Uspenskin katedraali on seurakuntamme ja hiippakuntamme pääkatedraali ja jumalanpalveluselämän keskus. Samalla se on yksi pääkaupungin suosituimmista nähtävyyksistä. Kiinteistölautakunnan kokouksen pöytäkirjasta selviää, että katedraalin kunnossapito vaatii lähivuosina merkittävää taloudellista panostusta. Teksti: Vlada Wahlsten, Kuva: Kateryna Chychryn

13.2.2025

Helsingin ortodoksisen seurakunnan kiinteistölautakunnan vuoden ensimmäisessä kokouksessa 6.2. käsiteltiin useita merkittäviä kiinteistöjen korjauksiin liittyviä kysymyksiä. Kokouksen esityslistalle nostettiin kiireellisinä ennen kaikkea Uspenskin katedraalin muurin ja valurauta-aitaan sekä kellotorniin liittyvät korjaukset. Myös sijoituskiinteistöjen vuokraustilanne vaati kiinteistölautakunnalta useita päätöksiä.

Uspenskin katedraaliin suunnitteilla muurin, aidan ja kellotornin korjauksia, sisäiseinien konservointia ja lämmitys- sekä ilmanvaihtojärjestelmän uusimista

Suomen ortodoksisen kirkon ja seurakuntamme pääkirkon Uspenskin katedraalin kunnossapito vaatii useita samanaikaisia korjaushankkeita. Kiinteistölautakunta käsitteli kokouksessaan niin katedraalin piha-alueen muuria ja aitaa, kirkonkellotornia kuin sisäseinien konservointia, lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän uusimista ja kuntokartoitusta.

Uspenskin katedraalin piha-alueen muurin ulkopinta, valurauta-aita ja piharappusten vauriot kaipaavat korjauksia.  Työn suunnittelu on käynnissä ja korjaukset on tarkoitus toteuttaa vuoden 2026 aikana.

Katedraalin kellotornin osalta kiinteistölautakunta päätti tilata kiireellisesti aluehallintoviraston (AVI:n) edellyttämät työturvallisuuteen liittyvät korjaustyöt. Kellotornin ei-kiireelliset korjaukset kilpailutetaan ja budjetoidaan vuodelle 2026. Kiinteistölautakunta päätti kokouksessaan tilata työsuunnitelman kellotornin sisäkorjauksista, jonka pohjalta kilpailutus voidaan toteuttaa.

Uspenskin katedraalin ikonostaasin useita vuosia kestänyt konservointi on edennyt suunnitelmien mukaan ja sen on määrä valmistua vuoden 2026 aikana. Ikonostaasin valmistumisen jälkeen on edessä mittava ja vuosia kestävä työ: katedraalin kirkkosalin sisäseinien maalausten konservointi.

”Kyseessä on mittava, vuosia kestävä ammattitaitoista konservointia vaativa työ. Kaikki seinät ovat pahoin tummuneet ja vaurioituneet niin kirkkosalissa, alttarin tilassa kuin sisäkupoleissa”, kertoo kiinteistöpäällikkö Kaj Rosenberg.

Konservoinnin myötä katedraalin sisäseinät pyritään palauttamaan alkuperäiseen ulkoasuun.

”Uspenskin katedraalin kirkkosalin sisäkupoli on jo konservoitu ja siinä värit ovat huomattavasti vaaleampia.”

Uspenskin katedraalin sisäseinien maalauksien konservointi on tarkoitus aloittaa vuonna 2027.

Seurakunnassa panostetaan kiinteistöjen ympäristöystävällisyyteen. Uspenskin katedraalin osalta edessä on mittava lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien uusiminen, jonka myötä on tarkoitus parantaa katedraalin energiatehokkuutta.  Työ on tarkoitus toteuttaa näillä näkymin vuoden 2027 aikana.

Kiinteistölautakunta myös päätti tilata Uspenskin katedraalin julkisivu määräaikaisen kuntotarkastuksen. Katedraalin julkisivu tarkistetaan aina viiden vuoden välein.

Katedraalin sisäänpääsymaksusta toivotaan apua korjauksien rahoittamiseen

Kiinteistölautakunta arvioi, että Uspenskin katedraalin tulevien korjaustöiden yhteenlaskettu kustannus on noin 5 miljoonaa euroa.

