Pyhän piispa Spyridonin ikoni hautausmaan vanhassa kappelissa. Kuva: Joel Eklöv

12.12.2022

12.12. Kirkkomme muistaa pyhää Spyridon Ihmeidentekijä, Trimythuksen piispaa, jota kunnioitetaan paitsi Korfun alueen, myös erityisesti köyhien suojelijana.

Piispa Spyridon tuli tavallisesta perheestä Kyprokselta. Hänellä oli vaimo ja lapsi. Leskeksi jäätyään kansa valitsi hänet yksimielisesti piispaksi. Hänen tärkein viestinsä oli aina rakkaus lähimmäisiä kohtaan, riippumatta siitä, onko lähimmäinen rikas tai köyhä. Piispa Spyridon jatkoi piispanakin lampaiden paimentamista, kulki paljain jaloin ja pysyi köyhänä. Näin hän oli todellinen paimen niin hengellisessä kuin maallisessa ja konkreettisessa mielessä. Pyhän elämästä voi lukea tarkemmin Synaksarionista Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla.

Suomen ortodoksinen kirkko on saanut alkusyksyllä lahjoituksena Korfun saaren pyhän piispa Spyridonin kirkosta pyhän piispa Spyridonin ikonin ja pyhäinjäännöksen eli reliikin: piispa Spyridonin jalkineen. Ikoni ja reliikki ovat kunnioitettavina seurakuntamme Helsingin haustausmaan pyhän profeetta Eliaan vanhassa kappelissa.

Lue lisää ikonilahjoituksesta sivuillamme julkaistussa uutisessa.

 

Akatistos pyhälle piispa Spyridonille hautausmaan vanhassa kappelissa

Akatistos pyhälle piispa Spyridonille toimitetaan  tiistaina 13.12. sekä torstaina 15.12. kello 18:30 suomen ja kirkkoslaavin (sekä tarpeen mukaan englannin) kielillä Helsingin hautausmaan vanhassa kappelissa. HUOM! Aiemmin ilmoitetusta poiketen akatistosta ei toimiteta ruotsin kielellä.

 

”Kristuksen rakkauden koskettamana, | mielesi Pyhä Hengen säteen siivittämänä, sinä Jumalan innoittama pyhä isä, | saavutit näkemisellä, johon liittyi käytännöllinen harjoitus, hurskauselämän. || Sinä olit pyhä uhrialttari, joka anot kaikille jumalallista valkeutta.” (Kontakki, 2. sävelmä)

”Sanoillasi Sinä, autuas Spyridon, kaunistit Kristuksen kirkon, teoillasi Sinä kunnioitit Jumalan kuvan mukaisuutta, maailmassa Sinä loistit siveydelläsi ja säteilit kaikille parannusten armoa. Sentähden me uskoen vietämme muistojuhlaasi.”

(Katismatropari, 4.säv.)

 

Tervetuloa yhteisiin jumalanpalveluksiin!