Uspenie-kvartetti tuli suuren yleisön tietoon keväällä, kun pyhäköt sulkeutuivat ja toiminta siirrettiin verkkoon. Kvartetin esittämiä veisuja julkaistiin sosiaalisessa mediassa Helsingin ortodoksisen seurakunnan ja kirkon kanavilla, ja kvartetti piti etäkonsertteja.
Neljän huipputason ortodoksisen musiikin ammattilaisen valmis kokoonpano tuntui kevään kokoontumisrajoituksissa tulleen kuin tilauksesta.
Uspenie-kvartetti syntyi kuitenkin sattumanvaraisesti jo edeltävänä keväänä, kun kanttori Varvara Merras-Häyrystä pyydettiin esiintymään lauluryhmän kanssa Puolustusvoimien hengellisille päiville Valamon luostariin. Hänen laulajaystävistään päivä sopi juuri Larissalle Qvintus-Petsalolle, Elia Pietariselle ja Rikhard Dahlströmille.
Konsertti Valamossa oli menestys, ja se myös äänitettiin. Taltioinnissa laulajat kuulivat ääntensä sopivan poikkeuksellisen hyvin yhteen, ja he huomasivat myös ajattelevansa ortodoksisesta kirkkomusiikista samansuuntaisesti. He päättivät esiintyä yhdessä uudelleen heti, kun siihen tulisi sopiva tilaisuus.
Seuraavana syksynä kvartetti esiintyi jo muutamissa seurakunnan tilaisuuksissa, ja marraskuussa 2019 kvartetti lauloi Uspenskin katedraalissa toimitetussa liturgiassa kvartetin jäsenen Elia Pietarisen säveltämän Liturgia-sävellyksen.
– Palaute oli yksiselitteisen ihastunutta. Viimeistään nyt oli selvää, että tämä kokoonpano pitää vakinaistaa, sille pitää antaa nimi ja suunnitella kvartetin toimintaa pidemmällä tähtäimellä. Päädyimme nimeen Uspenie-kvartetti siitä syystä, että Uspenskin katedraali ja Uspenskissa laulaminen yhdistävät meitä, muistelee Varvara Merras-Häyrynen ja jatkaa:
– Kvartettimme yhteissoinnin tekee poikkeukselliseksi muun muassa se, että bassolaulajamme Rikhard on hyvin matala basso ja hän pystyy näin käyttämään harvinaisempia rekisterejä hyödykseen. Bassopohjalla on vastaparina oma sopraanoääneni, joka on hyvin pitkän koulutuksen jälkeen asettunut soimaan sopivalla heleyden ja tummuuden yhdistelmällä. Kun harmoniassa ääriäänet piirtyvät selkeinä, on väliäänten eli alton ja tenorin kiitollista täydentää sointi yhtenäiseksi ja puhtaaksi.
Varvara toimii Uspenskin katedraalissa kanttorina ja myös opettaa ortodoksista kirkkomusiikkia Itä-Suomen yliopiston teologian osastossa Joensuussa. Larissa Qvintus-Petsalo on Tikkurilan kirkon kanttori ja Elia Pietarinen taas on toiminut syksystä 2019 osa-aikaisena kanttorina Helsingin kaupungin alueella ja jatkaa nyt Qvintus-Petsalon sijaisena Tikkurilan kirkossa. Rikhard on seurakuntamme ruotsinkielinen kanttori ja pitkän linjan kuorolaulaja myös maallisen mieskuoromusiikin puolella. Ilona Lehmus on toiminut kanttorin sijaisena eri puolilla kirkkokuntaa, ja työskentelee tällä hetkellä Kirkon alat ry -ammattiliitossa.
Poikkeusoloissa tilausta kvartetille
Vaikka osalle seurakuntalaisista Uspenie-kvartetti oli varmasti jo entuudestaan tuttu muun muassa alkuvuonna toteutetusta Helsingin, Lahden ja Hämeenlinnan seurakuntien yhdistymisjuhlasta, kvartetin ohjelmisto laajeni toden teolla, ja esiintymisten määrä moninkertaistui juuri koronaviruspandemiasta johtuvien poikkeusolojen myötä.
