Kultaajakisälli Pekka Kilpeläinen tarkastelee konservoitavaa ikonostaasia.

20.4.2018

Uspenskin katedraalin ikonostaasin konservointi on alkanut. Tammikuun lopulla ikonostaasista irrotettu pyhä portti on parhaillaan konservoitavana. Se on tarkoitus palauttaa paikoilleen elokuun puolivälissä, jolloin vietetään katedraalin 150-vuotisjuhlaa.

Konservointi- ja korjaustyöt etenevät vaiheittain

Kirkkosalissa konservointi alkoi huhtikuun puolivälissä rakennustelineen pystytyksellä. Ikonostaasia aletaan korjata osa kerrallaan vasemmasta ylälaidasta alkaen. Ensiksi poistetaan hilseilevä maalipinta, jonka jälkeen puuseppä korjaa rakennehalkeamat. Tämän jälkeen siirrytään kultauksiin.

– Kyseessä ei ole uudelleenkultaus, vaan vanhasta kultauksesta säilytetään kaikki, mikä voidaan. Tämä voi näkyä uuden ja vanhan kultauksen välisenä erona, kertoo kultaajamestari Harri Virtanen.

Myös ikonit irrotetaan ja viedään Valamon luostariin konservoitaviksi. Ensimmäisinä vuorossa ovat ikonostaasin keskiosan pyhän portin ympärillä olevat ikonit. Ne ovat poissa muutamia viikkoja.

– Pyhää porttia ympäröivät ikonit konservoidaan ensiksi, jotta ne yhdessä konservoidun pyhän portin kanssa muodostaisivat esteettisesti ehyemmän kokonaisuuden, kertoo Valamon luostarin johtava konservaattori Antti Narmala.

Vuosia kestävä hanke

Uspenskin katedraalin ikonostaasin korjaushanke on ollut käynnissä jo pitkään. Viime vuoden helmikuussa valmistuivat vauriokartoitus ja konservointisuunnitelma. Varsinaiset työt kestänevät ainakin vuoteen 2024, jona aikana rakennusteline pysyy kirkkosalissa. Konservointityöt on suunniteltu niin, että jumalanpalvelukset voivat jatkua normaalisti korjausten ajan.

Hankkeen kustannusarvio on vähintään puoli miljoonaa euroa. Helsingin ortodoksinen seurakunta on saanut korjauksiin rahoitusta keskushallinnolta, mutta sen lisäksi tarvitaan ulkopuolista rahoitusta. Uspenskin katedraalin ystävät ry on aloittamassa varainkeruuta ensi syksynä.

­– Seurakunnalla on pitkä historia ja meidän on pidettävä huolta kulttuuriperinnön säilymisestä tuleville polville. Olen iloinen siitä, että ikonostaasin konservointi voidaan tehdä hyvässä yhteistyössä Museoviraston ja konservaattorien kanssa: tavoite on historiaa kunnioittava työtapa, kirkkoherra Markku Salminen iloitsee.

– Samalla on tärkeää muistaa, että osan rahoituksesta saamme kirkollishallituksen myöntämistä varoista sekä syksyllä käynnistyvästä keräyksestä. Seurakunnan rahoitus on jaettu niin monelle vuodelle, että se ei aiheuta paineita toiminnoissa säästämiselle. Seurakunta korjaa Uspenskin ikonostaasin kunnioittaen hienoa käsityötä ja uskon, että tulos on sellainen, että voimme todeta: kunnia Jumalalle!, Salminen jatkaa.

Teksti Mirva Brola ja Miro Järnefelt

Kuva: Mirva Brola

Uspenskin katedraalin on suunnitellut arkkitehti A.M. Gornostajev ja se on vihitty käyttöön lokakuussa 1868. Ikonostaasin ikonit on maalannut akateemikko P.S. Šiltsov. Ikonostaasissa yhdistyvät klassiset ainekset ja venäläisbysanttilaiset koristeaiheet. Uspenskin katedraali on Helsingin hiippakunnan jumalanpalveluselämän keskus ja samalla yksi Helsingin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Katedraalissa vierailee arviolta reilu puoli miljoonaa kävijää vuodessa. Vuonna 2018 Uspenskin katedraali viettää 150-vuotisjuhlavuotta.

Kategoriat Uutiset