Helsingin Metropoliittakunnan Säätiö on jakanut kuluvan vuoden apurahansa ortodoksisen taiteen ja tutkimuksen hyväksi. Tänä vuonna tukea myönnettiin opintomatkoihin, kirja- ja ikonihankkeisiin, äänitykseen sekä opintomateriaalin kokoamiseen. Merkittävä osa stipendeistä kohdistui Helsingin ortodoksisen seurakunnan edustajille.
Lisäksi säätiö myönsi alidiakoni Timo Lehtoselle elämäntyöstipendin mittavasta ja pitkään jatkuneesta työstä kirkollisen elämän hyväksi. Näkövammastaan huolimatta hän on tutkinut autonomian ajan sotilaskirkkojen historiaa ja jatkaa nyt tutkimustyötä Karjalan kadonneiden pyhäkköjen parissa.
Säätiö jakoi apurahoja yhteensä 18 920 euroa.
Helsingin Metropoliittakunnan Säätiö on perustettu vuonna 1998 edistämään ortodoksista kulttuurityötä Helsingin hiippakunnan alueella. Sen varoista tuetaan ortodoksista taidetta ja tutkimusta osana suomalaisen kulttuurin rakennustyötä. Säätiön erityiskohteena on maahanmuuttajien ja nuorten henkisten ja sosiaalisten tarpeiden tukeminen.
Vuoden 2018 apurahat
Pyhän Andrean nuorisokuoron ja Uspenskin Katedraalin nuorten ryhmä, Juha Lampinen ja Joakim Pietarinen: Opintomatkan toteuttaminen Puolaan 2700 euroa.
Seija Lappalainen: Hilkka Seppälän ortodoksista kirkkolaulun teologiaa käsittelevän kirjan toimittaminen 700 euroa.
Timo Lehtonen: Karjalan kadonneet kirkot ja tsasounat – Salmista Terijoelle -kirjan kirjoittaminen 2000 euroa. Lisäksi hänelle myönnettiin elämäntyöstipendi 3000 euroa.
Päivi Loikala: Lammin perintösäätiön kappelin ikonin maalaaminen 2000 euroa.
Petja Pyykkönen: Ortodoksisen kirjallisuuden vuorovaikutuksen lisääminen 2000 euroa.
Anna-Maija Marttinen: Suuret tapahtumaikonit -ikonin maalaaminen 500 euroa.
Uspenskin Katedraalikuoro, Sari Metsovuori: 150-vuotisjuhlalevyn levytysprojektin toteuttaminen 2000 euroa.
Matti P. Pulkkinen: Kirkkohistoriallisen tutkimuksen toteuttaminen Omskin arkkipiispasta, uusmarttyyri Silvestristä 620 euroa.
Mikael Sundkvist: Nordic New Testament -konferenssiin osallistuminen Reykjavikiin 400 euroa.
Teemu Toivonen: Arabiankielisen opetusmateriaalin kokoaminen 3000 euroa.
Kuva: Mirva Brola