Pyhän apostoli ja evankelista Johannes Teologin ikoni Pyhän Kolminaisuuden kirkossa Helsingissä. Kuva: Vlada Wahlstén

22.9.2020

Pyhä Kirkkomme muistelee syyskuun 26. päivänä apostoli ja evankelista Johannes Teologia. Useissa seurakuntamme kirkoissa toimitetaan liturgia juhlan kunniaksi.

Johannes oli yksi Jeesuksen Kristuksen kolmesta lähimmästä seuraajasta yhdessä apostoli Pietarin ja apostoli Jaakobin kanssa. Pyhä apostoli Jaakob oli myös Johanneksen veli. Usein heistä käytetään nimitystä Sebedeuksen pojat tai ukkosenjylinän pojat. He saivat molemmat nousta Taborin vuorelle ja nähdä Kristuksen kirkastumisen.

Ensimmäisellä ehtoollisella Johannes istui Vapahtajan vieressä ja nojasi hänen rintaansa vasten. Hän oli nuorin kahdestatoista apostolista ja erityisen lähellä Jeesusta. Opetuslapsista ainoana hän seurasi Kristusta Golgatalle ja seisoi Vapahtajansa ristin juurella yhdessä Jumalansynnyttäjän kanssa.

Johannes oli opetuslapsista Kristukselle kaikkein rakkain. Läheisestä yhteydestä kertoo sekin, että Kristus antoi Johannekselle tehtävän huolehtia Mariasta ristinkuoleman jälkeen. Kun mirhatuojanaiset toivat ilosanoman Kristuksen ylösnousemisesta, Johannes juoksi ensimmäisenä opetuslapsista Kristuksen tyhjälle haudalle ja uskoi.

Uuteen testamenttiin on sisällytetty Johanneksen kirjoittama evankeliumi, kolme lähetyskirjettä ja ilmestyskirja. Hänen kirjoituksensa ovat tyyliltään erityisen yleviä ja teologisesti syvällisiä. Siksi apostoli Johannekselle on annettu lisänimi Teologi.

Pääsiäisyön palveluksessa luetaan Johanneksen evankeliumin majesteetillinen ”logos-hymni” (Joh. 1:1–5), jonka ensimmäiset sanat ovat: ”Alussa oli Sana. Sana oli Jumalan luona, ja Sana oli Jumala. Jo alussa Sana oli Jumalan luona. Kaikki syntyi Sanan voimalla. Mikään, mikä on syntynyt, ei ole syntynyt ilman häntä.”

Johanneksen evankeliumi liitetään muutenkin vahvasti ortodoksisen Kirkon tärkeimpään juhlaan, Kristuksen ylösnousemiseen. Johanneksen evankeliumin lukua jatketaan toisena pääsiäispäivänä sekä kaikkina arkipäivinä pääsiäisen ja helluntain välillä. Johanneksen evankeliumi on vaikuttanut erityisesti pääsiäiskauden hymneihin.

Johannes korostaa kirjoituksissaan erityisesti rakkauden suurta merkitystä ihmisen elämässä suhteessa toisiin ihmisiin ja Jumalaan. Siksi häntä on kutsuttu myös rakkauden apostoliksi. Lähetyskirjeessään Johannes muistuttaa meitä:

”Jos joku sanoo rakastavansa Jumalaa mutta vihaa veljeään, hän valehtelee. Joka rakastaa Jumalaa, rakastakoon myös veljeään.” (1 Joh. 4:20)

Kerrotaan, että kun tuo rakas opetuslapsi, viimeinen maan päällä elänyt Kristuksen kanssakulkija, kannettiin viimeisen kerran puhumaan seurakuntalaisille, hän toisteli ainoastaan: ”Rakastakaa toisianne, lapset, rakastakaa toisianne.”

Apostoli Johanneksen muistopäivä on toukokuun 8. mutta häntä muistellaan myös yhdessä kahdentoista apostolin kanssa kesäkuun 30. sekä hänen kuolinpäivänään syyskuun 26. päivänä.

Isä Petri Hakonen

Kirjoittaja toimii kanttorina Espoossa Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkossa

 


Jumalanpalveluksien ajankohdat voi tarkistaa seurakunnan jumalanpalveluskalenterista. Kalenterista voi valita päivämääräksi 26.9., jolloin helposti näkee, missä toimitetaan liturgia esimerkiksi juuri pyhän Johannes Teologin muistopäivänä.

Kategoriat Uutiset