Helena hoiva- ja palvelukoti sijaitsee Helsingin kantakaupungissa Sörnäisissä. Kuva: Joel Eklöv.

8.9.2022

Venäläinen hyväntekeväisyysyhdistys Suomessa viettää syyskuussa 150-vuotisjuhlaansa. Yhdistys perustettiin vuonna 1872.

Juhlaa vietetään Helenan hoivakodissa 17.9. kirkon temppelijuhlan yhteydessä, Veran, Nadezdan ja Ljubovin sekä heidän äitinsä Sofian muistopäivänä.

Juhla alkaa aattona 16.9. kello 17:30 toimitettavalla vigilialla ja jatkuu lauantaina 17.9. kello 9:30 liturgialla. Jumalanpalvelukset toimittaa Haminan piispa Sergei.

Venäläinen hyväntekeväisyysyhdistys Suomessa ry pyrkii vaalimaan ortodoksisen ja venäjänkielisen väestön kulttuuriperintöä sekä avustamaan tuen tarpeessa olevia venäjänkielisiä ja ortodokseja yhdistyksen sääntöjen mukaisesti. Yhdistys toteuttaa tätä tarkoitustaan avustamalla Pyhän Helenan säätiö sr:n ylläpitämää palvelu- ja hoivakoti Helenaa ja ylläpitämällä yhdistyksen kiinteistössä ortodoksista kirkkoa.

Yhdistys tukee myös venäjän kielen, venäjänkielisen kulttuurin ja ortodoksisuuden opiskelua ja tutkimusta myöntämällä perustamansa veljekset Ivan, Andrei ja Vladimir Kudrjavzewin apuha- ja avustusrahaston kautta varoja tarkoitukseen.

 

Venäläinen hyväntekeväisyysyhdistys Suomessa ry:n hallitus vuonna 2022
Venäläinen hyväntekeväisyysyhdistys Suomessa ry:n hallitus: Alariviltä vasemmalta.: Varapuheenjohtaja pastori Markku Kinkki, Mikael Zotow, Berenike Marschan, Nikolai Marschan ja puheenjohtaja rovasti Viktor Porokara. Ylärivillä vasemmalta Hennele Saarnilahti, Vladimir Teploff, Vera von Fersen, Michael Diomin ja Galina Sihvonen. Kuvasta puuttuu Jefim Brodkin sekä varajäsen Vankka Karttunen. Brodkin toimii myös Helsingin ortodoksisen seurakunnan valtuuston puheenjohtajana. Kuva: Jukka Alasaari.

Yhdistyksen monivaiheinen ja rikas historia

Venäläisen hyväntekeväisyysyhdistys Suomessa ry:n hallituksen jäsen Vera von Fersen on kirjoittanut  150-vuotisjuhlaa varten lyhyen kuvauksen yhdistyksen monivaiheisesta historiasta:

”Alusta lähtien VHYS keskittyi haavoittuvimmassa asemassa olevien, eli lasten ja vanhusten auttamiseen. Tarkoituksena oli helpottaa Suomen suuriruhtinaskuntaan muuttaneiden venäläisten perheiden arkea ylläpitämällä lastentarhoja, kouluja ja vanhainkoteja sekä avustamalla vähävaraisten perheiden lasten koulunkäyntiä. Jäsenina VHYS:ssä oli tuolloin muun muassa sotilashenkilöstöä, kenraalikuvernöörin kanslian virkamieskuntaa sekä paikallisia venäläisiä kauppiaita.

Yhdistys kehittyi nopeasti saamiensa lahjoitusten ansiosta ja muun muassa yhdistystä avokätisesti tukenut Aurora Karamzin kutsuttiin 1887 kunniajäseneksi. Vuonna 1913 rekennettiin Hämeentielle kolmikerroksinen kivitalo, jossa sijaitsivat lastenkoti , koulu sekä vanhainkoti. Rovasti Dimitri Troitski vihki seuraavana vuonna Veran, Nadezhdan, Ljubovin ja heidän äitinsä Sofian muistoksi pyhitetyn kirkon kiinteistön kolmanteen kerrokseen.

Venäjän vallankumouksen jälkeen itsenäisestä Suomesta tuli monen venäläisen uusi koti. Nämä vuodet olivat yhdistykselle hyvin vaikeita, mutta yksityisten lahjoitusten, hyväntekeväisyystilaisuuksien tuoton ja kaupungin tuen ansiosta oli mahdollista auttaa monia lapsia ja vanhuksia.

Sotien aikana niin lasten- kuin vanhainkotikin oli evakuoitu kaupungin ulkopupolelle. Näistä ajoista lähtien on Hämeentien taloa kutsuttu ”Helenan kodiksi” kahden pidetyn johtajattaren, Ellen af Forsellesin sekä Helena Podgurskajan kunniaksi. 1950-luvun puolessavälissä lastenkodille ei enää ollut tarvetta ja kiinteistön toiminta on siitä asti jatkunut yksinomaan vanhainkotina.

VHYS:n 150-vuotisen taipaleen johtotähtenä on aina ollut pyyteetön, lähimmäisenrakkauden siivittämä hyväntekeväisyystyö. Yhdistyksen päämääränä on jatkaa tätä vastuullista ja tärkeää työtä menneiden sukupolvien hengessä Helenan hoivakodin asukkaiden hyvinvoinnin eteen.”

 

Hoiva- ja palvelukoti Helenan kirkon sivut

Venäläinen hyväntekeväisyysyhdistys Suomessa: vhys.fi

 

Korjattu 9.9.: Uutiseen lisätty tieto, että Jefim Brodkin kuuluu yhdistyksen hallitukseen.

Kategoriat Ajankohtaista