Herramme Jeesuksen Kristuksen kaste on myös Teofanian, Jumalan ilmestymisen juhla sekä Jumalan valon juhla.

4.1.2023

Ortodoksinen kirkko viettää loppiaisena tunnettuna 6. tammikuuta Teofaniaa eli Jumalan ilmestymisen ja Herramme Jeesuksen Kristuksen kasteen juhlaa.

Päivän evankeliumin teksti kertoo juhlan tapahtumista:

Siihen aikaan ”Jeesus tuli Galileasta Jordanille Johanneksen kastettavaksi. Johannes esteli ja sanoi: ”Sinäkö tulet minun luokseni? Minunhan pitäisi saada sinulta kaste!” Mutta Jeesus vastasi hänelle: ”Älä nyt vastustele. Näin meidän on tehtävä, jotta täyttäisimme Jumalan vanhurskaan tahdon.” Silloin Johannes suostui hänen pyyntöönsä. Kun Jeesus oli kastettu, hän nousi heti vedestä. Samassa taivaat aukenivat, ja Jeesus näki Jumalan Hengen laskeutuvan kyyhkysen tavoin ja asettuvan hänen päälleen. Ja taivaista kuului ääni: ”Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt.” (Matt. 3:13–17)

Jeesuksen Kristuksen kerrotaan olevan kolmenkymmenen, kun hän meni kasteelle. Hänen elämänsä kolmekymmentä hiljaista vuotta olivat näin täyttyneet ja oli koittanut aika, että hän ilmentää itsensä maailmalle ja Hän teki sen häikäisevän kirkkaasti. Kristus oli valmis aloittamaan työnsä ja täyttämään tehtävänsä maan päällä. Jeesuksen Kristuksen kasteen yhteydessä ilmestyi koko Pyhä Kolminaisuus: Isän ääni kuului taivaasta, Poika kastettiin ja Pyhä Henki laskeutui alas kyyhkysen muodossa. Synaksarionissa kuvataan tätä tapahtumaa näin: ”Isä ja Pyhä Henki todistivat yhdessä, että Jeesus on profeettojen ennalta kuvaama Messias ja Pelastaja, Jumalan ainoa Poika, samaa olemusta Isän kanssa, Pyhän Kolminaisuuden toinen persoona ja meidän pelastuksemme tähden lihaksi tullut Sana, jossa jumaluus yhdistyy sekoittumatta meidän ihmisyyteemme ja saa sen loistamaan Hänen kirkkauttaan. Tästä syystä Kristuksen kasteen juhlaa kutsutaan epifaniaksi, ilmestymiseksi, ja teofaniaksi, Jumalan ilmestymiseksi. Kristuksen kasteessa tapahtui ensimmäisen kerran tosiasiallisesti sekä Kristuksen jumaluuden ilmestyminen että Pyhän Kolminaisuuden salaisuuden paljastaminen.”

Kristuksen kaste on myös Herran edelläkävijän Johannes Kastajan juhla. Hän valmistautui kolmekymmentä vuotta erämaassa tähän tehtävään. Hän kertoi ihmisille, että Jumalan valtakunta oli tullut lähelle, herätti heissä synnintunnon ja valmisti heitä kohtaamaan Kristuksen. Hän kertoi ihmisille, että hänen jäljessään on tulossa se, joka on häntä suurempi. Johannes Kastaja tunnisti heti Kristuksen, Luojansa, ja vapisi, sillä hän ei tiennyt, kuinka voisi kastaa synnittömän.

Ylösnousemuksen kirkkaus – Teofania on myös jumalallisen valon juhla

Kasteessa Kristuksen katsotaan myös edeltä ilmoittaneen ihmisille tehtävänsä, mitä varten Hän oli tullut maailmaan – hän vajosi veteen kuin hautaan ja samalla puhdisti näin kaikki maailman vedet, nousi vedestä kuin hän oli kolmantena päivänä nouseva kuolleista ja Jumalan valo loisti taivaallista ylösnousemuksen ja pelastuksen valoa.