– Melko pian koronarajoitusten tultua voimaan huomasimme, että striimattavien palvelusten lisäksi olisi hyvä tarjota kirkon jäsenille lohtua korona-arkeen kirkkolaulun avulla myös lyhyemmillä taltioinneilla. Koska kuorolaulu isommalla ryhmällä ei ollut mahdollista, tajusimme, että nyt tai ei koskaan tarvitaan kvartettiamme. Meillä oli ollut suunnitelma pitää Tikkurilassa paastonajan konsertti ja päätimme siirtää konsertin ohjelmiston yksittäisiksi taltioinneiksi, kertoo Varvara Merras-Häyrynen.
Ensimmäiset kvartetin videot julkaistiin seurakunnan Facebook-sivulla Neitsyt Marian ilmestysjuhlan aikaan 25.3. Kvartetti lauloi myös Uspenskin katedraalissa toimitetun pääsiäisyöpalveluksen sekä piti virtuaalisen pääsiäiskonsertin Tikkurilan kirkossa mirhantuojien sunnuntaina. Tämän jälkeen tuli etäesiintymisiä niin katedraalista kuin Lahdesta ja Tikkurilasta.
Helsingin hiippakunnan pyynnöstä Uspenie-kvartetti nauhoitti toukokuussa kaikkien kesäaikana hiippakunnan alueella praasniekkaa viettävien kirkkojen nimikkotroparit ja -kontakit, yhteensä 40 veisua. Uspenie-kvartetin laulua voi kuunnella Suomen ortodoksisen kirkon YouTube-kanavalla julkaisuilla pyhäkköjen esittelyvideoilla.
Poikkeusolojen aikana kirkossamme on kiinnitetty erityistä huomiota laulamisen turvallisuuteen ja hygieniaan. Myös kvartetin toiminnassa on huolehdittu näistä seikoista. Osaa kvartetin jäsenistä tartunnan saaminen kyllä hieman pelotti epidemian alkuvaiheessa ja yhteisiin kokoontumisiin lähdettiin rukouksen voimin.
Musiikista lohtua koronakevääseen
Kvartetin jäsenet nauttivat silminnähden yhdessä laulamisesta, ja ovat itsekin tyytyväisiä sointiinsa ja kiitollisia saamastaan palautteesta, joka on ollut kaikin puolin positiivista ja ylistävää. Palautteen määrä on jopa yllättänyt kvartetin jäsenet. Palaute ja katsoja- sekä kuuntelumäärät ovat kertoneet siitä, että kvartetin laulu on tullut todella tarpeeseen. Kvartetin jäsenet kokivat olevansa etuoikeutettuja ja myös toteuttavansa tärkeää tehtävää, kun he lauloivat tyhjästä kirkosta sadoille ja tuhansille kuulijoille kameran toisessa päässä.
– Seurakuntalaiset olivat kirjaimellisesti pilvessä mukana rukoilemassa, Elia Pietarinen alleviivaa.
-Tyhjän kirkon outous palveluksen aikana oli uutta ja ihmeellistä, mutta aivan kuten tyhjässä haudassa, on valon voima sitä suurempi ja Kallistos Ware:n sanoin on kirkossa sitä enemmän tilaa enkeleille. Emme siis laulaneet yksin vaan enkelien kanssa, pohtii Rikhard Dahlström.
– Toivomme tekevämme jotain, josta välittyy iloa ja kauneutta. Meistä on oikeasti todella ihana laulaa yhdessä! Olen moneen kertaan miettinyt, miten emme aiemmin löytäneet tällaista kokoonpanoa. Yhdessä laulaminen on antanut myös voimaa etenkin korona-kevään aikana kun olen muutoin laulanut kaikki jumalanpalvelukset ja toimitukset Tikkurilassa yksin, muistelee Larissa Qvintus-Petsalo.
