31.8.2018

Kirkkokalenteri ja maallinen kalenteri sijoittavat vuodenvaihteen eri kohtiin. Kirkkovuosi alkaa syyskuun ensimmäisenä: se on samalla ortodoksisten kirkkojen, ekumeenisen patriarkaatin aloitteesta, hyväksymä päivä luomakunnan puolesta. Ajatuksena on kutsua ortodoksinen maailma ”kantamaan joka vuosi tuona päivänä rukouksia ja anomuksia kaiken Luojalle, kiittämään luomakunnan suuresta lahjasta ja anomaan, että se varjeltuisi ja pelastuisi kaikesta pahasta”.

Kirkkomme ei perinteisesti lausu jokaisesta maailman ilmiöstä mielipidettään. Sen sijaan kirkon kokonaisvaltainen opetus ja hengellinen ohjaus antaa meille edellytykset toimia yhteiskunnassa eettisesti ja vastuullisesti. Niinpä voimme kukin itse miettiä mitä esimerkiksi ilmastomuutos tarkoittaa ja miten se heijastuu valintoihimme. Tieteellinen tutkimus on tärkeää: se selvittää syitä ja seurauksia. Kirkon jäseninä saamme kirkon hengellisestä perinteestä, mukaan lukien asketismi, keinoja toimia ja kantaa omaa vastuutamme luonnosta.

Monien pyhien elämäkertojen kohdalla on ilmeistä, että heillä on ollut helppo ja mutkaton suhde luontoon: niin kasveihin kuin eläimiinkin. Paasto-ohjeet ovat hyvä alku miettiä omaa kulutusta. Kirkon perinteestä on myös syytä muistaa tärkeä pastoraalisuuden periaate: kukin keskittyy omaan kilvoitukseensa – ei naapurin. Yhteinen tai yksin luettu esirukous on tietenkin vastuullista huolenpitoa niin toinen toisistamme kuin luomakunnastakin.

Kirkkovuoden alun evankeliumitestissä kuvataan kuinka Jeesus asettui synagogassa lukemaan Jesajan kirjasta profetian itsestään: ”Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, julistamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen ja julistamaan Herran riemuvuotta.” (koko lukujakso Lk 4: 16-22)

Siunauksellista syksyä toivottaen,

Kirkkoherra Markku Salminen


Syyskuun ensimmäinen päivä on ortodoksisen kirkkovuoden alku. Vuonna 1989 silloinen Konstantinopolin patriarkka Demetrios I päätti, että päivää aletaan viettää myös luomakunnan päivänä, jona rukoillaan luomakunnan eheyden puolesta. Maailmanlaajuinen luomakunnan rukouspäivä antaa kristityille mahdollisuuden uudistaa kutsumuksensa luomakunnan varjelemiseen.

Uuden kirkkovuoden myötä myös seurakunnan toiminnot palaavat kesätauolta. Tutustu seurakunnan toimintoihin verkkosivujen Tule mukaan -osiossa. Seurakunnan eri alueilla toimitettavat jumalanpalvelukset on merkitty jumalanpalveluskalenteriin. Kaikki seurakunnan kerhot  ja tapahtumat voit tarkistaa tapahtuma- ja toimintakalenterista.

Kategoriat Ajankohtaista