Synaksarionissa kerrotaan tapahtumien syvemmästä merkityksestä

”Tämä jumalallinen kirkkaus alkoi sarastaa Kristuksen kasteen hetkellä. Kristuksen jumalallistuneen ihmisyyden kirkkaassa valossa ihmisellä on pääsy Pyhän Kolminaisuuden valoon… Teofanian juhlaa onkin sanottu myös valojen juhlaksi. Jumalan ensimmäinen ilmestyminen kolminaisena, kolmiykseytenä, on samalla ihmisen lopullisen kutsumuksen näyttäytyminen. Ihmistä kutsutaan Jumalan lapseksi, Pyhän Hengen voitelemaksi ja kolminaisesta valosta osalliseksi. Tämä toteutuu, kun ihminen pukeutuu Kristukseen pyhän kasteen sakramentissa, jonka alkuperä on tämän päivän juhlassa.

Teofanian päivänä Johanneksen kasteen aika tulee päätökseensä antaakseen tilaa sille kasteelle, jonka apostolit suorittavat Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimessä. Tällä kasteella on voima antaa synnit anteeksi ja johtaa ihminen Pyhän Hengen osallisuuteen. Kirkon rukousten kautta kastevesi muuttuu Jordanin veden kaltaiseksi, ja siihen upotettavat tulevat kirkkoon samalla tavalla kuin Vapahtaja astui julkiseen palvelutehtäväänsä. Kristuksen kuolemaa ja hautaan laskeutumista seuraten kastettavat pukeutuvat Kristukseen ja tulevat osallisiksi myös Hänen ylösnousemisestaan. He vihkiytyvät uuteen, Pyhän Hengen valaisemaan elämään. ”Meidät kaikki Kristukseen Jeesukseen kastetut on kastettu Hänen kuolemaansa. Näin meidät kasteessa annettiin kuolemaan ja haudattiin yhdessä Hänen kanssaan, jotta mekin alkaisimme elää uutta elämää, niin kuin Kristus Isän kirkkauden voimalla herätettiin kuolleista.” (Room. 6:3–4)

Ilmestymisensä päivänä Vapahtaja on tuonut ihmiskunnan kuoleman varjosta ja synkkyyden syvyyksistä ylös Kolminaisuuden valon tuntemiseen. Hän on kääntänyt ja uudistanut aineellisen maailman ja koko kosmoksen lait syvimpiä syvyyksiä myöten. Aineellinen maailma, jota Jordan edustaa, on uudistunut ja kirkastunut Kristuksen salaisuuden valossa. Näin sekin saa ottaa osaa pelastuksen iloon yhdessä Pyhän Hengen kirkastaman ihmisluonnon kanssa. ”Autiomaa iloitsee, aro riemuitsee, se puhkeaa kukkaan!”[4] ”Kuulkaa, kaikki janoiset! Tulkaa veden ääreen! Te saatte riemuiten ammentaa vettä pelastuksen lähteestä!” (Jes. 55:1, 12:3)”

Vedenpyhitys – Kristuksen pyhittämän veden parantava voima

Teofanian juhlaan kuuluu olennaisena osana suuri vedenpyhitys, joka toimitetaan sekä juhlan aattona että juhlapäivänä.  Näin teofanian juhlana toimitetaan vuoden tärkein vedenpyhitys ja muistetaan näin Kristuksen kastetta. Pyhäkköjen temppelijuhlien ja muiden suurien juhlien yhteydessä sen sijaan toimitetaan pieni vedenpyhitys, jossa toistetaan ja muistetaan myös Jumalan ilmestymistä ihmiskunnalle.

Näin Jordanin siunaus toistuu mystisesti vedenpyhityksen yhteydessä. Pappi upottaa ristin veteen ja kutsuu Pyhää Henekeä avuksi. Vedestä tulee jälleen elävää vettä, joka on uudistuksen ja parannuksen lähde. Ensin Kirkossa vihmotaan paikalla olijat pyhitetyllä vedellä, minkä jälkeen pyitettyä vettä voi ottaa myös mukaan koteihinsa. Näin pyhitetty vesi on siunaus, jonka voi viedä kotiin ja kaikkialle, missä liikkuukin. Näin Pyhitetyn veden avulla myös siunataan koteja, kulkuvälineitä, työnsä, eläimensä ja elämästä voi tulla lakkaamaton teofania, jossa Jumalan kirkkaus ilmestyy ja pyhittää aikamme ja tekomme.

