Helsingin ortodoksinen seurakunta julkaisi 24.10. internetsivuillaan ja sosiaalisen median kanavillaan uutisen uudesta alkavasta toimintamuodosta, Nuorten miesten piiristä. Kerhon ensimmäinen kokoontuminen pidetään 28.10. ja pizzan äärellä on tarkoitus ideoida tulevaa toimintaa. Uudelle, juuri nuorille miehille suunnatullle piirille kerrottiin olevan kysyntää, sillä viime aikoina kirkkoomme on liittynyt paljon juuri nuoria miehiä, vaikkakin liittyjien joukossa on myös naisia ja eri ikäluokkien edustajia. Seurakunnan Facebook-sivuilla nousi päivityksen kommentoitiketjussa kriittinen keskustelu siitä, tarvitaanko tällaista toimintaa juuri nuorille miehille. Keskustelussa nousivat esille tasa-arvokysymykset ja naisten osattomuuden kokemukset. Moni keskustelija koki, että nuoret naiset ja ylipäätään naiset jäävät helposti toiminnan suunnittelussa paitsioon ja että nuorille naisille ei ole järjestetty tai järjestetä vastaavaa toimintaa.
Seurakunnan kasvatustyöntekijä Maura Ihatsu ottaa keskustelun tärkeänä avauksena ja palautteena:
”Nuorten miesten piiri nosti joillekin somessa pintaan osattomuuden kokemuksia. Minä en usko, että naisten ja tyttöjen kokema osattomuus johtuisi seurakunnan nuorille miehille järjestettävästä toimintapiiristä. Naisten kokema osattomuuden tunne on laajempi, koko kirkkoa koskeva kysymys. Minusta paras keino lievittää tuota osattomuuden tunnetta on aktiivinen toimiminen seurakunnassa ja kirkossa. Naisasiaa ei ole koskaan ajettu millään muulla kuin suoralla toiminnalla. Enkä tarkoita nyt nousemista barrikaadeille, vaan sitä, että otamme sen tilan, joka meille jo kuuluu. Tämähän on meidän seurakuntamme.”
Myös seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen on samoilla linjoilla ja pitää tätä tärkeänä avauksena.
”Tarvitsemme tasa-arvoa ja vertaistukea kaikille. Nuorten miesten piiri ei poissulje, että voisimme järjestää vastaavaa toimintaa nuorille naisille. On hyvä, että juuri seurakunta järjestää ja kokoaa nuoret miehet yhteen, joista suuri osa on vastikään liittynyt kirkkoon. Näin seurakunta voi myös varmistaa osanottajien osallisuuden ja sen, että toiminta on myös seurakunnan linjauksien ja kirkkomme periaatteiden mukaista. Ja toimintammehan rakentuu nimenomaan keskinäiselle tasa-arvolle, kunnioitukselle ja sille, ettei Kristuksessa ole enää kansalaisuuksia, sukupuolia tai sukupolvia, vaan ennen kaikkea olemme Kristuksen kasvojen edessä kaikki yhdenvertaisina. On kuitenkin tärkeä luoda turvallinen tila seurakunnan piirissä, jossa voidaan keskustella oman sukupuolen ja iän mukaisesti asioista”, muistuttaa isä Markku Salminen.
Maura Ihatsu näkee taustalla myös laajemman kysymyksen osallisuudesta ja seurakunnan jäsenenä olemisesta.
”Kysymys seurakunnassa järjestettävästä toiminnasta on kysymys meidän itseymmärryksestämme. Olemmeko me ensisijaisesti hallintorakenne, julkisyhteisö ja palveluntarjoaja vai olemmeko me sisaria ja veljiä Kristuksessa? Vastaus tähän on ilmiselvä, mutta se ei merkitse mitään, jollei se konkretisoidu toiminnassamme.”
Maura Ihatsu on aloittanut seurakunnan aikuiskasvatuksesta vastaavana työntekijänä tämän vuoden elokuussa. Tätä ennen työtehtävä oli pitkään vailla vakituista tekijää. Maura Ihatsu onkin saanut huomata, kuinka suuri tarve seurakuntalaisilla on päästä ideoimaan ja kertomaan tarpeistaan.
”Olen jo saanut useita yhteydenottoja eri ikäisiltä seurakuntalaisilta, naisilta ja miehiltä, jotka ovat ehdottaneet toimintaa ja olen pyrkinyt tarttumaan kaikkiin, jotka ovat toteutettavissa. Aika näyttää, mille on tarvetta ja mikä toimii. Työtäni auttaa, kun seurakuntalaisten ehdotukset nousevat heidän omista tarpeistaan. Osa nousee myös puhtaasti rakkaudesta seurakuntaan: ehdotuksista ilmenee nimenomaan halu antaa itsestään ja lahjoistaan. Me kasvatuksessa emme järjestä toimintaa omista lähtökohdistamme, eikä minun työnkuvaani mahdu aikuisten toimintapiirien pyörittäminen eri toiminta-alueilla. Näen itseni mahdollistajana, joka voi auttaa toisia seurakuntalaisia kiinnittymään omaan hengelliseen yhteisöönsä itselleen mielekkäällä tavalla. Toivon, että kaikki seurakuntalaiset, sukupuoleen tai -puolettomuuteen katsomatta ilmoittautuisivat vapaaehtoisiksi järjestämään juuri sellaista toimintaa, joka auttaisi heitä elämään tiiviimmin seurakuntayhteydessä ja palvelemaan lähimmäisiään”
Nuorten miesten piiri syntyi juuri tarpeesta vertaistuelle ja yhden kirkkoon liittyneen seurakunta-aktiivin aloitteesta ja ideasta. Toiminnalle osoittautui olevan laajemmin kysyntää ja siksi piiri päätettiin nyt käynnistää.
Maura Ihatsu rohkaisee keskusteluun sosiaalisessa mediassa osallistuneita ja uusia naisille suunnattuja toimintamuotoja ideoineita olemaan myös häneen suoraan yhteydessä.
”Toivon, että jokainen miettii: mitä toimintaa toivoisit, mitä voisit antaa? Tulkitsin Facebookissa käydyn keskustelun niin, että tarvetta sekä nuorten naisten piirille, että ”tätipiirille” olisi ja osalla olikin jo konsepti ja tekijät valmiina. Haastan ihan jokaisen keskustelijan olemaan minuun yhteydessä mahdollisimman pian. Yksi naisten piiri onkin jo suunnitteluvaiheessa. Ideoidaan lisää.”
Maura Ihatsun tavoittaa sähköpostitse (etunimi.sukunimi@ort.fi) sekä puhelimitse arkipäivisin numerosta: 040 9232526.