Uspenskin katedraalin ikonostaasin konservointi on edennyt viimeisiin vaiheisiin. Nyt korjataan ikostaasin eteläisen puolen kultauksia ja ikoneita. Teksti ja kuvat: Vlada Wahlsten

13.3.2024

Uspenskin katedraalin ikonostaasin kunnostustyöt ovat edenneet suunnitellusti aikataulussaan, ikonien konservoinnin osalta jopa etuajassa. Tämä ilmenee Uspenskin katedraalissa 28.2. kokoontuneen ikonostaasin konservoinnista ja kunnostamisesta vastaavan ryhmän työmaakokouksessa. Paikalla oli niin kirkon konservaattori Antti Narmala, kultaajamestarit Harri Virtanen ja Pekka Kilpeläinen sekä Anna-Maria Kymäläinen Museovirastosta.

Työmaakokouksen päätteeksi otettiin yhteiskuva. Anna-Maria Kymäläinen Museovirastosta, Uspenskin katedraalin pappi rovasti Teo Merras, kirkon konservaattori Antti Narmala, kultaajamestari Pekka Kilpeläinen ja kultaajamestari Harri Virtanen Kultaus- ja Kehysliike Virtanen ky:sta, Helsingin ortodoksisen seurakunnan kiinteistöpäällikkö Kaj Rosenberg ja Uspenskin katedraalin isännöitsijä Jukka Vehkaoja olivat yksimielisen tyytyväisiä hankkeen etenemiseen ja työn laatuun.

 

Ikonostaasin eli kirkkosalin ja alttarin yhdistävän kuvaseinän konservointi on edennyt alkuvuodesta jälleen yhden virstanpylvään eteenpäin ja rakennusteline siirtynyt eteläiseen päätyyn.

Viimeisimpänä helmikuussa laskettiin alas Kristus kaikkivaltiaan sekä arkkienkeli Mikaelin ikonit turvaan odottamaan ikonien ympärillä ikonostaasissa olevien kultauksien ja koristepylväiden valmistumista.

Arkkienkeli Mikaelin ikoni vaatii uuden korjauksen. Vuonna 2018 konservoinnista valmistunut ikoni sai osuman sähköremontin yhteydessä vuonna 2020. Arkkienkeli Mikaelin siipeen tuli lommo jonka korjaaminen on nyt aloitettu.

 

Uspenskin katedraalin ikonostaasista puuttuvat ikonit on tarkoitus korvata skannatuilla valokuvilla. Nyt Kristus kaikkivaltiaan ikonin tilalla on Kristus käsittätehty ikoni.

 

Katedraalin ikonostaasissa on nyt ikonien kunnostamisesta muistuttavia tyhjiä aukkoja. Kristus kaikkivaltiaan ikonin tilalla on väliaikaisesti Kristus käsittätehty ikoni. Helsingin ortodoksinen seurakunta kuitenkin laittaa ikonostaasin puuttuviin kohtiin tilalle ikonien digitaaliset kuvajäljennökset.

Pyhien ovien eteläpuoli ja ikonostaasin eteläpuoleinen kulma valmistuvat näillä näkymin vuoden 2024 loppuun mennessä. Tuolloin myös nyt konservoitavana olevat pyhän apostolienvertaisen Vladimir Kiovalaisen sekä pyhän Georgios Voittajan ikonit palautetaan omille paikoilleen.

Katedraalin nimikkoikoni, Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumista kuvaava suuri ikoni odottaa vielä korjausta

Uspenskin katedraalin ikonostaasin edessä on vuosien mittaan ollut useitakin rakennustelineitä. Niiden varassa on korjattu ikonostaasin kultauksia ja koristepylväitä. Rakennustelineen vasemmalla puolella näkyy Jumalansynnyttäjän kuolonuneennukkumisen ikoni.

Ikonien konservoinnin osalta on vielä edessä vaativia kohteita: suuren Jumalansynnyttäjän kuolonuneennukkumisen ikonin maalauskangas roikkuu ikävästi.

”Ikonin yläosan kaareva muoto ja katedraalin nopeastikin vaihtuvat kosteusolosuhteet ovat vaikuttaneet ajan kanssa ikonin pingotukseen ja saaneet sen löystymään. Tämänkin ikonin korjaus tulee vaatimaan erityistä osaamista ja uudelleenpingotus myös voimaa”, kertoo kirkon konservaattori Antti Narmala.

Ikonostaasin jokaisen ikonin yksilöllinen konservointitarve on arvioitu erikseen. Konservoinnissa ikonin pinta on ensin varovasti puhdistettu ja tämän jälkeen toteutettu muita tarvittavia toimenpiteitä.

Työn odotetaan valmistuvan ennen seurakunnan 200-vuotisjuhlaa

Alttarin puoleinen takaosa maalataan ikonostaasin konservoinnin päätteeksi ja se pyritään ajoittamaan kesään 2025. Koko ikonostaasi puhdistetaan kunnostustyön päätteeksi niin, että kokonaisuus näyttää samanlaiselta joka suunnalta.

Uspenskin katedraalin ikonostaasin konservoinnin on näillä näkymin määrä valmistua vuonna 2026. Näin hankkeen odotetaan valmistuvan ennen Helsingin ortodoksisen seurakunnan 200-vuotisjuhlaa. Seurakunnan ensimmäinen pyhäkkö, Pyhän Kolminaisuuden kirkko rakennettiin vuonna 1827, ja myös vanhimmassa pyhäkössä tullaan toteuttamaan merkittäviä korjauksia juhlavuoden edellä.

Uspenskin katedraalin konservointi alkoi vuonna 2018 ja se perustuu tarkkaan vuonna 2017 toteutettuun kartoitukseen ja korjaussuunnitelmaan. Museovirasto on ollut alusta saakka mukana niin korjauksen suunnittelussa kuin sen toteutuksessa. Konservoinnissa on pyritty säilyttämään alkuperäiset kultaukset ja tekemään mahdollisimman vähän muutoksia ikonostaasin alkuperäiseen asuun. Lisäksi konservoinnin yhteydessä on korjattu aiempina vuosikymmeninä tehtyjä muutoksia: ikonostaasin yläpuolella olevaan kultaiseen ristiin 1960-luvulla lisätyt sähkölamput on nyt poistettu ja risti on konservoitu alkuperäiseen 1800-luvun loistoonsa.

Uspenskin katedraalin on suunnitellut arkkitehti A.M. Gornostajev ja se on vihitty käyttöön lokakuussa 1868. Ikonostaasin ikonit on maalannut akateemikko P.S. Šiltsov. Ikonostaasissa yhdistyvät klassiset ainekset ja venäläisbysanttilaiset koristeaiheet. Uspenskin katedraali on Helsingin hiippakunnan ja koko Suomen ortodoksisen kirkon jumalanpalveluselämän keskus ja samalla yksi Helsingin tärkeimmistä nähtävyyksistä. Katedraalissa vierailee arviolta reilu puoli miljoonaa kävijää vuodessa.

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset