Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo vihki pastori Petri Korhosen rovastiksi Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkossa liturgian yhteydessä 31. lokakuuta.
Ortodoksisessa kirkossa rovastin arvo on huomionosoitus pitkästä, nuhteettomasta ja menestyksellisestä papin työstä.
Isä Petri Korhonen on toiminut 15 vuoden ajan Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa Espoon alueen vastaavana pappina. Viime vuosina hän on lisäksi toiminut seurakuntamme kasvatuksen esihenkilönä.
”Kuuliaisuus piispaa kohtaan on vapautta pysyä Kristuksen valaisemassa totuudessa”
Rovasti Petri Korhonen korosti kiitospuheessaan piispan roolia ja merkitystä:
”Kirkko toteutuu siellä, missä Kirkko kokoontuu piispan ympärille palvelemaan Jumalaa. Piispa tarkoittaa päällekatsoja ja hän on kirkon ykseyden symboli. Se merkitsee meidän kaikkien, myös seurakuntamme luottamushenkilöiden kuuliaisuutta piispaa kohtaan. Aikanamme on tapana korostaa omia mielipiteitämme ja vapauttamme. Kuuliaisuus saatetaan nähdä rajoituksena, mutta se on vapautta palvella Kristusta ja lähimmäisiämme, vapautta pysyä Kristuksen valaisemassa totuudessa.”
Arkkipiispa Leo kiinnitti puheessaan huomion Kirkon ja tässä tapauksessa Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkon kauneuteen, joka näkyy kaikessa ikoneista ja kirkkolaulusta kirkkotekstiileihin, ja sitä, kuinka tämä kauneus heijastaa hengellistä kauneutta.
”Se on kauneutta, joka ei ole vain ulkonaista kauneutta. Voisin puhua paljon kauneudesta tähän kirkkoon liittyen, joka näkyy kaikissa yksityiskohdissa. Kaikki, mitä täällä näemme ja kuulemme, sitä kaunistaa kaikkein eniten uskollisuutemme ja nöyryyttämme Kirkon opetusta kohtaan. Ja tämä Jumalan valaisema kauneus säteilee kirkon ovien ulkopuolelle kaikkialle maailmaan.”
Isä Esipaimen toivotti lopuksi suurta siunausta Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkon yhteisölle ja koko seurakunnalle.
”Toivotan suurta siunausta yhteisessä elämässänne suurta harmoniaa etsien tässä kulttuurisesti rikkaassa seurakunnassa tämän kauniin kirkon sisällä ja ulkopuolella. ”
Lahjoja ja kiitospuheita – arkkipiispa Leo palvellut kirkkoa yli 50 vuotta ja muistelmat osa kirkkomme historiaa
Liturgian yhteydessä ja sen jälkeisessä juhlassa muistettiin joulukuussa eläkkeelle jäävää arkkipiispa Leoa.
Espoon Ortodoksit ry lahjoitti arkkipiispa Leolle karjalaisista kuvituksista tunnetun kuvataiteilija Olga Ikkosen teoksen. Espoon Ortodoksien puheenjohtaja Kati Räihä-Valenza lahjoitti lisäksi kreikkalais-suomalaisen lahjakassin täynnä tarkoin valikoituja paikallisia tuotteita sekä hyvän elämän ohjeita. Espoon käsityökerho lahjoitti lämmikettä eläkepäiville, lapasia ja villasukkia. Armenialaisten seurakuntalaisten puolesta Lala Zakharian luovutti arkkipiispa Leolle hunajaa Ararat vuorilta, ja kiitti isä Esipaimenta rauhan sanoman levittämisestä maailmassa. Myös nuorten ikonimaalauspiiri muisti isä Esipaimenta ikonipiirroksella. Ikonimaalari Katariina Koskivaara-Ilmonen kertoi ikoniteoksen harvinaisesta maalaustekniikasta ja välitti samalla nuorten ikonimaalareiden terveiset. Juhlaan osallistui myös Espoon luterilaisen seurakunnan kappalainen ja kirkkoherran sijainen Ossi Tervonen.
