– Paasto on ihmiselle mahdollisuus muutokseen, pois jostain, mikä estää pyrkimyksemme hyvään elämään, isä Teo Merras Helsingin ortodoksisesta seurakunnasta sanoo.
Tätähän kristinuskossa korostetaan, mielenmuutosta. Pois vanhasta ja monesti kovin tuskallisista ajatteluluutumista.
– Tavoitteena on, että paaston jälkeen ihminen olisi edes yhden askeleen edempänä kuin paastoa aloittaessaan.
Paaston luonne on ennen kaikkea hengellinen. Isä Teon nyrkkisäännön mukaan hengellinen paasto on 70 prosenttia ja aineellinen eli ruokapaasto 30 prosenttia.
– Tämä tarkoittaa sitä, että aineellinen paasto tukee hengellistä paastoa.
Isä Teo muistuttaa, että paasto ei ole myöskään kilpailua muiden kanssa, eikä pahoittelua, ettei taaskaan onnistunut pidättäytymään lihasta tai muusta materiaalisesta.
Mutta mieltä ei voi muuttaa, jos ei tiedä, mitä mielessä tapahtuu. Ihminen on yleensä urautunut kulkemaan samoja raiteita. Se säästää energiaa ja auttaa selviämään päivittäisistä rutiineista.
Paaston henki on, että se auttaa katsomaan mieltä, nytkäyttämään sitä uralta, tekemään jotain toisin.
Mielenmuutoksen yrityksessä kannattaa olla isä Teon mukaan kohtuullinen.
– Riittää, kun asettaa oman tavoitteensa. Käytännössä paasto voi olla, että jättää pois jotain, mikä vie paljon aikaa elämästä, kuten tv:n katselu tai somettaminen. Kun tähän liittää sekä hengellisen että aineellisen paaston, ollaan jo pitkällä.
Jonkin riippuvuuden häätämisyrityksessä on vaarana, että syntyy kolo, jolla on taipumus täyttyä jollain toisella riippuvuudella.
– Tässä kirkko tulee vastaan. Se tarjoaa tilalle hengellistä täytettä. Jumalanpalvelusten yhteisöllisyys tukee ihmistä, sillä harva pystyy kotona kehittämään yksin rukouselämäänsä.
Paaston ajan palvelukset ovat tilaisuuksia, joissa voi kiirehtimättä kääntyä kuulostelemaan sisintään. Palveluksia on tiheästi, ja niiden luonne on meditatiivisempi. Ne kestävät tavallista hieman pidempään, ja palveluksissa kuunnellaan enemmän tekstejä kuin laulua.
Paasto voi siis auttaa löytämään jotain uutta ja myös vakiinnuttamaan tämän mielenmuutoksen. Siihen tarvitaan aikaa. Siksi suuri paasto kestää kuusi viikkoa.
Hengellistä täytettä mielenmuutoksen tueksi paaston aikana voi palvelusten lisäksi saada ainakin Helsingissä myös paastoluennoilta tai konsertista Uspenskin katedraalissa.
Luentosarja: Paasto, mitä se on? – Näkökulmia suureen paastoon.
Uspenskin katedraalin krypta su 18.2., su 25.2., su 4.3. ja su 11.3.
Su 18.3. klo 15 perinteistä paastoajan musiikkia Uspenskin katedraalissa. Pyhän Kolminaisuuden kirkon ja Ortodoksinen kamarikuoron konsertti johtajana Irina Irina Tchervinskij-Matsi.
Teksti: Anne Kärkkäinen Kuva: Saara Kallio
Artikkeli on julkaistu Ortodoksiviestissä 1/18. Lue lehti: https://www.lukusali.fi/index.html?p=Ortodoksiviesti&i=12787af4-0a44-11e8-8093-00155d64030a&hpage=null