Juhannuksena Kirkossamme vietetään Herran edelläkävijän Johannes Kastajan syntymäjuhlaa.
Vuonna 2024 Johannes Kastajan syntymäjuhlaa 24.6. osuu maanantaihin. Yhteiskunnassa vietetään juhannusta juuri tätä ennen, lauantaina 21.6. Suomessa on vuodesta 1955 lähtien vietetty 20. ja 26. päivän väliin sattuvana lauantaina. Kirkossa Johannes Kastajan syntymäjuhlaa vietetään aina sen varsinaisena päivänä ja seurakunnan pyhäköissä toimitetaan 24.6. aamulla liturgia. Myös juhannuspäivänä lauantaina 22.6. toimitetaan illalla vigilia sekä sunnuntaina 23.6. liturgia. Kaikkien jumalanpalveluksien ajankohdat löytyvät seurakunnan sivuilla jumalanpalveluskalenterista.
Isä Aki Leskinen näkee juhannuksen muistuttavan elämämme Valosta ja perustasta – paasto sopii hyvin suuren askeetin syntymäpäiväjuhlan viettoon
Hämeenlinnan alueen pappi isä Aki Leskiselle juhannuksella on ollut aina erityinen merkitys. Onhan Hämeenlinnan Ahveniston kirkko pyhitetty Johannes Kastajan mestauksen, hänen marttyyrikuolemansa muistoksi. Myös Hämeenlinnan kirkon juhlaa vietetään vain kaksi päivää juhannuksen jälkeen Jumalanäidin Tihvinälaisen ikonin juhlapäivänä 26.6. Keskikesä on siis hämeenlinnan ortodokseille todellista juhlien aikaa.
”Johannes Kastajan syntymäjuhla on yksi tärkeimmistä kirkollisista juhlistamme, sillä siihen voi katsoa perustuvan koko kristillinen kirkkomme. Johannes Kastaja oli edelläkävijä, joka valmisti tietä Jumalan Pojan tulemiselle ja julkisentoiminnan aloittamiselle. Hän oli myös yksi merkittävimmistä Kirkon marttyyreista, joka puolusti oikeaa Jumalanpalvelemista. Johanneksen merkitys koko kristinuskon käytännön elämän muodostamiselle on erittäin suuri. Hän oli edelläkävijä Jumalalle ihmisten keskuudessa. ”
Isä Aki näkee juhannuksen juuri keskikesän ja valon juhlana.
”Keskikesällä elämämme juuri valon aikaa. Meidän on hyvä pysähtyä ja miettiä, mitä on todellinen Valo elämässämme. Julistamme, että Herramme Jeesus Kristus on maailman Valo. Ja juuri tästä meille muistuttaa myös luomakunnan puhkeaminen kukkaan ja yöttömien öiden aika myös konkreettisella tavalla. Pääsiäisenjuhla-aika on takanamme ja olemme palanneet arkeen. Ja tämä arki on kaikkea muuta, kuin harmaata ja tylsää, sillä meidän arkeamme valaisee Kristuksen Valo. Meillä on syytä juhlia Valoa, joka on tullut maailmaan ja Hänen edelläkävijäänsä, joka valmisti tien Kristukselle.”
Juhannuksena Kirkossamme eletään apostolien paaston aikaan. Samaan aikaan, kun yhteiskunnassa kutsutaan ruokajuhlaan ja grillien äärelle, vietämmekin paastoa. Miten paaston tulisi näkyä juhannuksena ja kuinka se sopii juhlaan?
”Johannes Kastaja oli suuri askeetti. Hän toi asketisminkristilliseen elämään. Johannes Kastaja osoitti myös meille, mikä on yksinkertaisen elämän ja paaston sekä nöyryyden merkitys. Samalla oli myös tulisieluinen Herran valtakunnan julistaja. Hän oli myös esimerkkinä siinä, kuinka tehdä työtä vaatimattomasti. Meidän aikanamme pappeja, piispoja tai johtajia saatetaan nostaa jalustalle. Papin tai johtajan tulee kuitenkin olla palvelutehtävässä. Pyhittäjä Johannes Kastaja osoitti myös meille, kuinka meidän tulee palvella toisiamme ja seurata Kristusta. Onkin erityisen sopivaa, että Johannes Kastajan syntymäjuhlaa vietetään paaston aikana.
Paaston tarkoituksena ei ole suinkaan viedä iloa juhannuksestamme tai olla negatiivinen pakollinen asia, vaan pikemminkin auttaa keskittymään olennaiseen. Paasto vahvistaa. Paaston tarkoituksena on uudistaa ja puhdistaa ihmistä ja uudistaa käytäntöjä, joita meillä on. Ihminen uudistuu. Siksi ei kannata niinkään keskittyä paastosääntöihin ja siihen, ketä paasto ei koske. Tarvitsemme kaikki hengellistä uudistumista. Paastoamalla voimme uudistaa elämäämme ja nähdä selkeämmin Jumalan merkityksen elämässämme.
Ruokapaasto on myös hyväksi terveydelle. Ruokapaaston tarkoituksena on uudistaa elämäämme ja puhdistaa ruumistamme sekä opettaa uusia elämisen ja olemisen käytäntöjä. Paasto ohjaa meitä terveelliseen elämään. Ei meidän aina tarvitse elää rasvaa valuvien patojen äärellä. Jos meillä on hellettä juhannuksena, niin kyllä kevyempi syöminen saa meidät myös paremmalle mielelle ja voimaan fyysisesti myös paremmin. Paaston tarkoituksena on muuttaa jotakin elämässämme.Paaston tarkoitus ei ole kuitenkaan synkistää ja viedä meiltä juhannuksen juhlaa, vaan päinvastoin. Juhannus on ilon, valon ja keskikesän juhla.”
Juhannuksena kokoonnutaan erityisesti Ahveniston kirkolle
Ahveniston kirkko Hämeenlinnassa on pyhitetty Herran Edelläkävijän ja Kastajan mestauksen muistolle.
”Tämän vuoksi Johannes Kastajan syntymäjuhla on myös pyhäkössä erityisen tärkeä juhla. Ahveniston kirkossa toimitetaankin juhannuksena liturgia. Paikallisille tämä on odotettu juhla ja keskikesän kohokohta. Ahveniston kirkolla pystytään muulloin toimittamaan vain harvoin jumalanpalveluksia. Siksi juhannuksen jumalanpalvelukseen ja yhteiseen juhlaan saapuu ihmisiä kauempaakin. Ahveniston kirkko on erityisen rakas pyhäkkö paikallisille. Kirkolla on myös erityinen historia. Pyhäkkö se on aiemmin toiminut alueen kesäkirkkona. Luonto on pyhäkössä erityisen lähellä ja kirkon pienen koon vuoksi useimmiten merkittävä osa seurakuntalaisista osallistuukin palvelukseen kirkon pihapiirissä”, kertoo isä Aki.
Heti juhannuksen jälkeen 26. kesäkuuta Jumalansynnyttäjän Tihvinäläisen ikonin päivänä vietetään temppelijuhlaa eli praasniekkaa Hämeenlinnan pääkirkossa. Juhlaan odotetaan väkeä ympäri seurakuntaa ja kauempaakin. Kyseessä on Helsingin hiippakunnan ainut Jumalansynnyttäjän Tihvinäläisen ikonin nimeä kantava kirkko.
Jumalanpalvelukset ja temppelijuhlat kutsuvat meitä juhannuksena ja läpi kesän Valon, Jumalan yhteyteen.
”Toivotan oikein valoisaa juhannusta, Johannes Kastajan syntymäjuhlaa! Ei vain auringon valoa vaan myös mielen valoa. Nautitaan ystävistä ja ystävien seurasta ja otetaan kaikki mukaan yhteisön juhlaan! ”
Ahveniston kirkolla juhannuksen jumalanpalvelukset:
Sunnuntaina 23.6. kello 17 vigilia
Maanantaina 24.6. kello 10 liurgia
Tarkista kaikkien pyhäkköjen jumalanpalveluksien aikataulut:
Lue lisää: Johannes Kastajan syntymäjuhla sekä juhlan tropari ja kontakki