Seurakunnassa toivotaan, että Uspenskin katedraalin sisäänpääsymaksun tuotoilla voitaisiin kattaa osa korjaustöiden kuluista. Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen toivookin katedraalissa vierailevien matkailijoiden suhtautuvan tänä vuonna voimaan astuviin sisäänpääsymaksuihin tärkeänä tuen muotona:

”Uspenskin katedraali on yksi pääkaupunkimme tärkeimmistä nähtävyyksistä. Katedraalissa vierailee vuosittain satoja tuhansia, arviolta jopa puoli miljoonaa kävijää. Katedraalin pitäminen avoinna matkailijoille on vaatinut taloudellista panosta myös seurakunnalta. Toivon, että tuleva sisäänpääsymaksu, joka on voimassa vain jumalanpalveluksien ja pyhien toimituksien ulkopuolella, nähdään tärkeänä tukena ja panostuksena sille, että Uspenskin katedraali säilyy yhtä kauniina myös tuleville sukupolville, ” Salminen korostaa.

Lahdessa kellotornin korjaukset, Heinolassa valmistunut sähköremontti

Kiinteistölautakunta käsitteli Uspenskin katedraalin lisäksi useita muita kiinteistöjä koskevia kysymyksiä.

Lahden kirkon osalta kiinteistölautakunta päätti toteuttaa käynnissä olevat kellotornin korjaustyöt loppuun. Hankinta joudutaan kilpailuttamaan uudestaan julkisen hankintalain mukaan.

Lahden seurakuntasalin urakan suunnittelu ja kilpailutus toteutetaan kellotornin korjauksien jälkeen. Seurakuntasalin urakan kustannuksien arvio on noin 400 000 euroa.

Heinolan kirkon osalta kiinteistölautakunta merkitsi tiedoksi, että suunniteltu sähkölaitteiden uusiminen sujui suunnitelmien mukaan. Heinolan Kristuksen taivaaseenastumisen kirkon sähkölaitteistot vuodelta 1950 on kokonaan uusittu. Sähkölaitteet ovat aiempaa ympäristöystävällisempiä ja energiatehokkaampia.

Kokouksessa keskusteltiin myös useista seurakunnan omistamien kiinteistöjen vuokraukseen liittyvistä asioista. Helsingin hiippakunta on ilmoittanut sanovansa vuokrasopimuksen irti Liisankatu 29 A 3. kerroksessa. Tilat saneerataan toimistokäyttöön. Hiippakunnan toiminta jatkuu kuitenkin edelleen arkkipiispan residenssissä 4. kerroksessa.

Seurakuntaa kohtaan on osoitettuja useita vuokranalennusvaatimuksia, joista merkittävä osa liittyy kiinteistöjen kuntoon ja remonttitarpeisiin. Vuokranalennusvaatimukset kohdistuvat seurakunnan sijoituskiinteistöihin, Mannerheimintie 8 sekä Liisankatu 29-Unioninkatu 39. Tämänhetkisten selvityksien perusteella kiinteistöissä on yli 25 miljoonan euron korjausvelka.

Kiinteistölautakunta kokoontuu seuraavan kerran 20. maaliskuuta. Kokouksien pöytäkirja julkaistaan pöytäkirjan tarkistamisen jälkeen seurakunnan internetsivuilla:

Kiinteistölautakunnan 6.2.2025 kokouksen pöytäkirja

Uutisoitu aiemmin aiheista: 

Neuvoston vuoden ensimmäisessä kokouksessa käsiteltiin Uspenskin sisäänpääsymaksua ja kellotornin korjausta

Kiinteistölautakunta esittänyt huolensa useiden remonttien viivästymisestä – lokakuun kokouksen pöytäkirja julkaistu

Valtuusto hyväksyi seurakunnan talousarvion – Uspenskin katedraaliin pääsymaksu, uusi kanttorin toimi valmisteluun ja hautamaksuihin korotus

Aamun Koitto: ”Helsingin ortodoksisen seurakunnan kiinteistöjen kohtaloa on palloteltu yli vuosikymmenen ja rahaa on palanut yli 100 000 euroa – mistä on kyse?”

Kategoriat Ajankohtaista Uutiset