30.11.2018

Valamon luostarissa 26.–29. marraskuuta kokoontunut kirkolliskokous päätti hyväksyä esityksen uusista hiippakuntarajoista. Päätöksen myötä Tampereen seurakunta siirtyy Helsingin hiippakunnasta osaksi Oulun hiippakuntaa vuoden 2020 alusta.

Päätös uusista hiippakuntarajoista on edellytys sille, että Suomen ortodoksisessa kirkossa meneillään oleva mittava hallinnonuudistus voi edetä. Uudistuksen tavoitteena on turvata seurakuntien taloudelliset ja toiminnalliset edellytykset sekä seurakuntien jäsenten alueelliset palvelut.

Lausuntokierros uudesta seurakuntajaosta

Välittömästi kirkolliskokouksen jälkeen 29. marraskuuta pidetty kirkollishallituksen kokous jatkoi hallinnonuudistuksen valmistelua. Kirkollishallitus päätti pyytää seurakunnanvaltuustoilta sekä luostareiden johtokunnilta lausunnot uudistuksesta.

Seurakuntavaltuustot ja johtokunnat saavat lausuntopyynnön yhteydessä käyttöönsä talous- ja väestöanalyysejä sekä ennusteita, jotka on laadittu esitetyn seurakuntajaon pohjalta.

Uudet seurakuntajaot selvillä huhtikuussa 2019

Lausuntojen perusteella hiippakuntien piispat tekevät lopulliset ehdotuksensa uudesta seurakuntajaosta kirkollishallitukselle. Uudesta seurakuntajaosta päätetään huhtikuun 2019 kirkollishallituksen kokouksessa.

Helsingin hiippakuntaan suunnitellaan kolmen seurakunnan mallia, jossa nykyinen Helsingin seurakunta säilyisi ennallaan. Itäisen seurakunnat muodostaisivat nykyiset Kotkan, Haminan ja Lappeenrannan seurakunnat, ja läntiseen seurakuntaan kuuluisivat nykyiset Turku, Hämeenlinna ja Lahti.

Tampereen ja Vaasan seurakunnista tulisi Oulun hiippakunnan eteläinen seurakunta. Pohjoisen seurakunnat muodostaisivat nykyiset Oulu, Kajaani ja Lappi.

Kuopion ja Karjalan hiippakuntaan jäisi niin ikään vain kaksi seurakuntaa, itäinen ja läntinen. Uusien seurakuntien lopullisista nimistä ei vielä ole päätöstä.

Hallinnonuudistus edellyttää lakimuutoksia

Mittavaa rakenneuudistusta on valmisteltu pitkään. Seurakunta- ja hiippakuntarajojen uudelleenarviointia on edeltänyt arkkipiispan istuimen siirto Kuopiosta Helsinkiin tämän vuoden alusta. Hallinnonuudistus merkitsee myös asiantuntijapalveluiden kehittämistä valtakunnallisesti.

Kokonaisuudistuksen on määrä astua voimaan vuoden 2020 alusta. Sitä ennen käydään syksyllä 2019 seurakuntavaalit, jossa on määrä valita valtuustot uusiin seurakuntiin.

Hallinnonuudistus edellyttää muutoksia kirkkolakiin ja -järjestykseen. Niiden valmistelu annettiin kirkolliskokouksessa perustetulle lakityöryhmälle.

Aiemmin aiheesta

Kirkolliskokous päätti uusista hiippakuntarajoista (28.11.)

Kirkolliskokous 2018 (22.11.2018)

Selvitysmies: Hallinnonuudistus mahdollista toteuttaa (15.11.)

Kategoriat Ajankohtaista