Kirkkomme ensimmäinen ukrainankielinen pappi isä Serhii Danilov ottamassa vastaan seurakuntalaisten ja ukrainalaisen yhteistön onnitteluja Uspenskin katedraalin temppelijuhlassa 15.8. papiksi vihkimisensä yhteydessä. Teksti ja kuva: Vlada Wahlsten

18.10.2024

Venäjän täysimittaisen hyökkäyssodan alkamisesta vuonna 2022 lähtien miljoonat ukrainalaiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan, ja heistä arviolta 70 000  on tullut Suomeen ja monet heistä seurakuntamme alueelle.

Viime viikkojen aikana Helsingin ortodoksiseen seurakuntaan on liittynyt yli puolisensataa ukrainalaista, vuoden alusta lukien toista sataa. Kasvu on verrattain nopeaa ja siihen on kiinnitetty seurakunnassa huomiota.

Ukrainalaiset ovat voineet rekisteröityä kirkkomme jäseneksi sen jälkeen, kun heille on myönnetty kotikunta oikeus eli he ovat asuneet Suomessa vuoden ajan. Aiemmin ukrainalaiset ovat tulleet seurakuntamme jäseniksi erityisesti lastensa kasteiden yhteydessä. Ukrainankielisten säännölliset jumalanpalvelukset ja äidinkielenään ukrainaa puhuvan papin myötä kirkkoon liittymisten määrä on lisääntynyt entisestään.

Ukrainankielisten jumalanpalveluksien säännöllinen toimittaminen aloitettiin kirkkoherra Markku Salmisen päätöksellä tämän vuoden helmikuusta lähtien Helsingissä Pyhän profeetta Elian kirkossa.  Jo tätä ennen, vuosi sitten marraskuussa aloitettiin kerran kuukaudessa toimitettavat ukrainankieliset liturgiat. Tämän lisäksi ukrainaa käytetään jonkin verran kirkkoslaavinkielisissä jumalanpalveluksissa seurakunnan venäjänkielisen seurakuntatyön keskuksessa Pyhän Kolminaisuuden kirkossa.

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo vihki Ukrainasta Suomeen sotaa paenneen diakoni Serhii Danilovin papiksi Uspenskin katedraalin temppelijuhlassa 15.8.2024.  Isä Serhii oli jo diakonina aktiivisesti mukana ukrainankielisten jumalanpalveluksien toteutuksessa ja seurakuntamme venäjänkielisestä seurakuntatyöstä vastaavan pappi Heikki Huttusen apuna.

Isä Serhii Danilov kastamassa ukrainalaisen perheen vauvaa. Kuva: Khrystyna Martyniuk

Isä Serhii Danilov on kiitollinen mahdollisuudestaan auttaa ukrainalaisia Suomessa. Hän on parhaillaan osa-aikaisena projektityöntekijänä Filantropian ukrainalaisten kotouttamista edistävässä hankkeessa. Isä Serhii ymmärtää, miksi ukrainalaiset eivät ole niin helposti löytäneet tietään kirkkoon tai ymmärtäneet, että jäseneksi tulisi erikseen rekisteröityä.

”Käytäntö eroaa pitkälti siitä, mihin ihmiset ovat olleet tottuneita Ukrainassa. Siksi he tarvitsevat tästä jäsenmallista enemmän tietoa”, korostaa isä Serhii. Hän näkee viikoittain jumalanpalveluksissa yhä enemmän ukrainalaisia.

”Tämä osoittaa, kuinka tärkeä osa ortodoksinen usko on ukrainalaisten elämässä, ja tämän vahvistavat myös Filantropian ukrainalaisille suunnatun kyselyn tulokset, jotka osoittavat merkittävän määrän ukrainalaisia aikovan jäädä Suomeen pysyvästi asumaan. Säännölliset jumalanpalvelukset ukrainaksi ja suomeksi profeetta Elian kirkossa edistävät tätä myös. Ukrainalaiset etsivät nyt hengellistä tukea ja pyrkivät säilyttämään ortodoksisen identiteettinsä uusissa olosuhteissa”, korostaa ukrainankielinen pappi Serhii Danilov.

Isä Serhii hoitaa työnsä ohessa papillisia tehtäviä, toimittaa jumalanpalveluksia ja pyhiä toimituksia, kuten kasteita ja vihkimisiä ukrainan kielellä. Isä Serhii ylläpitää myös ’Ortodoksiset ukrainalaiset Suomessa’ Facebook-ryhmää, jossa on tällä hetkellä yli 550 jäsentä.

Seurakuntamme venäjänkielisestä työstä vastaava pappi, rovasti Heikki Huttunen on tehnyt paljon työtä myös ukrainalaisten parissa ja koordinoinut seurakuntatyötä ukrainalaisten keskuudessa. Isä Heikin työmäärä onkin kasvanut viime vuosina huomattavasti.

”On tärkeää, että ukrainalaiset kokevat olevansa tervetulleita kaikissa pyhäköissämme. Tiedän, että ukrainalaisia myös osallistuu seurakuntamme toimintaan eri alueillamme. Uusia ukrainalaisia tulee jatkuvasti myös seurakuntamme kirkkoslaavinkielisiin jumalanpalveluksiin. Olen kahden viimeisen vuoden aikana kastanut ukrainalaisperheiden lapsia lähes viikoittain”, kertoo isä Heikki Huttunen.

Myös isä Serhii Danilov korostaa juuri sitä, kuinka paljon Suomen ortodoksinen kirkko on tukenut ja auttanut ukrainalaisia ja miksi Kirkon jäseneksi rekisteröityminen on tärkeää.

”Olen kiitollinen, että jumalanpalvelukset toimitetaan Profeetta Elian kirkossa kahdella kielellä, myös suomeksi. Olemme näin osa Suomen ortodoksista kirkkoa, emme erillinen diaspora, vaan yhteisö seurakunnassa. Kuitenkin myös omalla äidinkielellä toimitettu jumalanpalvelus antaa uusille seurakuntalaisille mahdollisuuden tuntea olonsa todella tervetulleeksi. Tämä edistää ukrainalaisten integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan”, uskoo pappi Serhii Danilov.

Helsingin seurakunnasta on tullut eräänlainen tukikeskus ukrainalaisille Suomessa.

”Profeetta Elian kirkon seurakuntalaiset auttavat aktiivisesti uusia tulijoita paitsi hengellisissä kysymyksissä, myös sosiaalisten ongelmien ratkaisemisessa, kuten asunnon löytämisessä, työnhaussa ja sopeutumisessa uuteen ympäristöön”, kertoo isä Serhii.

Viime viikkoina ukrainalaisten keskuudessa on kuitenkin kasvanut huoli siitä, jatkuvatko palvelukset nykyisellään myös ensi vuonna. Ukrainankieliseen seurakuntatyöhän ei ole budjetoitu erikseen varoja, vaan se sisältyy monikulttuurisen seurakuntatyön budjettiin. Budjetissa ei ole niin ikään esitystä määräaikaisen ukrainankieliseen seurakuntatyöhön liittyvän toimen perustamisesta. Seurakunnanvaltuusto päättää Helsingin ortodoksisen seurakunnan vuoden 2025 budjetista marraskuun kokouksessaan. Budjettiin saattaa siis tulla vielä muutoksia.

“Ymmärrän, että tässä tilanteessa voisi olla perusteltua, että meillä olisi ukrainankieliseen työhön erillinen budjetti ja toimi, kuten meillä on venäjänkielisen seurakuntatyön osalta. Tällä hetkellä suunnitelmissa on turvautua myös ensi vuonna ukrainankielisessä työssä keikkapappiin ja keikkakanttoriin”, kertoo isä Kimmo Kallinen.

Ukrainankielinen seurakuntatyö on myös osana seurakunnan monikulttuurista työtä, josta vastaa isä Peter Schiel. Isä Peter koordinoi erikielisiä jumalanpalveluksia ja huolehtii koko seurakunnan alueen monikulttuurisesta seurakuntatyöstä. Seurakunnassa toimitetaankin säännöllisesti jumalanpalveluksia muun muassa englannin, kreikan, romanian ja arabian kielillä. Lähtökohtaisesti kaikki seurakunnan papit palvelevat ukrainalaisia, kuten kaikkia muitakin seurakuntalaisia.

Helsingin ortodoksisen seurakunnan jäsenmäärä on lähemmäs 22 000. Suurimman vähemmistökieliryhmän muodostavat venäjänkieliset, joita on noin 15 prosenttia eli kaksi ja puoli tuhatta seurakuntalaista. Seurakunnan jäsenistössä puhutaan kaikkiaan yli 44 eri kieltä.

 

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset