Uuden vuoden kynnyksellä saatamme katsoa taaksemme – minkälainen olikaan mennyt vuosi, peilata sitä odotuksiimme ja toiveisiimme ja samalla suunnitella tulevaa vuotta.
Kulunut vuosi on ollut paikallisesti Kirkollemme juhlan vuosi. Vuonna 2023 saimme viettää kirkkomme autonomian 100-vuotisjuhlaa, joka huipentui ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen vierailuun ja pääjuhlaan seurakuntamme alueella, Uspenskin katedraalissa 9.–10. syyskuuta. Saakoon patriarkkamme Bartolomeoksen vierailu edelleenkin vahvistaa meitä sekä yhteyttämme niin äitikirkkomme kuin paikalliseen seurakuntaankin.
Maailman mittakaavassa sen sijaan kulunut vuosi on ollut täynnä surua ja sotauutisia. Ukrainassa Venäjän hyökkäyssota on jatkunut jo 22 kuukauden ajan. Ja syksyllä alkoi sota Gazassa.
Nämä sodan ja rikosten tummat pilvet ja varjot ovat samalla kirkastaneet satavuotisjuhlaamme merkitystä; Ne ovat korostaneet, minkälaisen tärkeän päätöksen kirkkomme teki ja minkälaisen matkan olemme kulkeneet osana Konstantinopolin patriarkaattia. On lohdullista, kun patriarkkamme puhuu rauhan, oikeudenmukaisuuden, luonnonsuojelun ja ihmisarvon puolesta.
Joulutervehdyksessään patriarkkamme kutsui meidät ”kaikki hyvän kamppailuun rakentamaan rauhan ja solidaarisuuden kulttuuria, jossa ihmiset voivat nähdä kanssaihmisten kasvoissa veljen tai sisaren ja ystävän uhan ja vihollisen sijaan”. Tämä kutsu rauhaan ja yhteisöllisyyteen on niin tärkeä juuri näinä aikoina. Samalla se muistuttaa, että vaikka elämme paikallisesti, niin rukouksemme ja uskomme on aina globaalia ja lähimmäistemme kärsimys ulkomailla saa ja sen tuleekin koskettaa meitä.
Aikana, jolloin niin lähellä kuin kaukanakin on epävarmuutta, ja myös pelkoa, voimme löytää kirkosta ja sen seurakunnista tukea ja turvaa. Viestit väkivallasta, nälänhädästä, taloudellisesta epätasa-arvosta saattavat tuntua liian raskaalta taakalta kantaa. Pahinta on kantaa sisällään kyynisyyttä ja välinpitämättömyyttä, jotka saavat mielenmaiseman harmaaksi, vailla sävyjä. Lääkkeenä siihen on kirkon tuoma tuki ja yhteisöllisyys sekä kristittyjen aseista väkevin – rukous. Erityisesti rukous rauhan puolesta.
Maailman elämän edestä -asiakirjassa todetaan, että ”seurasipa kristittyjen kuuliaisuudesta jumalallista rakkautta kohtaan minkälaisia vaikeuksia tahansa, kannattelee heidän elämäänsä kuitenkin syvempi ja viime kädessä sammumaton ja kukistamaton ilo”. Tätä ylösnousseen Kristuksen, kuoleman voittajan iankaikkista iloa, joka ei ole pinnallista hauskuutta, kannattelee vuosisatainen traditio kirkossamme: eukaristisessa kohtaamisessa on lähtökohta, joka antaa pohjan muiden kohtaamiseen ja palvelemiseen ilolla.
Kirkon koko opetus siihen mukaan lukien sielunhoitotyö, jumalanpalvelukset sekä kirkolliset toimitukset ovat tarjolla kaikille, ja aivan kaikki ovat kutsuttuja. Seurakuntamme kasvatustoimi järjestää kerho- ja leiritoimintaa lapsille ja nuorille sekä tukee perheitä. Diakoniatyö tukee monella tavoin eri elämäntilanteissa ja elämänvaiheissa olevia seurakuntalaisia. Seurakunnan keskittyessä näihin perustehtäväänsä kuuluviin seikkoihin luomme edellytyksiä kohtaamiselle, jakamiselle sekä kaikkinaiselle hyvän tekemiselle. Seurakuntalaisena olet mahdollistamassa edellä mainitun toteutumista.
Keväällä rupeamme hiippakuntamme muiden seurakuntien kanssa yhdessä pohtimaan paikallisyhteisöjen merkitystä – pyhäkkökeskeisyyden kehittämistä ja siten seurakunnan toimintojen tuomista lähelle ja osallisuuden kokemusten tarjoamista. Pienimuotoisesti toteutamme osallistuvaa budjetointia eli opettelemme myös siten demokraattisen osallistumisen uusia muotoja.
Tuleva vuosi alkaa seurakunnassamme myös täysin poikkeuksellisessa tilanteessa – odotamme edelleen tietoa siitä, milloin valtuustovaalit toimitetaan seurakunnassamme. Kiista vaalialuejaosta on toistaiseksi lykännyt vaaleja. Odotamme asian ratkaisua kuitenkin toiveikkain mielin ja aloitamme uuden vuoden vielä nykyisen valtuuston, neuvoston ja vaali- sekä kiinteistölautakunnan jatkaessa toimintaansa.
Vuoden vaihteessa usein mietimme mitä uusi vuosi tuo tulleessaan. Saatamme myös tehdä uuden vuoden lupauksia. Olennaista kuitenkin on että, että emme turvaudu omaan voimaamme, vaan asetamme Kristuksen tahdon etusijalle sekä anomme hyville aikomuksillemme Jumalan johdatusta ja apua. Ja siinä on seurakunta mukana tarjoamalla merkityksellistä sanomaa sekä myös neuvoja ja välineitä etsiessämme Jumalaa ja hänen valtakuntaansa. Tervetuloa osallistumaan seurakunnan toimitaan myös vuonna 2024!
Toivotan kaikille siunauksellista vuotta 2024!
Siunaa, oi Herra, hyvyydelläsi tämänkin vuoden kierto!
Markku Salminen
Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra
Ekumeenisen istuimen rovasti