Vaasan Pyhän Nikolaoksen kirkko on vuodelta 1866. Vaasan kappeliseurakunnan jäsenmäärä lisääntyi viime vuonna, ja on noin 1100.

28.1.2021

– Saamme keskittyä Jumalan seurakunnan hengelliseen palveluun, opetukseen, lähetystyöhön ja diakoniaan, kun Tampere vastaa hallinnosta, sanoo isä Andrei Sõtšov, jonka ammattinimike muuttui kirkkoherrasta kappeliseurakunnan papiksi.

Hengelliset palvelut eli jumalan- ja muita palveluksia toimitetaan entiseen tapaan kaikissa kappeliseurakunnan pyhäköissä: Vaasan kirkossa ja Kokkolan, Lapuan, Pietarsaaren ja Seinäjoen rukoushuoneissa sekä evankelisluterilaisissa kirkoissa ja virastoissa, kuten Kauhajoella ja Närpiössä.

Toistaiseksi palveluksia on pidetty koronan vuoksi kulloisinkin kokoontumisrajoituksin tai suljetuin ovin. Vaasan kirkossa pidettyjä palveluksia on videoitu, ja niitä on voinut seurata netistä Vaasan Facebook- ja YouTube-sivuilta. Kun koronatilanne sallii, seurakuntalaiset pääsevät osallistumaan palveluksiin tutuissa paikoissa.

Isä Andrei suunnittelee toimittavansa palveluksia lähetystyön hengessä muuallakin, esimerkiksi Alajärven kurssikeskuksessa, jossa on paljon kirkkoon kuulumattomia venäjänkielisiä opiskelijoita ja kappeliseurakunnan läntisellä alueella ukrainalaisille työntekijöille.

Kokkolassa palvelukset jatkuvat myös, sillä toisen papin ja kanttorin palkkaan on saatu rahoitusta kolmeksi vuodeksi.

– Olemme toiveikkaita. Muutoksessakaan emme ole yksin, isä Andrei sanoo.

 Laaja kappeliseurakunta

Vaasan kappeliseurakunta on usealla tavalla erityinen. Maantieteellisesti se on laaja entinen Vaasan lääni. Se ylettyy 250 kilometriä Pohjanmaan rannikkoa Porin pohjoispuolelta Kokkolan pohjoispuolelle ja sisämaassa Keski-Suomen rajalle.

Seurakuntalaiset ovat monitaustaisia ja -kielisiä. Vaasan ja Seinäjoen yritykset ovat vetäneet työntekijöitä Euroopasta ja Venäjältä. Rannikolla on ruotsinkielisiä kuntia, jotka ovat avanneet ovensa eri maiden hädänalaisille. Väestöön suhteutettuna Vaasan seutu on Suomen monikielisimpiä alueita, jolla puhutaan noin sataa eri kieltä.

– Suomi on seurakunnan yhteinen jumalanpalveluskieli tulijoiden kotouttamiseksi yhteiskuntaan, kertoo isä Andrei, joka on itsekin muuttanut Virosta. Nauravainen pastori puhuu vilkkaasti kotimaisten kielten lisäksi viroa, venäjää, englantia ja ranskaa.

Jotta seurakunta tuntuisi kaikille kotoisalta, palveluksia pidetään eri kielillä tai niiden yhdistelmillä: ruotsinkielisessä Närpiössä ruotsiksi, toisaalla taas lisätään samaan palvelukseen kirkkoslaavia, jos palvelukseen osallistuu myös venäläisiä, serbiankielisiä tai bulgarialaisia. Suomen- tai ruotsinkielisiä opetuspuheita pappi tiivistää tarvittaessa esimerkiksi englanniksi tai venäjäksi.

 Lapsille toimintaa joka kuukausi

Seurakunnan mahdollisuudet lisätä opetusta paranevat, kun koronatilanne sen sallii. Lasten ja nuorten toimintaa vetävä kanttori Nina Jolkkonen-Porander suunnittelee, että lapsille ja nuorille olisi tapahtuma joka kuukausi.