Seurakuntamme venäjänkielisestä ja ukrainankielisestä työstä vastaava pappi rovasti Heikki Huttunen muistutti juhlassa, kuinka merkittävä rooli arkkipiispalla on ollut Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkon rakentamisessa.
”Kun kirkon sijoittelua ja kaikkia yksityiskohtia mietittiin, arkkipiispa Leo toimi Helsingin metropoliittana ja hyväksyi suunnitelmat sekä vaikutti päätöksillään siihen, minkälaiseksi Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkkomme muotoutui.”
Isä Petri Korhosta puolestaan isä Heikki Huttunen onnitteli siitä, mitä hänellä ei ole.
”Tämän päivän evankeliumissa varoitettiin tekopyhyydestä ja fariseusten hapatteesta – asioita, joita sinulle ei ole. Meillä on valitettavan monta mahdollisuutta perinteessämme olla ulkokultaisia. Mutta isä Petrillä ei ole kahta roolia. Esimerkiksi isä Petrin sosiaalisen median kirjoituksista huokuu kristillistä pohdiskelua ja ymmärrystä. Isä Petri on mies, jonka teot ja ajatukset ovat samassa linjassa ja hänen esimerkkiään on hyvä noudattaa.”
Diakoni ja kirjailija Joel Haahtela antoi arkkipiispa Leolle luettavaa eläkepäiviksi ja toivoi isä Esipaimenen kirjoittaman vielä useita runokirjoja sekä paljastuskirjan.
Arkkipiispa Leo myönsi, että vaikka hän ei itse aio kirjoittaa muistelmateosta, hänen toiveissa ja suunnitelmissa on kertoa muistelmansa ylöskirjoitettaviksi.
”Minulla on urani aikana kertynyt monia mittavia ja merkittäviä kokemuksia ja kanonisesti merkittäviä keskusteluja, jotka ovat tärkeä osa Kirkkomme historiaa. Olen aiemmin, ennen Ukrainan sodan alkua, muun muassa käynyt monia keskusteluja Venäjän ortodoksisen kirkon edustajien kanssa. Tämä kaikki on osa historiaamme. Siksi aion sanella eräälle henkilöllä nämä kirjoitettavaksi ylös.”
Arkkipiispa Leo on palvellut kirkossamme oli 50 vuotta pappina ja piispana. Hänet vihittiin diakoniksi ja papiksi vuonna 1973 ja Joensuun piispaksi vuonna 1979. Hänet valittiin Oulun metropoliitaksi 1980, ja 1996 Helsingin hiippakunnan piispaksi nimikkeellä Helsingin metropoliitta. Lokakuussa 2001 metropoliitta Leo valittiin Karjalan ja koko Suomen arkkipiispaksi. Arkkipiispan istuin siirtyi Helsinkiin 2018, jolloin virkanimike muuttui Helsingin ja koko Suomen arkkipiispaksi.
Arkkipiispa Leoa pääsee vielä kiittämään ja tapaamaan ainakin joulupuurotilaisuudessa Helsingissä Seurakuntasalilla (Unioninkatu 39 A) pyhän Lucian päivänä 13. joulukuuta kello 11–18. Tarjolla on puuron lisäksi kahvia/teetä, glögiä ja joulunajan musiikkia.
Isä Petri Korhosen rovastiksi vihkimistä juhlistetaan Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkossa sunnuntaina 3.11. kello 10 alkavan liturgian jälkeen. Seurakuntalaisia kutsutaan yhteisen juhlapöydän kattamiseen.
Korjattu 31.10. kello 17:28: Jutussa aiemmin luki virheellisesti, että Lala Zakharian luovutti lahjan romanialaisen yhteisön puolesta. Kyseessä on kuitenkin armenialainen yhteisö.