Uspenskin katedraalin 150-vuotisjuhlavuoden huipennus täytti katedraalin kirkkokansasta Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen juhlana 15. elokuuta.
Juhlaliturgian toimittivat Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon johdolla kaikki Suomen ortodoksisen kirkon hiippakuntapiispat yhdessä seurakunnan papiston kanssa. Palveluksessa oli läsnä myös metropoliitta Ambrosius.
Kirkkokuntien yhteistä juhlaa
Juhlassa oli laajasti läsnä kristillisten kirkkojen edustajia. Katedraalin juhlaan osallistuivat Moskovan patriarkaatin Suomen edustaja rovasti Viktor Ljutik, Viron ortodoksisen kirkon edustaja rovasti Madis Palli, evankelis-luterilaisen kirkon piispa Teemu Laajasalo, emerita piispa Irja Askola, kenttäpiispa Pekka Särkiö ja Tuomiokirkkoseurakunnan vs. kirkkoherra Maija Kuoppala sekä katolisen kirkon Helsingin piispa Teemu Sippo ja Pyhän Henrikin katedraaliseurakunnan kirkkoherra Marco Pasinato.
Uspenskin katedraali on pyhitetty Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen muistolle. Arkkipiispa korosti opetuspuheessaan Jumalansynnyttäjän merkitystä esimerkkinä kaikille kristityille.
– Hän kuvastaa ja mallintaa kristillistä elämää. Tätä me siis juhlistamme tänään. Juhlistamme tietyssä mielessä kaikkea mitä hän oli, mutta se on myös kaikki, mitä meissä on, koska se, mitä me hänessä juhlistamme, sen odotamme itsellemmekin tapahtuvan, arkkipiispa Leo sanoi juhlaliturgian yhteydessä pitämässään puheessa.
Juhlaliturgian jälkeiselle lounaalle kirkon pihamaalle oli kerääntynyt yli viisisataa ruokailijaa. Yhteisen juhlalounaan jälkeisen pääjuhlan avasi kirkkoherra Markku Salminen, joka muistutti 150-vuotiaan katedraalin merkityksestä ihmisille.
– Katedraali on toimiva seurakuntakirkko, joka kokoaa viikoittain, suurina juhlina, perhejuhlina ja konserttien yhteydessä paljon väkeä, mutta myös satoja tuhansia matkaajia ja pyhiinvaeltajia vuosittain. Me tarvitsemme joskus juhlaa osoittaaksemme sen, että olemme tietoisia siitä, että kirkon rakentamiseksi on tehty paljon työtä.
Kirkko on pyhä tila myös jumalanpalvelusten ulkopuolella. Juhlapuheen pitänyt professori Serafim Seppälä omisti puheensa kaikille niille, jotka ovat astuneet hiljaa katedraaliin jättämättä jälkiä kirkon historiaan.
– Tämän aamupäivän jumalallinen liturgia ja kaikki ne tuhannet jumalanpalvelukset, joita tässä pyhässä temppelissä on 150 vuoden aikana toimitettu, ovat aina luonteeltaan poikkeuksia. Suurimman osan puolestatoista vuosisadastaan katedraalimme on seisonut hiljaa. Silloinkin se on pyhä tila täydessä voimassaan. Hiljaisuuden voimassa. Tämä puhe on omistettu niille ihmisille, jotka vuosisatojen saatossa ovat käyneet hiljaa tässä pyhässä tilassa ja viipyneet täällä hetken tekemättä mitään, sanomatta mitään.
Serafim Seppälä muistutti, että kirkkorakennus on muutakin kuin vain sen arkkitehtuuri ja mittasuhteet.
– Pyhän tilan kokeminen on oleellisesti enemmän kuin vain sen mittasuhteiden havaitsemista. Kun astumme pyhään tilaan, se asettaa meidät uudenlaiseen suhteeseen monien suureiden kanssa, erityisesti ajan kanssa. Mitä vanhempi kirkko, sitä leveämmällä otteella se avaa meille aikaperspektiivin. Sisään tullessamme astumme yhteyteen 150 tai 1500 vuoden kanssa. Kun astumme sisään kirkkoon, asetumme yhteyteen kaikkien siellä kaikkina aikoina rukoilleiden kanssa. Emme näe heitä, emme tiedä, keitä he olivat – ja kuitenkin tiedämme täysin varmasti, että he olivat täällä. Voimme tuntea, että heidän rukouksensa ovat jättäneet jälkensä. He ovat poissa, mutta heidän rukouksensa ovat läsnä tilassa.
Juhlapuheen lisäksi juhlassa kuultiin myös Uspenskin katedraalikuoroa, ekumeenista kvartettia sekä kirkkokuntien edustajien tervehdykset 150-vuotiaalle katedraalille.
Huomionosoituksia ja muistamisia
Pääjuhlan yhteydessä kuultiin Uspenskin katedraalikuoron lauluryhmää, Ekumeenista kvartettia, kirkkokuntien edustajien tervehdykset 150-vuotiaalle katedraalille sekä luovutettiin huomionosoituksia.
Kirkkoherra Markku Salminen luovutti arkkipiispa Leon myöntämän Pyhän Karitsan komentajamerkin kenttäpiispa Pekka Särkiölle.
