Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen kappeli Itä-Helsingin Myllypurossa viettää tänä vuonna praasniekkaa eli temppelijuhlaansa 30.8. poikkeusjärjestelyin.
Juhlajumalanpalvelukset toimitetaan kappelin sisätiloissa ja turvavälien vuoksi niihin pääsee osallistumaan kerralla 24 seurakuntalaista. Palveluksiin on ennakkoilmoittautuminen.
Praasniekan kynnyksellä kappelista julkaistiin myös esittelyvideo.
Esittelyvideolla pääsee kurkkaamaan Itä-Helsingin alueen kappeliin
Esittelyvideolla alueen pappi isä Joosef Vola kertoo Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen kappelista, joka on seurakuntamme Itä-Helsingin alueen keskus.
Videon on kuvannut ja editoinut diakoni Andreas Salminen, ja se on osa Helsingin hiippakunnan tuottamaa Tervetuloa kirkkoomme – videosarjaa, jolla esitellään hiippakuntamme pyhäkköjä niiden temppelijuhlien yhteydessä. Sarjan videot on julkaistu Suomen ortodoksisen kirkon YouTube-kanavalla.
Esittelyvideon voi katsoa yllä olevasta kuvakkeesta tai tästä linkistä. Sarjassa on esitelty muitakin seurakuntamme pyhäkköjä.
Jumalanpalvelukset turvavälein ennakkoon ilmoittautuneille
Koronaviruspandemiasta johtuen Myllypuron kappelin jumalanpalveluksissa noudatetaan kahden metrin turvavälejä sekä tehostettua hygieniaa.
– Toivon mukaan mahdollisimman moni pääsee osallistumaan jumalanpalveluksiin. 24 osanottajaa ei tietenkään ole meille paljon, sillä koronaviruspandemiaa edeltävänä aikana meillä on käynyt jumalanpalveluksissa yleensä vähintään tuplamäärä ihmisiä, praasniekassa sitäkin enemmän. Olemme kuitenkin todella kiitollisia, että ylipäätänsä voimme kokoontua yhteen ja toimittaa yhteisiä jumalanpalveluksia pyhäkössämme. Kappelillamme ei ole ulkotilaa käytössä, joten jouduimme toimittamaan palvelukset suljetuin ovin maaliskuun puolivälistä aina heinäkuun loppuun saakka. Lähetimme silloin palveluksemme aina suoratoistona kappelin Facebook-sivulle. Nyt elokuusta alkaen olemme saattaneet jälleen avata ovemme kirkkokansalle. Palatessamme jumalanpalveluksiin on tärkeä muistaa, että tehostettujen hygieniasäädösten, yhteislaulukiellon ja turvavälirajoitusten noudattaminen ei ole muodollisuuksien täyttämistä eikä myöskään itsetarkoitus. Näiden noudattaminen mahdollistaa meille sen, mitä olimme vailla valtaosan pyhää ja suurta paastoa sekä pääsiäiskauden: yhteiseen rukoukseen kokoontumisen, muistuttaa kappelin pappi Joosef Vola.
Praasniekkajumalanpalvelukset
La 29.8. 17 vigilia
(Ilmoittautuminen: La 22.8. klo 17 – La 29.8. klo 10: https://www.mvsoy.fi/ort/helsinki/ilmoittautuminen/ilmoittautuminen.php?add=7120b5c3a6b21067571b9fda7d80a97c275&lang=fi)
Su 30.8. 9 vedenpyhitys, hetket ja liturgia
(Ilmoittautuminen: Su 23.8. klo 10 – La 29.8. klo 18: https://www.mvsoy.fi/ort/helsinki/ilmoittautuminen/ilmoittautuminen.php?add=b7ac92a68f559437133ed02e6b2cfef8276&lang=fi)
Su 30.8. 13 rukouspalvelus pyhittäjä Aleksanteri Syväriläiselle
(Ilmoittautuminen: Su 23.8. klo 13 – La 29.8. klo 18
Su 30.8. 17 ehtoopalvelus ja akatistos pyhittäjä Aleksanteri Syväriläiselle
(Ilmoittautuminen: Su 23.8. klo 17 – To 27.8. klo 9: https://www.mvsoy.fi/ort/helsinki/ilmoittautuminen/ilmoittautuminen.php?add=398e65d764979330ef80bf5f565d52b8278&lang=fi)
Ajantasaisimmat tiedot kappelin toiminnasta saa Myllypuron kappelin omilta Facebook-sivuilta
Pyhittäjä Aleksanteri on Pohjoisen oma pyhä
Itä-Helsingin kappeli on pyhitetty 1500-luvulla eläneelle Laatokan alueen erakolle, josta on tullut yksi merkittävimpiä Karjalan alueen valistajia. Pyhittäjä Aleksanteri oli erakko-munkki, nimeään kantavan luostarin perustaja ja ennen kaikkea kristillisen kilvoittelun ja luostarielämän esikuva.
Pyhittäjä Aleksanteri kilvoitteli ensin Valamon luostarissa, josta hän siirtyi Laatokan itäpuolelle Roshtshinskoje-järven rannalle vuonna 1494. Hän kilvoitteli useita vuosia yksin, vaikka hänen luokseen kerääntyikin muita kilvoittelijoita.
Pyhä Aleksanteri kuvataan usein polvistuneena kolmen enkelin edessä. Kyseessä on kuvaus hänen elämäänsä mullistaneesta tapahtumasta: Pyhä Kolminaisuus ilmestyi hänelle kolmen enkelin muodossa ja ilmaisi hänelle tahtonsa luostarin perustamisesta. Pyhittäjä Aleksanteri myöntyi, luopui yksinäisestä erakkokilvoituksestaan ja perusti luostarin vuonna 1506. Hän kuoli vuonna 1533.
Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen muistopäivänä veisataan hänen kunniakseen troparia:
”Hamasta nuoruudestasi palaen hengellistä kaipuuta erämaahan, sinä, Jumalassa viisas Aleksanteri, tahdoit seurata vain Kristusta. Sen tähden enkelitkin ihmettelivät, miten sinä ihmisenä viisaasti kilvoitellen näkymättömiä juonia vastaan voitit pidättäytymisellä kiusausten paljouden ja niin jo täällä tulit enkelin kaltaiseksi. Rukoile, oi pyhittäjäisä Aleksanteri, Kristusta Jumalaa, että hän pelastaisi meidän sielumme.” (Juhlan tropari)
Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisestä voi lukea tarkemmin mm. Suomen ortodoksisen kirkon sivuilla. https://ort.fi/uutishuone/2019-08-29/pyhittaja-aleksanteri-syvarilainen-30-elokuuta