Kulitsa eli pääsiäisleipä on perinteinen ortodoksinen pääsiäisen jälkiruoka. Kulitsa nautitaan yleensä yhdessä pashan kanssa. Kuva: Helsingin ortodoksinen seurakunta

15.4.2022

Aamuyönä ortodoksit nauttivat perinteisesti yhteisen pääsiäisaterian joko suoraan kirkossa, seurakuntasalilla tai kodeissaan.

Pääsiäisateria kokoaa yhteen kokoöisen pääsiäisjumalanpalveuksen jälkeen.

Koronaviruspandemiasta johtuen pääsiäisateria jouduttiin kahtena viime vuotena nauttimaan vain kotona yksin perhekuntansa kesken verkkolähetyksenä katsotun jumalanpalveluksen jälkeen. Tänä vuonna saamme taas kokoontua yhteiselle aterialle, vaikka koronatartuntojen määrä on edelleen korkealla.

Helsingin hiippakunnan koronatiimi ohjeistaa käyttämään kasvomaskeja myös yhteisellä pääsiäisaterialla aina ruokailun välissä.

Seurakunnan pyhäköissä pyritään järjestämään yhteinen pääsiäisateria heti öisen jumalanpalveluksen jälkeen nyyttikestinä. Jokainen voi siis tuoda jotakin yhteiseen pöytään.

Pääsiäisaterian voi hyvin nauttia myös kotona. Koska jumalanpalveluksiin voi osallistua nyt vain terveenä ja oireettomana, voi pääsiäisyön jumalanpalvelusta seurata suoratoistona myös seurakunnan YouTube-kanavalla.

Perinteisesti pääsiäisateria aloitetaan nauttimalla pääsiäisyön jumalanpalveluksesta saatu pyhitetyllä vedellä siunattu kananmuna. Jumalanpalvelukseen voi myös tuoda siunattavaksi pääsiäisruokia, kuten kulitsaa eli pääsiäisleipää.

Mikäli haluat osallistua yhteiselle pääsiäisaterialle, etkä ole varma, kuinka lähikirkossasi toimitaan, kannattaa ottaa yhteyttä esimerkiksi pyhäkön vahtimestariin. Tieto yhteisestä ateriasta saattaa löytyä myös pyhäkön sosiaalisen median kanavista. Esimerkiksi Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkossa Espoossa järjestetään yhteinen ateria nyyttikestiperiaatteella. Tästä ja monesta muusta toiminnasta kerrotaan kirkon Facebook-sivuilla.

Suurimmalla osalla seurakunnan pyhäköistä onkin juuri oma Facebook-sivunsa. Alla on listaus ja linkit kunkin pyhäkön omille sivuille.

 

Helsinki

Uspenskin katedraali – katedraalin sivuilla ajankohtaista tietoa tapahtumista, jumalanpalveluksista, aukioloajoista ja mahdollisista muutoksista

Myllypuron kappeli – ajantasaista tietoa Itä-Helsingin alueen ortodoksien toiminnasta, jumanpalveluksista ja ortodoksisuudesta

Hautausmaan kirkko: Profeetta Elian kirkko

Kotikirkko,  – Kotikirkko on monikulttuurisen seurakuntatyön keskus

Pyhän Kolminaisuuden kirkkoKirkkoslaavinkieliset jumalanpalvelukset ja toiminta venäjän kielellä


Espoo

Tapiola: Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkko

Tapiolan kirkon jumalanpalveluksia voi katsoa taltiointeina pyhäkön YouTube-kanavalla.

Espoon keskus: Trapesan Pyhien mirhantuojien kappeli.


Vantaa

Tikkurilan ortodoksinen kirkko

– ajankohtaista tietoa jumalanpalveluksista ja tapahtumista.

Klaukkala

Klaukkalan ortodoksinen kirkko

Porvoo

Porvoon ortodoksinen kirkko

– ajankohtaista tietoa tapahtumista ja jumalanpalveluksista

Järvenpää

Järvenpään ortodoksinen kirkko

– ajankohtaista tietoa tapahtumista ja jumalanpalveluksista

Hämeenlinna

Hämeenlinnan alueen ortodoksit

”Hämeenlinnassa on pääsiäisyön jumalanpalveluksen jälkeen juhla-ateria seurakuntakodilla (Matti Alangon katu 11 A) niin, että seurakunta kustantaa aterian rungon ja loput tuomiset hoidetaan nyyttikestiperiaatteella. Seurakuntakoti on avoinna klo 22 alkaen herkkujen tuomista varten. Aterialle on vapaa pääsy, mutta tuomisista voi halutessaan olla yhteydessä kanttoriin, jos haluaa välttää päällekkäisyyttä. Myös ukrainalaiset ovat tervetulleita.”

Lahti

Helsingin ortodoksinen seurakunta – Lahden toimintakeskus

– ajankohtaista tietoa tapahtumista ja jumalanpalveluksista