– Laskiaisena helmikuussa on lastenjuhla, maaliskuussa virpovitsatalkoiden aikaan pienemmille järjestetään omaa ohjelmaa, pääsiäisenä vietetään lasten pääsiäistä perheiden kanssa ja toukokuussa äitienpäiväviikonloppuna askarrellaan kortteja äideille.

Kesäkuun alussa kouluikäisille on suunnitteilla kaksikielinen viikonlopun bändileiri Lapväärtin kansanopistossa. Kesä- ja elokuussa Kylväjä-leirillä pannaan sormet multaan.

Kouluikäisille pojille aloitetaan tammikuussa ponomarikerho. Alttariapulaiseksi pääsee harjoittelemaan Vaasan kirkon liturgioissa. Kesällä järjestetään yhteistyössä Tampereen seurakunnan kanssa yhteinen kripari.

Tulevasta lasten ja nuorten toiminnasta kanttori-Nina aikoo lähettää kirjepostia kaikille lapsiperheille.

Aikuistenkaan opetusta ei ole unohdettu. Isä Andrei pitää Vaasassa monikulttuurista Palava pensas – raamattupiiriä.  Lapualla, Seinäjoella ja Kokkolassa toimivat ortodoksiapiirit ja -kerhot. Kirkkoon liittyville annetaan katekumeeniopetusta.

 Uudet tiedotuskanavat: Ortodoksiviesti ja tampereort.fi

Seurakuntalaisille uusi kappeliseurakunta näkyy viestinnässä. Ortodoksiviesti on nyt myös vaasalaisten oma seurakuntalehti.

Nettisivujen osoite vaihtui vuoden alusta tampereort.fi -osoitteeksi. Etusivun yläpalkista seurakunta tai tampereort.fi/vaasa löytyvät Vaasan yhteystiedot ja esittely. Etusivun yläpalkista napsauttamalla kohtaa jumalanpalvelukset tai kirjoittamalla osoitteen tampereort.fi/jumalanpalvelukset näkee kappeliseurakunnan jumalanpalvelukset.

Jos tietoa ei löydä netistä, aina voi soittaa tai lähettää tekstiviestin tai sähköpostin Vaasan kappeliseurakunnan toimistoon. Puhelinnumero on 0400 761 718 ja sähköposti andrei.sotsov@ort.fi.

 Tarpeet ja toiveet julki

Vuoden alusta Vaasan kappeliseurakunnan hallinnollisia asioita on hoidettu Tampereella, ja niistä vastaa koko Tampereen seurakunnan kirkkoherra isä Aleksej Sjöberg sekä Tampereen seurakunnanneuvosto ja -valtuusto. Isä Sjöberg lienee joillekuille tuttu, koska hän on kotoisin Pietarsaaresta ja on myös palvellut Kokkolan matkapappina vuosina 2010–14.

Kappeliseurakunnan toimintaa suunnitellee 2021 tammikuusta alkaen kappeliseurakunnan viisihenkinen neuvosto. Kappelineuvoston puheenjohtajana toimii isä Andrei Sõtšov. Kappelineuvoston ehdotukset ja esitykset käsitellään yhteisessä Tampereen seurakunnanneuvostossa ja päätetään valtuustossa, jossa on neljä Vaasan kappeliseurakunnan edustajaa.

Vaasalaisia isä Aleksei Sjöberg kehottaa tuomaan julki toiveensa ja tarpeensa selvästi, jotta ne voidaan ottaa huomioon päätöksenteossa.

– Yhteisen hallinnon tavoitteena on vapauttaa resursseja. Isommassa seurakunnassa voidaan jakaa varoja ja voimia.

Yhdistymisen myötä vaasalaisten veroprosentti pieneni 2,1:stä kahteen. Myös henkilökunnan osaamista ja asiantuntijuutta voidaan jakaa, ja helpottaa sijaistamista.

Sekä isä Andrei että kanttori Nina iloitsevat yhteistyöstä asiantuntevien kollegojen kanssa isommassa työyhteisössä.

Teksti: Anne Kärkkäinen Kuva: Sirkka Uschakoff

Artikkeli on julkaistu Ortodoksiviestissä 1/21.

Kategoriat Ortodoksiviesti