ja pelasta kaikki, oi Jumalansynnyttäjä Neitsyt sillä Sinä olet palvelijoittesi jumalallinen suojelus.”
(Kazanin Jumalanäidin ikonin juhlaveisu eli tropari)

Jumalanäidin Kazanilainen ikonin on Järvenpään kirkkoa varten maalannut Petros Sasaki. Ikonin riisan on lahjoittanut Valamon luostari. Kuva: Petteri Lalu

Pyhäkön nimikkoikonin löytää kirkkosalista oikealta puolelta sekä pyhäkön alakerrassa olevasta kryptasta. 

Kazanilaisen ikonin tunnistamisessa auttaa ikonin merkityksen ja etymologian tunteminen. Näin kirjoittaa Petteri Lalu ikonin merkityksestä Järvenpään kirkon historiikissa Hän antaa hyvyyttään kaikille: 

”Jumalanäidin Kazanilainen ikoni on tyypiltään hodigitria- eli tiennäyttäjäikoni. Tällä tarkoitetaan sitä, että Jumalanäiti on johdattajamme Kristuksen luo. Tämän merkiksi monissa tiennäyttäjäikoneissa Neitsyt Maria osoittaa oikealla kädellään Kristus-lasta. Kazanilaisesta ikonista tämä käsi kuitenkin puuttuu, sillä ikonin kuvaustapa näyttää ainoastaan hänen olkapäänsä. Jumalansynnyttäjä esitetään edestä, ja hänen päänsä on hiukan kallistunut kohti Kristus-lasta. Asento kuvaa armoa, rakkautta ja äidillistä hellyyttä sekä samanaikaisesti kunnioitusta ihmiskunnan Pelastajaa kohtaan. Kazanilaisen ikonin tunnistamista helpottaa se, että siinä Kristus esitetään seisovassa asennossa. Kristus-lapsi siunaa oikealla kädellään äitiään ja kaikkia ihmisiä. Vasen käsi on vaatetuksen peitossa. Marian ja Kristus-lapsen katseet kohdistuvat suoraan ikonin edessä rukoilevaan, mikä korostaa sitä, että rukoilija on dialogissa Herran ja hänen puhtaimman äitinsä kanssa.

Ikonin teologinen merkitys perustuu Jumalansynnyttäjän meidän puolestamme kantamiin esirukouksiin hänen omalle Pojalleen Jeesukselle Kristukselle. Koska hän on Jumalanäiti, mutta kuitenkin luonnoltaan ihminen, on hänellä voimallisin mahdollisuus rukoilla omaa Poikaansa meidän kaikkien puolesta.” 

Hän antaa hyvyyttään kaikille, Jumalanäidin kirkko Järvenpäässä -teos on ostettavissa muun muassa Järvenpään kirkosta sekä seurakunnan kirjaston myyntipisteestä.

Järvenpään kirkon historiikin kansikuva
Jumalanäidin kirkosta Järvenpäässä kertova historiikki Hän antaa hyvyyttään kaikille avaa oven menneisiin vuosikymmeniin, ristisaatosta tähän hetkeen. Kuva: Vlada Wahlsten

Tutustu Järvenpään kirkkoon lisäksi sivuillamme:

Järvenpään ortodoksisen kirkon sivut

Kirkon esittelyvideo

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset