Teksti ja kuva: Vlada Wahlstén

30.8.2024

Ortodoksinen kirkkovuosi alkaa syyskuun ensimmäisenä päivänä, joka oli Bysantissa vuoden ensimmäinen päivä. Syyskuun ensimmäisenä päivänä vietetään myös Ekumeenisen patriarkan siunaamaa päivää luonnon puolesta.

Päivän teemaa juhlistetaan toimittamalla kiitosakatistos, vedenpyhitys tai lemmikkieläinten siunaaminen. Näin kirkkovuosi alkaa ja loppuu kiittämisellä. Seurakunnan pyhäköissä toimitetaan uuden kirkkovuoden alkaessa jumalanpalveluksia, joissa kiitosakatistoksen eli luomakunnan akatistoksen sanoin tuodaan ”kunnia Jumalalle kaikesta”. Karkkilassa ja Lohjalla toimitetaan luomakunnanpäivän aattona myös eläinten siunaaminen.

Tänä vuonna kirkkovuoden ja luomakunnan päivän liturgia televisioidaan Espoon Tapuolasta Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkosta. 

Kirkkovuoden ensimmäinen suuri juhla on Herramme Jeesuksen Kristuksen äidin, Neitsyt Marian syntymäjuhla, jota vietämme 8. syyskuuta. Tänä vuonna Jumalansynnyttäjän syntymäpäivää juhlistetaan yhteisellä ortodoksien ja katolilaisten kulkueella. 

Kirkkovuoden keskipiste on pääsiäinen, joka on ortodokseille kaikkein suurin juhla. Pääsiäisen ajankohta vaikuttaa kolmasosaan vuoden kulusta alkaen suuren paaston valmistussunnuntaista ja päättyen kaikkien pyhien sunnuntaihin viikko helluntain jälkeen. Pääsiäisen lisäksi kirkkovuosi sisältää kaksitoista suurta juhlaa, lukuisia pienempiä juhlia sekä neljä pidempää paastoa. Kristuksen kärsimysten muistoksi keskiviikko ja perjantai ovat paastottomia aikoja lukuun ottamatta paastopäiviä. Lisäksi yksittäisiä paastopäiviä ovat esimerkiksi Herran kastejuhlan – teofanian – aatto tammikuun alussa ja Johannes Kastajan kuolinpäivä elokuun lopussa. Jokaisena kirkkovuoden päivänä vietetään jonkun pyhän ihmisen tai tapahtuman muistoa.

Seurakunnan alueella vietetään praasniekkoja eli temppelijuhlia myös syys- ja talviaikaan. Praasniekat tarjoavat mahdollisuuden tutustua laajan seurakunnan eri alueisiin ja yhteisöihin, sillä pyhäkön nimikkojuhla on myös koko seurakunnan yhteinen juhla.

Kaikki kirkkovuoden alun jumalanpalvelukset löytyvät päivämäärää valitsemalla seurakunnan jumalanpalveluskalenterista.

Kerhotoiminta palaa uuden kirkkovuoden myötä kesätauolta

Syyskuun ja uuden kirkkovuoden myötä myös seurakunnan kokoava toiminta palaa kesätauolta. Heti syyskuun ensimmäisellä viikolla käynnistyvät muun muassa lapsiperheille ja koululaisille suunnatut kerhot sekä diakoniaruokailut ja aikuisille sekä senioreille suunnattu toiminta. Seurakunnan eri ikäryhmille järjestämään toimintaan voi tutustua Tule mukaan – osiosta, josta löytyvät kerhot ja toiminta niin Lapsille ja perheille, nuorille, aikuisille kuin senioreillekin.

Tänä vuonna kirkkovuosi alkaa myös kirkkoon liittymistä harkitseville tarkoitetulla katekumeeni-infolla. Uspenskin katedraalissa infotilaisuus alkaa 1.9. kello 12, heti kello 10 alkavan liturgian jälkeen. Samaan aikaan toimitetaan infotilaisuus myös Vantaalla Tikkurilan kirkossa.

Ekumeeninen luonnonarvojen päivän tapahtuma Helsingissä 

Luomakunnan päivän ja uuden kirkkovuoden tienoilla Helsingissä järjestetään myös perinteinen ekumeeninen tapahtuma, Kirkot pihalla.  Tänä vuonna tapahtuma järjestetään torstaina 5.9. kello 17:30-19 Vanhassa kirkossa ja kirkkopuistikossa. Ohjelmassa Saalem brass -orkesterin konsertti kirkossa, jonka jälkeen ekumeeninen hartaus kirkkopuistossa. Hartauteen sisältyy ortodoksinen vedenpyhitys ja sadon siunaus. Hartauden jälkeen on tarjoilua. Tilaisuuden järjestää Helsingin ekumeeninen toimikunta.


Kirkkovuoden alkua on vuodesta 1989 saakka kutsuttu luomakunnan päiväksi ekumeenisen patriarkan aloitteesta.  Viime vuosina myös esimerkiksi Kirkkojen maailmanneuvosto ja Suomen Ekumeeninen Neuvosto kutsuvat viettämään luomakunnan aikaa 1.–4. syyskuuta.

Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo on kehottanut seurakuntia liputtamista uuden kirkkovuoden ja luomakunnan kunniaksi.

 

Lämpimästi tervetuloa mukaan seurakunnan toimintaan!  Hyvää uutta kirkkovuotta!

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset