Kristuksen ylösnousemuksen ikoni Uspenskin katedraalissa pääsiäisyönä 17.4. Kukkakirjaimet X ja B tarkoittavat kirkkoslaaviksi ja myös ukrainan ja venäjän kielillä Kristus nousi kuolleista. Kuva: Vlada Wahlstén

9.4.2023

Kristus nousi kuolleista, kuolemalla kuoleman voitti ja haudoissa oleville elämän antoi! Pääsiäistroparin sanat tiivistävät juhlan sanoman, ja troparia toistetaankin pääsiäiskaudella kirkkomme jumalanpalveluksissa.

Kirkkovuoden keskipiste on pääsiäinen, joka on ortodokseille kaikkein suurin juhla. Pääsiäisen ajankohta vaikuttaa kolmasosaan vuoden kulusta alkaen suuren paaston valmistussunnuntaista ja päättyen kaikkien pyhien sunnuntaihin viikko helluntain jälkeen. Pääsiäiskausi jatkuu neljäkymmentä päivää.

Kirkkaalla viikolla lasten pääsiäinen ja koululaispalveluksia

Pääsiäiskauden ensimmäistä viikkoa kutsutaan kirkkaaksi viikoksi. Lue lisää: Kirkkaalla viikolla pääsiäisen iloa jumalanpalveluksissa jokaisena päivänä

Pääsiäisen toisena päivänä, tänä vuonna 10.4. järjestetään eri puolilla seurakuntaa lapsille suunnattuja pääsiäistapahtumia. Helsingin keskustassa järjestetään päätapahtuma, Lasten pääsiäinen.  Myös ainakin Lahdessa järjestetään lasten pääsiäisjuhla.

Kirkkaalla viikolla pyhäköt täyttyvät koululaisista, kun ortodoksisen uskonnon koululaisryhmät osallistuvat liturgiaan. Lue lisää: Kirkot täyttyvät tänäkin vuonna koululaisista

 

Pääsiäistervehdyksien aika

Pääsiäiskaudella tervehditään sanomalla: ”Kristus nousi kuolleista!”, mihin vastataan: ”Totisesti nousi!”. Pääsiäisestä helluntaihin saakka jumalanpalveluksissa ei kumarreta maahan saakka.

Kristuksen ylösnousemusjuhla on myös se aika, kun ortodoksit lähettävät toisilleen tervehdyksiä. Myös piispoilla, patriarkalla ja papeilla on tapana kirjoittaa tervehdys vuoden tärkeimpänä juhlana.

Lue tästä pääsiäistervehdykset:

Suomen ortodoksisen kirkon piispojen yhteinen pääsiäistervehdys.

Konstantinopolin ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen pääsiäistervehdys. 


Pääsiäisen ajankohta vaihtelee vuosittain se mukaan milloin on kevätpäiväntasauksen jälkeinen täysikuu. Pääsiäispäivä on kevätpäiväntasauksen jälkeisen täydenkuun jälkeinen ensimmäinen sunnuntai. Pääsiäispäivää voidaan viettää aikaisintaan 22. maaliskuuta ja viimeistään 25. huhtikuuta.

Ukrainassa pääsiäistä vietetään tänä vuonna viikkoa myöhemmin 16.4. Suurin osa ortodoksista kirkoista viettää pääsiäistä vanhan ajanlaskun, juliaanisen kalenterin mukaan.

Kategoriat Ajankohtaista