– Kenttäpiispa on tehnyt monella tavalla huomiotamme ja kiitollisuuttamme herättävää työtä, jonka toivomme voimakkaasti jatkuvan. Tässä yhteiskunnassa myös puolustusvoimissa tulee puolustaa niitä arvoja, joita kristittyinä edustamme, arkkipiispa Leo lausui kiitoksensa Pekka Särkiölle.
Piispalliset siunauskirjat luovutettiin Lea Aarniolle, Tarja Hyyryläiselle ja Timo Hyytiäiselle aktiivisuudesta katedraalin yhteisössä ja seurakunnan vapaaehtoistoiminnassa. Seurakunta lahjoitti juhlan yhteydessä myös Uspenskin katedraalin entiselle pitkäaikaiselle isännöitsijälle Timo Lepistölle Kristus Kaikkivaltias -ikonin.
Piispoille Uspenskin katedraalin 150-vuotisjuhlaepigonatiot
Uspenskin katedraalin 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi palveluksen toimittaneille hiippakuntapiispoille luovutettiin liturgian yhteydessä epigonatiot, johon oli kirjailtu Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen juhlaikoni ja kääntöpuolelle juhlavuoden tunnus. Epigonatiot luovutetaan myös metropoliitta Ambrosiukselle sekä metropoliitta Panteleimonille, Tallinnan ja koko Viron metropoliitta Stefanokselle sekä Ruotsin ja koko Skandinavian metropoliitta Cleopakselle, jotka olivat estyneet osallistumasta juhlaan.
Katedraalin 150-vuotisjuhla päättyi arkkipiispa Leon päätössanoihin ja yhteisesti laulettuun ehtooveisuun.
Teksti ja kuvat: Miro Järnefelt
Uspenskin katedraalin juhlallisuudet jatkuvat torstaina 16. elokuuta Helsingin Kamarikuoron konsertilla. Konsertissa kuullaan Einojuhani Rautavaaran Vigilia.
Jaa juhlaviikon kokemuksesi
Uspenskin katedraali on monelle tärkeä paikka. Mitä Uspenski merkitsee sinulle? Minkälainen on sinun Uspenskisi? Jaa kokemuksesi juhlavuoden aikana Instagramissa ja Twitterissä aihetunnisteella #uspenski15
Lähde lyhyelle kuvamatkalle Uspenskin katedraalin 150-vuotisjuhlapraasniekkaan ristisaatosta, vedenpyhityksestä ja vigiliasta juhlaliturgiaan ja päiväjuhlaan.
Uspenskin katedraalin 150-vuotisjuhlapalvelukset alkoivat aattopäivän ristisaatolla, vedenpyhityksellä ja juhlavigilialla.
Vedenpyhityksen Kauppatorin rannassa toimitti Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo.
Vedenpyhityksestä siirryttiin ristisaatossa takaisin katedraalille.
Juhlavigilia täytti katedraalin aattoiltana. Vigilian toimitti piispa Arseni.
Aattopäivän vigiliassa katedraalikuoro lauloi Timo Ruottisen sävellyskokonaisuuden Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen juhlan teksteihin.
Uspenskin katedraalin 150-vuotisjuhlaliturgia alkoi arkkipiispan vastaanotolla.
Juhlaliturgian toimittivat kaikki kirkkokuntamme hiippakuntapiispat yhdessä seurakunnan papiston kanssa.
Juhlaliturgian katedraalikuoroa johti dir. cant. Varvara Merras-Häyrynen.
Juhlaliturgian ehtoollisvieraiksi saatiin myös seurakunnan pienimpiä.
Liturgian päätteeksi seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen luovutti piispoille uspenien juhlan lahjaepigonaatiot, joiden toiselle puolelle on kirjailtu Uspenksin katedraalin 150-vuotisjuhlavuoden tunnus.
Juhlaliturgian ja pääjuhlan välillä nautittiin juhlalounas kirkon pihamaalla.
Kirkkoherra Markku Salminen avasi Uspenskin katedraalin 150-vuotisjuhlan.
Uspenskin Katedraalikuoron lauluryhmä esiintyi päiväjuhlassa.
Uspenskin katedraalin 150-vuotisjuhlapuheen piti professori Serafim Seppälä.
Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnan tervehdyssanat lausui vs. kirkkoherra Maija Kuoppala.
Pyhän Henrikin katolisen katedraaliseurakunnan tervehdyksen toi Marco Pasinato.
Moskovan patriarkaatin Suomen edustaja rovasti Viktor Ljutik toi juhlaan patriarkaatin ulkoisten kirkollisten suhteiden osaston johtajan, metropoliitta Ilarionin tervehdyksen.
Arkkipiispa Leo myönsi kenttäpiispa Pekka Särkiölle Pyhän Karitsan komentajamerkin.
Piispallinen siunauskirja luovutettiin Lea Aarniolle. Siunauskirjat saivat myös Tarja Hyyryläinen ja Timo Hyytiäinen.
Juhlassa esiintyi myös Ekumeeninen kvartetti.
Arkkipiispa Leon sanoihin päättyi Uspenskin katedraalin 150-vuotisjuhla.