– Nämä poikkeusolot selkeyttivät itselleni, mitä kirkko minulle merkitsee, miksi laulan ja ennen kaikkea, mitä laulan. Se on ollut hyvin tärkeää, kertoo Ilona Lehmus.
– On ollut hienoa ja jopa yllättävää miten kaukaa, ulkomaita myöten, ihmiset ovat löytäneet lähetyksemme. On ihmisiä, jotka eivät välttämättä edes normaaliolosuhteiden vallitessa pääse kirkkoon osallistumaan jumalanpalveluksiin. Varsinkin heille ja kaikille on ollut hyvin tärkeää näin kokea yhteys ja osallistuminen. Se, että juuri meille kvartettina on suotu mahdollisuus välittää tätä sanomaa, on ollut korkeimman käsissä. Tärkeää kuitenkin muistaa, ettemme tee tätä itsellemme vaan Jumalan kunniaksi, korostaa Rikhard Dahlström.
– Koko kriisin aikana koin voimakkaasti kirkon ja meidän kirkon työntekijöiden velvollisuudeksi olla ikään kuin etulinjassa “nostattamassa henkeä” ja pitämässä toivoa yllä. Tavallaan kirkkolaululle tuli vielä enemmän laatuvaatimusta näinä poikkeusaikoina, kun osallisuus jumalanpalvelukseen on vain kuvan ja äänen varassa. Löysin myös uuden kiitollisuuden työhöni kirkon laulajana: kun ystävilläni ja kollegoillani maallisen musiikin puolella työt loppuivat konserttien, oopperaesitysten ja laulun lähiopetuksenkin loputtua, huomasin olevani onnellisessa asemassa: minun työni jatkui ja sain edelleen laulaa sydämeni kyllyydestä kauniin katedraalin upeassa akustiikassa, kertoo Varvara Merras-Häyrynen.
– Uspenie -kvartetti on paras lauluyhtye, jossa olen saanut laulaa ortodoksista kirkkomusiikkia. Olen laulanut ortodoksista kirkkomusiikkia koko elämäni ja nyt tuntuu pitkästä aikaa siltä, että pääsee oman osaamisen rajoille. Näin pääsee kehittymään ja tulostakin on kiva kuunnella, toteaa Elia Pietarinen.
Kvartetti suunnittelee tulevaa
Nyt kun seurakuntalaiset saavat jälleen osallistua yhteisiin jumalanpalveluksiin, osaavat myös kvartetin jäsenet sanojensa mukaan arvostaa tavallisenomaista arkea eri tavalla kuin ennen.
– Olemme halunneet vierailla kvartettimme jäsenten “kotikirkoissa” ja siksi esiintyneet Uspenskin katedraalissa, Tikkurilan kirkossa sekä hautausmaan kirkossa. Pidimme myös “synnyinsijoillamme” Valamossa kesäkonsertin viikko sitten luostarin hyväksi ja lauloimme myös luostarin jumalanpalveluksissa. Miten ihanaa on ollut laulaa taas läsnäolevalle kirkkokansalle!
Syyskaudella kvartetti pyrkii toteuttamaan Etelä-Suomen alueella konserttikiertueen, jota varten sille myönnettiin Helsingin metropoliittakunnan säätiön apuraha.
Pitkän tähtäimen suunnitelmissa on myös Elia Pietarisen Liturgian taltioiminen äänitteeksi sekä ulkomaankiertue. Ihailijoita on palautteen perusteella niin Ruotsissa kuin Yhdysvalloissa saakka.
Uspenie-kvartetti esiintyy Uspenskin katedraalissa sunnuntaina 16.8. kello 16. Konserttia voi seurata suorana lähetyksenä seurakunnan YouTube-kanavalla:
Kvartetin laulua voi kuunnella lisäksi Tervetuloa kirkkoomme- pyhäkköjen esittelysarjassa Suomen ortodoksisen kirkon YouTube-kanavalla sekä seurakunnan YouTube-kanavalla muun muassa seuraavista taltioinneista:
Keskikesän tervehdys Uspenskin katedraalista
Uspenie-kvartetin helluntaikonsertti