Kristuksen kasteen muistoksi toimitetaan sekä teofanian aattona että itse juhlapäivänä suuri vedenpyhitys. Pieni vedenpyhitys puolestaan toimitetaan kirkon juhlapäivänä, eräiden kirkollisten toimitusten yhteydessä ja muulloinkin tarvittaessa. Pyhitettyä vettä voi viedä pullossa kotiin nautittavaksi esimerkiksi sairauden aikana. Pyhitettyä vettä säilytetään monissa kirkoissa erillisissä astioissa, joista sitä voi ottaa tarpeen mukaan.

Synaksarionissa kerrotaan juhlan merkityksestä ja voit lukea tekstin kokonaisuudessaan Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla.

 

Suuri kirkollinen juhla – jumalanpalveluksia kaikilla alueilla

Teofania on yksi kirkkomme kahdestatoista suuresta juhlasta. Kaikilla seurakunnan alueilla toimitetaan juhlan aattona 5.1. sekä teofanian päivänä 6.1. jumalanpalveluksia. Tarkista kunkin pyhäkön tarkat jumalanpalveluksien ajankohdat kalenterista: hos.fi/jumalanpalvelukset. Kalenterissa voit valitan tietyn päivämäärän (teofanian juhlan palvelukset toimitetaan 5.1. ja 6.1.) tai voit valita ja tarkastella tietyn pyhäkön kaikkia jumalanpalveluksia. 

Tässä joitakin poimintoja jumalanpalveluskalenterista:

Teofanian aattona Myllypurossa Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen kappelissa aloitetaan Kuninkaallisten hetkien toimittaminen jo kello 6:30, ja kello 8 kappelissa toimitetaan suuri vedenpyhitys ja liturgia. Kello 9 toimitetaan kuninkaalliset hetket myös Järvenpään kirkossa. Tikkurilan kirkossa kello 9 alkaen toimitetaan suuri hetkipalvelus ja tämän jälkeen molemmissa toimitetaan ehtoopalvelus, liturgia sekä suuri vedenpyhitys.

Uspenskin katedraalissa toimitetaan Kuninkaalliset hetket 5.1. kello 9 ja kello 10 ehtoopalvelus, liturgia sekä suuri vedenpyhitys.

Aaton iltana toimitetaan vigilia kello 17 alkaen lukuisissa pyhäköissä, Hyvinkään kirkolla, Pokrovan kirkolla, Uspenskin katedraalissa, Hoiva- ja palvelukoti Helenan kirkossa, Porvoon kirkossa, Järvenpäässä, Tikkurilassa, Myllypurossa, kello 18 Tapiolan kirkossa ja Nummelan rukoushuoneella.

Pyhän Kolminaisuuden kirkossa Helsingissä toimitetaan kirkkoslaavin kielellä ehtoopalvelus, liturgia ja suuri vedenpyhitys kello 17 sekä 6.1. kello 9  aamupalvelus, liturgia, ristisaatto ja vedenpyhitys.

Kotikirkossa toimitetaan liturgia sekä suuri vedenpyhitys ruotsin kielellä (liturgi och den stora vattenvigningen) kello 10 alkaen.

Liturgia toimitetaan lisäksi kello 10 alkaen Tapiolassa, Hoiva- ja palvelukoti Helenan kirkossa, Nummelan rukoushuoneella, Hämeenlinnan kirkossa, Hyvinkään kirkolla, Klaukkalan kirkossa ja Porvoon kirkossa sekä Järvenpään ja Tikkurilan kirkoissa.

 

Seuraa verkkolähetyksenä – striimaus Uspenskin katedraalista 6.1.

 

Uspenskin katedraalissa toimitetaan Teofanian juhlana 6.1. kello 10 liturgia, joka myös lähetetään suorana verkkolähetyksenä Helsingin ortodoksisen seurakunnan YouTube-kanavalle. Liturgian toimittaa Haminan piispa Sergei yhdessä seurakuntamme papiston kanssa.
Jumalanpalveluksen verkkolähetyksestä vastaa Digital Palola.
Kategoriat Uutiset