14.11.2017

Kalenterivuoden viimeiseen paastojaksoon hiljennytään 15. marraskuuta. Neljäkymmentä päivää ennen joulua. Joulupaaston kaari on toisentyyppinen kuin suuren paaston. Se ei ala viikkojen valmistautumisella, vaan kerralla ilman mitään sen kummempia ilmoituksia jumalanpalvelusteksteissä. Paasto ikään kuin syvenee matkallaan, mutta toisaalta jouluun valmistautuminen välähtää jumalanpalveluksissa silloin tällöin. Neitseen Marian temppeliinkäynnin juhlasta eteenpäin juhlavampien aamupalvelusten kanoniin lisätään joulun kanonin ensimmäiset irmossi-veisut. Samoin juhlittavien pyhien stikiira-veisuissa saatetaan kuulla lupaus tulevasta: ”Valmistu, Betlehem! Avaa porttisi, Eeden! Tietäjät, lähtekää matkaan katsomaan pelastusta, joka makaa kapaloituna seimessä.” (apostoli Andreaan päivän suuresta ehtoopalveluksesta)

Jos suuren paaston painotus on katumuksessa, joulupaaston voi sanoa olevan kiihkeän odotuksen aikaa. Kirkon elämässä odotus tosin ei ole pikkujouluissa rellestämistä, niiden järjestämistä tai paniikinomaista ostosten tekoa, vaan syntymäluolan hiljaisuuteen valmistautumista. Betlehemin eläinten suojassa ei tapahdu vain köyhän lapsen syntymä, vaan luomakunnan kosminen paluu yhteyteen Luojansa kanssa. Tätä ihmettelevät taivaan enkelit, kedon paimenet – ja me. Kuinka voisimme huomata tällaisen asian, jos valmistautumisemme menee panikoidessa tai juhliessa? Voi olla, että huomaamme ehkä syntyvän Jeesus-lapsen kalenterissa tai kaupan ikkunan jouluseimessä, mutta entä se kosminen pelastus, joka tapahtuu luolan hiljaisuudessa.

Joulupaasto huipentuu 20. joulukuuta vietettävään joulun esijuhlaan ja lopulta jouluaattoon, yhteen vuoden ankarimmista paastopäivistä, mikä näkyy myös päivän jumalanpalvelusjärjestyksessä. Tänä vuonna tosin sunnuntaille sattuva jouluaatto tarkoittaa muutosta jumalanpalvelusjärjestykseen. Kuninkaallisten hetkien palvelus ja ankara paasto on määrätty edelliselle perjantaille. Katumuksen mysteerioon on nyt neljäkymmentä päivää aikaa. Kalenterien synkronointi oman rippi-isän kanssa ei siis liene aivan mahdotonta. Jotain suurta on tapahtumassa. Olenko valmis?

Pastori Teemu Toivonen

Kategoriat Kirkkovuosi
Jaa juttu